I NATUREN NYHEDER

Naturen i brand: Sankt Hans-bål i haven og grill giver brandfolk travlt

Burning dry grass and leaves

Forsikringsselskabet Alm. Brand oplevede i 2020 en stor stigning i antallet af brande efter Sankt Hans-bål i haven og i naturen. Grill og stormkøkkener giver også ildebrand, og stigningen forventes at fortsætte igen i år. Foto: Alm. Brand

Ildebrand efter grill og Sankt Hans-bål og brand efter bål i haven er et stigende problem. Mere end fire gange i timen rykker brandmyndighederne ud til brand i naturen i sommerhalvåret.

Hver fjerde time rykker de kommunale beredskaber ud til brand i naturen fra marts til september. Det giver mere end 200 ildebrande i naturen om måneden i gennemsnit i de syv måneder.

Foråret og sommeren er dermed højsæson for ildebrand, og blandt de store syndere er Sankt Hans-bål, bål i haven og glemte grill. Det fortæller Brian Wahl Olsen, der er direktør i skadespartnerskaber og forebyggelse hos Alm. Brand.

”Når hedebølgen rammer, skal man være ekstra opmærksom, da det hurtigt kan gå galt. Vi ser mange tilfælde, hvor høje flammer får fat i et halvtag eller tagudhæng. Fælles for rigtig mange skader er, at de opstår, når grill’en står uden opsyn,” siger Brian Wahl Olsen og fortsætter:

”Sankt Hans-bål er en fast tradition for mange danskere, og jeg kan sagtens forstå, at mange vælger at holde fast i den tradition. Men det er vigtigt, at man passer særdeles godt på. Hvis flammerne i et Sankt Hans-bål først får fast, kan det blive meget alvorligt,” siger han.

Billig brandslukker: Dafo Core pulverslukker 2 kg

sankt hans bål i haven ildebrand brand grill

Dafo Coreer en pulverslukker på 2 kg er udstyret med messingventil, håndtag og aftrækker. Et manometer viser om slukkeren er funktionsdygtig. Den kan håndteres med én hånd og opfylder forsikringsselskabernes krav.

Dafo Core pulverslukker på 2 kg er perfekt til bilen, udehuset, eller til shelteren i haven, hvor en glød eller en gnist fra et bål hurtigt kan udløse ildebrand. Dafo Core pulverslukker på 2 kg koster 255 kroner og kan købes her.

Lille og effektiv: Maus Brandslukker Xtin Klein

Maus Xtin Klein er lille og praktisk og så effektiv, at den blev kåret som testvinder i de svenske og norske magasiner Husbilen og Bobil & Caravan. Brandslukkeren bruger kalium som slukningsmiddel og aerosol som drivgas, og virker ved at kaliumrøgen kvæler ilden.

Maus Xtin Klein vejer kun 480 g og slukker alle typer af mindre brænde i alt fra træ til plast og væsker som benzin og diesel, gas, fedt og olie samt elbrande op til 75 000 Volt. Alle aktive bestanddele i slukningsemnet fordamper og efterlader derfor ingen rester eller kemikalier. Maus Xtin Klein koster 725 kroner og kan købes her.

Brandtæppe på 120×90 cm: Godt til mindre brande

sankt hans bål i haven ildebrand brand grill

Brandtæppet her er fremstillet af et smidigt glasfiber-baseret tekstil, der tåler ekstremt høje temperaturer.  Brandtæppet er udstyret med en strop i hver side af tæppet og bruges som en slags ”skærm” for ilden, som man lægger over det, der brænder, og kvæler dermed ilden.

Brandtæpper anvendes til mindre brande, hvor tæppet kan nå ud- over hele branden og sikre, at der ikke kommer ny ilt til forbrændingen. Et brandtæppe er derfor perfekt til eksempelvis bålfade i haven, mindre bål og er derfor gode at have bilen og i shelteret. Et brandtæppe koster 175 kroner og kan købes her.

Ildebrand i naturen: Grill og stormkøkken glemmes

I april 2021 måtte 50 brandfolk og 20 brandkøretøjer rykke ud til en brand i Randbøl Hede. Samme Randbøl Hede var også forvandlet til et kæmpe Sankt Han-bål i 2018. Her forsvandt cirka 410 hektar skov i flammerne i en ildebrand, som varede tre døgn.

Endnu værre gik det i 2018, hvor brand-beredskabet i perioder oppe på 75 udkommanderede brandfolk for at slukke en ildebrand i Lille Vildmose.

Hos Alm. Brand modtager man hvert år hundredvis af anmeldelser om brandskader. Ofte starter ildebranden fordi grill’en bliver glemt. Stormkøkkener, trangiaer, bål i haven og Sankt Hans-bål er andre store syndere, fortæller Brian Wahl Olsen fra Alm. Brand.

Sådan undgår du at grill’en forvandles til ufrivilligt Sankt Hans-bål

Hold øje med grill’en, når den er tændt
Placér grill’en væk fra bygninger og andet brændbart som planter og buske
Hav altid en brandslukker eller brandtæpppe tæt på grill’en, så du hurtigt kan slukke store flammer
Er vinden kraftig, skal grill’en længere væk fra bygninger, sheltere og udhæng på tag
Kullene skal være helt kolde, når du fjerner dem fra grill’en

”Vi har travlt med at rådgive og hjælpe en lang række kunder, som midt i hyggen glemte maden. Mange tror måske, at de er grill-mestre og kan slække lidt på koncentrationen, men det er alvorligt, når der går ild i en grill, og du kan hurtigt ende med større Sankt Hans-bål”, siger han.

”Mit vigtigste råd er derfor, at man altid har et øje på grill’en og placerer den i god afstand til brændbart materiale”, siger Brian Wahl Olsen.

Branden i Randbøl Hede i april 2021 blev startet af en trangia. Her blev en 45-årig kvinde sigtet for uagtsom brug af ild.

Gloria Brandslukker 2 kg: Fast tilbehør til haveshalter

sankt hans bål i haven ildebrand brand grill

Gloria Brandslukker 2 kg er en pulverslukker i moderne design og uden skarpe kanter. Med en brandslukker på denne størrelse er du godt sikret med alt fra brand i haven, huset eller i bilen. Pulverslukkeren kan tages med over alt og er derfor perfekt at have ved siden af bålet eller i shelteren i haven.

Gloria Brandslukker på 2 kg kan håndteres med både afsikring og aktivering med én hånd. Brandslukkeren er med manometer som viser rødt og grønt felt og opfylder forsikringsselskabernes krav. Gloria Brandslukker på 2 kg koster 415 kroner og kan købes her.

Sankt Hans og bål i haven: Sådan undgår du brand

Selvom årsagerne til ildebrand er forskellige, så ser Brian Wahl Olsen fra Alm. Brand alligevel mange sammenfald. Under corona-nedlukningen i 2020 så man eksempelvis en stigning i antallet af brande forårsaget af bål i haven.

Særligt i forbindelse med afbrænding af Sankt Hans-bål steg antallet af ildebrande, og hos Alm. Brand forventer man det samme billede i år.

”Mange ser et Sankt Hans-bål som en anledning til at brænde skrald og affald af, men det er en dårlig ide at anvende genstande fra hjemmet til bål i haven og alle mulige andre steder. Vi ser eksempelvis flere eksempler, hvor byggemateriale og gamle træmøbler bliver smidt på bålet, og det kan give voldsomme røggener og skabe et ustabilt bål”, siger Brian Wahl Olsen.

”Det er vigtigt, at man kun bruger rent og tørt træ, når man opbygger bålet. Mit vigtigste råd er, at man altid har et øje på bålet og placerer det i god afstand til brændbart materiale. Vi har været igennem en tør periode, så husk også afstand til træerne i haven, der nemt antændes af varmen”, siger Brian Wahl Olsen.

Som udgangspunkt dækker din husforsikring, hvis Sankt Hans-bål og grill forårsager en brand på huset, men det kræver, at du ikke har udvist groft uagtsomhed.

Sådan undgår du at bål i haven og i naturen udvikler sig til ildebrand

Ved afbrænding af bål anbefales følgende afstande:
30 meter fra bygninger med hårdt tag.
60 meter fra letantændelige markafgrøder.
200 meter fra stråtækte huse, nåletræsbevoksninger m.v. samt oplag af brandfarlige stoffer og andet letantændeligt materiale.
Hav altid en brandslukker eller brandtæppe i nærheden af bålet.
Brug aldrig brandfarlige væsker. Bruge i stedet en lang fakkel for at nå ind til kernen i bål.
Sørg altid for at holde øje med bålet.
Hold afstand og vær opmærksom på børn og dyr omkring bålet.
Sørg for, at bålet er forsvarligt slukket, inden du forlader det. Hæld vand på og bevar opsyn med bålstedet.
Ring 1-2-2, hvis der opstår brand.

Similar Posts

Denne side bruger cookies for at forbedre din oplevelse. Ved at benytte denne side, accepterer du, at vi bruger cookies.  Læs mere