NYHEDER GUIDE

Spiselige svampe i danske skove: De 5 bedste spisesvampe i Danmark

spiselige svampe i danmark spisesvampe i danske skove kantaral Billede af jggrz fra Pixabay

Efteråret er det oplagte tidspunkt til at gå på jagt efter spiselige svampe i danske skove. Se guiden her, hvordan du finder de fem bedste spisesvampe i Danmark. Foto: jggrz / Pixabay

Efterår er lig med spiselige svampe i danske skove. Samtidig giver et vådt efterår næsten garanti for mange spisesvampe i Danmark. Her får du fem lækre svampe fra naturens eget spisekammer.

ANNONCE

Det koster penge at lave god journalistik.

Alle links til produkter i artiklen er derfor såkaldte affiliatelinks.

Det betyder, at du støtter Outdoor-Camping økonomisk, når du foretager køb via vores affiliate-links.

På den måde kan du være med til at sikre, at Outdoor-Camping også i fremtiden kan udkomme med relevante artikler som denne.

En af efterårets helt store glæder er når naturens spisekammer åbner sig op, og marker og enge bugner af frugter, bær og i særdeleshed spiselige svampe i danske skove.

Spisesvampe i Danmark er en fantastisk ingrediens i mange retter. Desværre afholder rigtig mange mennesker sig fra at sanke spiselige svampe i danske skove. Årsager er der formentligt flere af, men en gennemgående frygt er formentligt, at komme til at forveksle de giftige med de spiselige svampe.

Det behøver dog ikke være noget problem, så længe man bruger sin sunde fornuft og undersøger, hvilke svampe, man har med at gøre, inden putter dem i munden. Gør man det, opdager man hurtigt, at naturen rummer et sandt overflødighedshorn af spisesvampe i Danmark.

Gode råd til spisesvampe i Danmark

Medbring gerne en lille kurv til lækkerierne.

Husk en lille børste til at fjerne jord.

Tag evt. en kniv med til at skære svampen fri.

Spis ALDRIG svampe, du er i tvivl om.

Hav derfor altid en god svampebog med dig.

Outdoor-Camping anbefaler:
Vilde svampe – Naturens bedste spisesvampe

spiselige svampe i danmark spisesvampe i danske skove Vilde svampe – Naturens bedste spisesvampe
Vilde svampe – Naturens bedste spisesvampe har klimakompenseret plastomslag, så den kan holde til at komme med ud i naturen på svampejagt. Foto: Turbine Forlag

Om Vilde svampe – Naturens bedste spisesvampe

Niki Sjölund har skrevet en grundig guide til at finde de bedste spisesvampe i Danmark. Den tidligere kok kommer selvfølgelig også med opskrifter, så man får mest muligt ud af svampehøsten.

Vejledende pris: 249,95 kroner.
Forfatter: Niki Sjölund
Forlag: Turbine Forlaget A/S
Sider: 192
Udgivelsesdato: August 2021

Køb Vilde svampe – Naturens bedste spisesvampe her.

Spiselige svampe i danske skove: Det skal du huske

Mange har formentligt hørt mange af de husgeråd, der huserer om, hvad man bør og ikke bør gøre, når man kigger efter spiselige svampe i danske skove.

Ét råd er blandt andet, at hvis svampen har lameller, så må man som regel ikke spise den. Og omvendt hvis den har rør i stedet for lameller, må man som regel gerne spise den. Men når vi skriver ”som regel”, er det fordi, der som i de fleste andre tilfælde også er undtagelser fra reglen, når det kommer til spisesvampe i Danmark.

Derfor anbefaler vi her hos Outdoor-Camping, at man allierer sig med en god svampebog, inden man går på jagt efter spiselige svampe i danske skove. Her får du derfor i første omgang en lille teaser på de fem bedste spisesvampe i Danmark, som du bør kigge efter i naturen.

Svampe – du kan spise

Spisesvampe i Danmark spiselige svampe i danske skove Svampe - du kan spise
Svampe – du kan spise er en rigtig god bog til begyndere. Foto: Gyldendal

Om Svampe – du kan spise

Svampe – du kan spise til dig som er begynder udi at samle svampe. Svampeekspert Jens H. Petersen guider dig sikkert igennem de danske spisesvampe. Med masser af fotos og artsportrætter, lærer du at genkende spiselige svampe, og ikke mindst at genkende disses uspiselige dobbeltgængere. Og så giver Petersen et væld af gode tips til indsamling og tilberedning.

Vejledende pris: 199,95 kroner
Forfatter: Jens H. Petersen
Forlag: Gyldendal
Sprog: Dansk
Sider: 155
Format: Indbundet

Køb Svampe – du kan spise her.

Spiselige svampe
2. udgave

Spisesvampe i Danmark spiselige svampe i danske skove Spiselige svampe i naturen
Spiselige svampe 2. udgave er en rigtig god begynderbog om spisesvampe i Danmark. Foto: Koustrup & Co.

Om Spiselige svampe 2. udgave

De nemme svampe som eksempelvis Kantarel, Spiselig Rørhat, Østershat og Mark-champignon er til at få lært, mens det er sikrere at få lidt hjælp og vejledning fra en svampekyndig til andre svampe. I Spiselige svampe 2. udgave er nogle navne opdateret, og bogen er nem overskuelig at gå til, også for begyndere.

Vejledende pris: 99,95 kroner
Forfatter: Peter Nielsen
Forlag: Koustrup & Co.
Sprog: Dansk
Sider: 96
Format: Indbundet

Køb Spiselige svampe 2. udgave her.

FIND & SPIS de bedste svampe

Spisesvampe i Danmark spiselige svampe i danske skove find og spis de bedste svampe
FIND & SPIS de bedste svampe er et fremragende opslagsværk med billeder og opskrifter med de indsamlede svampe. Foto: Gyldendal

Om FIND & SPIS de bedste svampe

En super guide til de cirka 30 bedste spiselige svampe i danske skove med opskrifter på lækre retter med de indsamlede svampe. FIND & SPIS de bedste svampe rummer beskrivelser af de bedste spisesvampe i Danmark med oplysninger om kendetegn, voksesteder og sæson samt muligheder for forvekslinger. Illustreret med fotos af hver enkelt art og billedteksterne henviser til kendetegn man skal være særlig på vagt overfor.

Vejledende pris: 149,95 kroner
Forfatter: Thomas Læssøe
Forlag: Gyldendal
Sprog: Dansk
Sider: 160
Format: Indbundet

Køb FIND & SPIS de bedste svampe her.

Her finder du de fem bedste spisesvampe i Danmark

5. Almindelig pigsvamp: I særklasse blandt spiselige svampe

I modsætning til de fleste andre svampe, så har pigsvampe hvide pigge. Det har den under dens hat. Piggene kan blive op til 1 cm lange. Hatten bliver mellem 5-10 cm bred.

Farven på hatten varierer fra hvid til cremefarvet. I kanten af hatten, som ofte er bølget, er der en hvidlig kant. Pigsvampes stok bliver 3-7 cm høje.

Du kan finde den de fleste steder. Den er dog mest almindelig i løvskove. Almindelig pigsvamp kan forveksles med andre pigsvampe. Heldigvis er pigsvampe ikke giftige.

Andre pigsvampe som korkpigsvamp og kødpigsvamp har mere brunlige eller grålige farver på hat og pigge. Disse er ikke spiselige.

4. Stor trompetsvamp: En lækker krøllet spisesvamp i Danmark

Denne mørke svamp vokser primært fra august til november.

Du kan kende trompetsvamp på dens særegne krøllede udtryk og dens sorte/grålige farve, og med lidt god vilje ligner svampen en lille trompet. Stor trompetsvamp er typisk 6-14 cm høj. Det er lidt svært at adskille hat og stok fra hinanden på stor trompethat.

Du kan primært finde den under ege-, bøge- og grantræer.

Den har ikke nogen umiddelbare forvekslingsmuligheder. Dog kan nybegyndere til tider komme til at forveksle rådne svampe med stor trompetsvamp. De rådne svampe kan du dog kende ved, at de ofte er snaskede og lugter grimt.

3. Østershat: En herlighedsklase af spiselige svampe i danske skove

Ligesom med kantarel, er østershat en af de spiselige svampe i danske skove, som er nemmeste at finde. Svampen vokser nemlig ofte i etager ovenpå hinanden.

Farven på svampens hat kan variere fra grå over brun til blålig. Under hatten er lamellerne, og hos østershat er de ofte forholdsvis lange og hvide, men kan dog også være blålige. Svampens stok er forholdsvis kort og hvid.

Østershat er mest udbredt, når den første nattefrost har indfundet sig herhjemme og er særligt glad for at vokse på gamle nedfaldne træer. Når frosten har sat ind, kan du ofte finde den gennem hele vinteren på løvtræer som eksempelvis bøg, men kan dog også findes på nåletræer.

Østershat kan forveksles med den bitre og uspiselige gummihat. Gummihat er dog mere grønlig-brun og har gule lameller.

2. Kantarel: Guld i danske skove

spiselige svampe i danmark spisesvampe i danske skove kantaral billede af Sandra M. H. fra Pixabay
Kanterallen er formentligt den mest kendte spisesvampe i Danmark. Samtidig er det en af de spiselige svampe i danske skove, som er nemmest at finde. Foto: Sandra M. H. / Pixabay

Det er en af de spisesvampe i Danmark, som er nemmest at finde. Kantarellen med sin karakteristiske gule farver lyser nemlig næsten op som guld mellem alle efterårets nedfaldne blade.

Stokken er mellem 3-6 cm høj. Svampens hat er 3-8 cm bred. Hatten har en karakteristisk kruset/bølget kant.

Du kan finde kantareller ved rødderne af de fleste sorter af træer. Den kan forveksles med almindelig orangekantarel, som ikke smager lige så godt som dens fine fætter.

1. Karl Johan: Kongen over spisesvampe i Danmark

spiselige svampe i danmark spisesvampe i danske skove karl johan Rikke Aldal fra Pixabay
Foto: Rikke Aldal / Pixabay

Svampen Karl Johan er opkaldt efter en svensk konge. Den er desuden en af skovens største svampe. Det er derfor ikke helt forkert at kalde Karl Johan for skovens ukronede konge blandt svampe.

Svampens hat er normalt 10-15 cm i diameter. Hatten findes i forskellige brunlige nuancer, og stokken er hvidlig eller lysebrun med et lyst netmønster.

Du kan finde Karl Johan på mosrig skovbund. Den står især ved træerne eg, bøg, gran og andre nåle- og løvtræer.

Den kan forveksles med galderørhat, som har et sort net på stokken. Galderørhat bliver desuden lyserød under hatten, når den ældes. Heldigvis er galderørhat ikke farlig, men den smager meget bittert, så den efterlader højst en lidt smag i munden.

Similar Posts

Denne side bruger cookies for at forbedre din oplevelse. Ved at benytte denne side, accepterer du, at vi bruger cookies.  Læs mere