GUIDE NYHEDER SOMMER

Nu kommer solen og varmen: Husk skygge, solhat og solcreme

Husker du skygge, solhat og solcreme på solferien

Solskoldninger øger risikoen for hud- og modermærkekræft på den lange bane. Derfor er det ekstra vigtigt at følge Kræftens Bekæmpelses solråd om skygge, solhat og solcreme, når vi bevæger os ud i solen. Foto: Unsplash.com

9 ud af 10 danskere følger mindst ét af de tre solråd, når de solbader, men kun 1 ud af 10 husker både skygge, solhat og solcreme. Det viser en ny rundspørge fra Kræftens Bekæmpelse.

ANNONCE

Det koster penge at lave god journalistik.

Alle links til produkter i artiklen er derfor såkaldte affiliatelinks.

Det betyder, at du støtter Outdoor-Camping økonomisk, når du foretager køb via vores affiliate-links.

På den måde kan du være med til at sikre, at Outdoor-Camping også i fremtiden kan udkomme med relevante artikler som denne.

Det er sommer, og solen skinner, og mange danskere slikker i disse dage sol i parker, i haver og på strande. Når vi checker ud fra hverdagen og ind i sommerens sol er vi heldigvis rigtig gode til at huske solbeskyttelse.

Det viser en ny rundspørge fra Kræftens Bekæmpelse. 9 ud af 10 danskere følger således mindst ét af Kræftens Bekæmpelses tre solråd.

Ved at følge alle tre solråd kan vi nyde sommeren og undgå solskoldninger, der er smertefulde her og nu og kan resultere i hudkræft senere i livet.

Ifølge Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelses Solkampagne, er det positivt, at næsten alle danskere solbeskytter sig, for risikoen for solskoldninger er høj i sommerhalvåret:

”Seks ud af ti danskere har lyse hudtyper, der ikke tåler solen så godt, og på en sommerdag vil de fleste af os blive solskoldet, hvis vi er udendørs mere end 15 minutter uden solbeskyttelse. Derfor er det afgørende, at vi husker at tage solrådene med i ”bagagen”, når vi dyrker solen”, siger Peter Dalum.

Her er Kræftens Bekæmpelses tre solråd

Skygge-hygge

Hver tredje dansker holder sig indendørs eller i skyggen midt på dagen, når solen brænder hårdest.

Det er vigtigt at tage en pause fra solen særligt mellem kl. 12 og 15, hvor halvdelen af dagens samlede mængde af uv-stråling kommer.

Husk, at du stadig får uv-stråling i skyggen samt at overflader som sand og vand reflekterer meget af solens stråling. Så selvom du opholder dig i skyggen, er det stadig vigtigt med solcreme og solhat.

Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.
Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.
Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.

Husk solhatten

Kun tre ud af ti danskere bruger solhat, når de solbader.

Det er rigtig vigtigt at beskytte ansigt, hårbund og nakke mod solen, da vi udsættes for meget sol på de steder, og mange tilfælde af kræft i huden opstår netop der.

Vælg derfor en bredskygget hat, der giver skygge hele vejen rundt. Brug også gerne dækkende tøj, der giver skygge til kroppen. Tætvævet materiale giver den bedste beskyttelse.

Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.
Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.
Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.

På med solcremen

Hver femte dansker bruger ikke solcreme. Det er på trods af, at Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at du bruger solcreme der, hvor tøjet ikke dækker.

I Danmark skal du bruge mindst faktor 15, og sydpå skal faktoren mindst være 30. Husk at bruge rigelige mængder: Èn krop – én håndfuld.

Du er bedre solbeskyttet, hvis du smører dig ind to gange med cirka 20 minutters mellemrum, inden du går udenfor. På den måde sikrer du, at du har et tykt lag solcreme på, og undgår ’helligdage’ – altså områder, der ikke er smurt med solcreme.

Abena Solcreme Deb Sun Protect, Spf 30 150ml Pris: 109,95  

Abena Solcreme Deb Sun Protect, Spf 30 150ml Produktbeskrivelse Solcreme Deb Sun Protect, uden parfume, SPF 30, 150 ml, Anvendelsesområde: Solcreme med solfaktor 30, der beskytter huden mod solens skadelige UV-A stråler (ældning) og UV-B stråler (skoldni Læs mere »

Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.
Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.

Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at du følger solrådene om skygge, solhat og solcreme i kombination. På den måde passer du bedst muligt på din hud og undgår solskoldninger og mindsker risikoen for hudkræft. Læs mere på Solkampagnens hjemmeside her.

Uv-indekset guider til solbeskyttelse

Solbeskyttelse er nødvendig, når uv-indekset er 3 eller derover. I Danmark kommer uv-indekset gerne op på omkring 7 i sommermånederne.

Det er derfor vigtigt at bruge af alle tre solråd for at få den bedste solbeskyttelse. Du er nemlig bedst beskyttet, hvis du både søger skygge, bruger solhat og tøj, samt smører dig ind i solcreme.

Her er der plads til forbedring, for kun 1 ud af 10 følger alle tre solråd, fortæller Peter Dalum fra Kræftens Bekæmpelse. Ifølge rundspørgen er det nemlig kun 12 procent af os, der tjekker uv-indekset, når vi solbader:

”Ved at tjekke uv-indekset, kan man få en ide om, hvor stærk solen er, og hvor mange timer i løbet af dagen, solbeskyttelse er nødvendig. Derfor anbefaler vi, at man downloader appen ’UV-INDEKS’, så man ved, hvornår man skal finde skygge, solhat og solcreme frem – uanset hvor i verden, man er”, siger Peter Dalum.

Om undersøgelsen

Kræftens Bekæmpelse har i foråret 2022 spurgt 1.030 danskere om deres solbeskyttelsesadfærd.

Dataindsamlingen er lavet som en webbaseret spørgeskemaundersøgelse af analysebureauet Voxmeter.

Data er repræsentativt ift. køn, alder og region.

Similar Posts

Denne side bruger cookies for at forbedre din oplevelse. Ved at benytte denne side, accepterer du, at vi bruger cookies.  Læs mere