NYHEDER EFTERÅR FORÅR GUIDE SOMMER TELT & SHELTER

Book shelter i Danmark: Her er guiden til shelter-booking

Book shelter bookning Danmark

Overnatninger i det fri bliver mere og mere populært. Tal fra Naturstyrelsen viser, at antallet af bookinger af store lejrpladser steget med hele 62 procent på bare 5 år, men det er ikke kun store lejrpladser, der skal bookes. Mange steder skal du også book shelter. Her får du guiden til shelter-booking. Foto: Outdoor-Camping

Overnatning i sheltere er populært som aldrig før, men hvornår er det nødvendigt med shelter-booking? Få den ultimative book shelter-guide og pakkeliste her.

Overnatninger i shelters er populære. Det er de blandt andet fordi, de er nemme at komme til, også de af dem, der kræver shelter-booking.

Eksempelvis kræver de ingen pakning og efterfølgende tørring af teltet, og så er de hyggelige at kravle ind i om aftenen. Taget og væggene gør nemlig, at de nærmest føles som trygge og lune huler at komme ind i.

I Danmark er der over 1000 sheltere, fordelt over hele landet, som du kan bruge og overnatte i. Mange af dem er offentlige, og et stort antal af dem kræver shelter-booking.

Dertil kommer et ukendt antal sheltere på private grunde. Uanset om de er gratis at overnatte i eller ej, er det som udgangspunkt nødvendigt at book shelter her.

Outdoor- Camping giver her et overblik over, hvor du finder og booker et shelter.

Pakkeliste til sheltertur

Outdoor & Camping har her lavet en liste, over de ting du i hvert fald som nybegynder bør have med på shelterturen.

Få fri fragt over 499 kr. og 1-2 dages levering hos vores samarbejdspartner Backapackerlife – klik på linkene ved produkterne.

Find startpakker til shelterturen her

Shelter-booking af offentlige sheltere i Danmark

Udinaturen.dk finder du flere hundrede sheltere over hele landet. Disse sheltere er som udgangspunkt offentlige og er som regel enten opført af kommunerne eller på Naturstyrelsens grunde. I alt 72 ud af landets 98 kommuner har gjort deres sheltere søgbare på kortet i 2021.

Som udgangspunkt skal du regne med at book shelter. Det er nemlig et krav i i hvert fald en stor del af disse sheltere. Der kan dog være undtagelser. Enkelte sheltere kan nemlig være gratis og til fri afbenyttelse uden shelter-booking, men særligt ved de kommunale sheltere kan der være et en beskeden brugerbetaling.

I 2022 lancerede Naturstyrelsen en ny bookingside med opdaterede regler for booking.
Den nye hjemmeside har givet intet mindre end 150 flere bookbare shelters over hele landet. Det betyder, at du kan book shelter i op mod 2/3 af alle shelters i de statslige naturområder fremover.

Flere af shelterne på Udinaturens og Naturstyrelsens hjemmesider ligger på primitive overnatningspladser. Ved shelterne her er der som regel en bålplads og i visse tilfælde også en vandhane.

Læs mere om primitive overnatningspladser her.

Ved de fleste af de sheltere, som ligger på de primitive overnatningspladser, er det princippet om først til mølle, der gælder. Det er derfor en god ide at komme i god tid, så du er sikker på at få plads. Tidlig ankomst gør samtidig, at du også får mest mulig glæde af området.

Se kortet og book shelter på Udinaturen.dk her.

Se kortet book shelter på Naturstyrelsen her.

Regler for shelter-booking hos Naturstyrelsen

Tidligere var det kun muligt at booke lejrpladser med eller uden shelters for større grupper.

Nu kan du booke 150 flere shelters i de statslige naturområder.

Booking af de nye bookbare shelters adskiller sig fra tidligere praksis på følgende områder:

Du kan foretage shelter-booking i op til tre måneder i forvejen.

Du bliver bedt om at bekræfte bookingen 10 dage i forvejen.

Alle bookbare shelters bliver forsynet med et skilt.

Bookninger giver fortrinsret til shelteret, hvis du tager det i brug inden klokken 20.

Du skal dele pladsens andre faciliteter som bålplads og borde-bænkesæt med andre.

Du kan book shelter i op til to sammenhængende døgn ad gangen.

Større grupper på 15 eller flere, der er organiseret i eksempelvis foreninger, kan som hidtil booke en lejrplads med eller uden shelters i op til 12 måneder i forvejen.

Hvis du allerede har booket et shelter, overgår bookingen automatisk til det nye system.

Book dit shelter på book.naturstyrelsen.dk

Udover de mere end hundredevis af sheltere, som er på Naturstyrelsens og Udinaturens hjemmesider, findes der en lang række andre sheltere på privat grund, som du kan booke og bruge. Dem kan du læse om i de følgende afsnit.

Find liggeunderlag til shelterturen her

Fremragende site til shelter-booking i Danmark: Bookenshelter.dk

Shelter-booking book shelter
Shelters er ligesom huler for børn, der kan få timer til at gå med at lege i det fri. På primitive overnatningspladser må man også hænge hængekøjer op. Foto: Outdoor-Camping

På Bookenshelter finder du en lang række sheltere i vadehavskommunerne, Fyn og Fredericia samt Lolland-Falster. Som udgangspunkt kræver alle shelter-booking. En del af dem kræver også betaling. Det er typisk et mindre, symbolsk beløb, der er tale om. Pengene går til vedligeholdelse af shelterne, og det er ofte også muligt at købe brænde på stederne.

Bookenshelter drives af naturskolen Trente Mølle, og er oprindeligt udviklet så du kan finde en række opholds-, shelter- og teltpladser på Sydfyn og øerne. Fra foråret 2020 har Trente Mølle åbnet op for, at andre regioner i landet også kan komme med på Bookenshelter.

Besøg bookenshelter.dk og book shelter her.

Find lys og lommelygter til shelterturen her

Få overblik og book shelter på Friluftsguiden

Friluftsguiden er et detaljeret atlas over alt fra ruter til vandring, cykling og ridning. Her finder du også et stort udvalg af forskellige shelter- og teltpladser med beskrivelser, faciliteter og mulighed for at se, hvilke aktiviteter, du kan dyrke i området. Nogle shelters er til fri afbenyttelse, andre kræver shelter-booking

Hjemmesiden drives af virksomheden Parks’nTrails, som laver hjemmesider, apps og interaktive kort til hjemmesider. Her melder kommunerne ind med deres sheltere og overnatningspladser. Sheltere og overnatningspladser bør derfor også kunne findes på kommunernes egne hjemmesider. På Friluftsguiden er der dog flere samlet ét sted.

Siden er god for sin detaljegrad ved de steder, der vises på kortet. Desværre er Friluftsguiden meget mangelfuld, når det kommer til shelter- og teltpladser uden for Sjælland, det nordlige Jylland, Vejle og Sydvestjylland.

Alt i alt er Friluftsguiden dog et rigtig godt sted at gå hen, hvis du vil finde en shelter eller en teltplads i de nævnte områder og samtidig have et overblik over, hvilke aktivitetsmuligheder, du finder i nærområdet.

Besøg Friluftsguiden og book shelter her.

Shelters i Danmark

Ifølge Naturstyrelsens årlige opgørelser bliver overnatninger i det fri mere og mere populært.

Bookinger af store lejrpladser er således steget med 62 procent på bare 5 år.

I Danmark er der over 1.000 sheltere, fordelt over hele landet, som du kan bruge og overnatte i.

Flere hundrede af dem er offentlige.

De fleste offentlige sheltere kræver shelter-booking.

Sheltere på privat grund kræver som udgangspunkt booking.

Glemmer man at booke hos private, og i stedet bare går ind, bryder man Grundlovens § 72, der siger, at “boligen er ukrænkelig”. Dette kan medføre straf.

Find rygsække og tasker til shelterturen her

Brug min baghave: Book shelter gratis hos private

Hjemmesiden Brug min baghave er også et af de steder at kigge hen for nybegyndere. Det er gratis at overnatte i sheltere, som man booker igennem Brug min baghave. Her er der et stsadig stigende antal sheltere og overnatningssteder at vælge imellem, som alle ligger i private baghaver.

Netværket er baseret på gæstfrihed, næstekærlighed og frivillighed. Derfor er overnatning her gratis. Det er dog acceptabelt at lægge et symbolsk beløb for bad og brænde mv. Det eneste gæsten derudover efterlader er sit fodspor og et smil.

Haveejeren skal altid kontaktes, inden der slås lejr. Gør man ikke det, bryder man Grundlovens § 72, der siger, at “boligen er ukrænkelig”. Shelter-booking er derfor nødvendig hos Brug min baghave.

En overtrædelse af dette kan medføre strafansvar. Det er derfor op til den enkle haveejer hvem baghaven er åben for, hvad den er åben for og hvornår. Dette bedes respekteres.

Brugen af Brug min baghave kræver oprettelse af en brugerprofil.

Besøg Brug min baghave og book shelter her.

Find mere udstyr til natten i naturen her

Similar Posts