GUIDE NYHEDER SHELTER

Shelter til børn: Her er de 10 mest børnevenlige sheltere

Shelter til børn

For børn er der rigtig god underholdning i naturen. Alligevel er der nogen sheltere og områder omkring, der er mere børnevenlige end andre. Se listen med de bedste shelter til børn i Danmark her. Foto: Outdoor-Camping

SE LISTEN: Shelterture med børn er billige og nemme at planlægge. Outdoor-Camping giver dig her de 10 bedste shelter til børn i Danmark. 

  • Østrup togshelter ved Aars, Vesthimmerland
  • Gateway Blokhus, Nordjylland
  • Boldrup Museum ved Hobro, Kronjylland
  • Hohenwarte, Møgeltønder ved vadehavet
  • Horne Næs, Faaborg, – Sydfyn
  • Drejø, Sydfyn
  • Fugledegård, Tissø, Vestsjælland
  • Eghjorten Shelter, Hillerød, Nordsjælland
  • Mosehældgård shelterplads i Udby Skov, Møn
  • Rundemose Shelter i Almindingen, Bornholm

Shelterture er en nem og billig ferieform. Specielt med børn kan ferier være en bekostelig affære, men en tur i naturen er ofte et rigtig godt valg for mange, og rundt omkring i landet ligger der mange gode sheltere til børn.

Et shelter til børn kan dog være svært at finde, for hvad skal man kigge efter, og hvor skal man starte. Først og fremmest er det dog vigtigt at huske på, at det er nemt at aktivere børn i naturen. Børns fantasi kender ingen grænser, når det gælder om at finde noget at lege eller underholde sig selv med, uanset alder og uanset hvor i naturen I finder på at overnatte. 

Alligevel kan der være fordele ved nogle sheltere frem for andre, når man søger shelter til børn. Det kan være i forhold til alt fra toilet til seværdigheder, aktiviteter, dyr, adgang til brænde til bål, bad og meget andet. Her er det helt jeres egne behov, der sætter standarten for, hvilke faciliteter der skal være ved og i nærheden af shelteret. 

Outdoor-Camping har her fundet 10 rigtig gode sheltere til børn, som alle er en anbefaling værd for de rigtig gode kvaliteter, de hver især har. 

Outdoor-Camping anbefaler: Shelter til børn 

1. Østrup togshelter ved Aars, Vesthimmerland

I Østrup ved Aars i vesthimmerland ligger et fantastisk shelter til børn – Østrup togshelter. Shelteret er sjovt til leg og giver god næring til fantasien hos både større og mindre børn. Lokomotivet på togshelteret er til leg, mens de to vogne er til overnatning.

Der er både borde og bænke i vognene, som for bordenes vedkommende kan hejses op og ned ved hjælp af et smart hejsesystem, mens bænkene kan flyttes ind og ud. 

Tæt ved tog-shelteret ligger der en tarzan-bane, hvor specielt større børn kan få mange sjove timer til at gå. Cirka 200 meter derfra ligger der derudover en lækker legeplads til mindre børn, og ved baneskoven er der tilmed en pavillon og bålplads samt muldtoilet og vandhane.  

Pladsen ligger ved Himmerlandsstien, som er anlagt på Himmerlandsbanernes togstrækning fra Viborg til Løgstør. Togbanen åbnede helt tilbage i 1893 og blev nedlagt igen i 1999. I dag er togsporene fjernet, og Himmerlandsstien blev asfalteret i 2006, så den er ideel til både vandring og cykling. Langs ruten er der flere overdækkede rastepladser med grill, vand og muligheder for primitiv overnatning. 

Østrup togshelter
Østrup togshelter. Foto: Bodil Jensen

Om Østrup togshelter

To sheltere med plads til 10-12 personer
Borde og bænke i vognene
tarzan-bane til større børn
Legeplads til mindre børn
Pavillon
Bålplads
Muldtoilet
Vandhane

Togshelteret er til fri afbenyttelse, og der er plads til 10 til 12 personer i hvert shelter. 

2. Gateway Blokhus, den jyske vestkyst 

De fleste kender Blokhus som et fantastisk feriested med lange brede sandstrande, som bugter sig bag det bløde klitlandskab ved den jyske vestkyst. Men stedets popularitet afspejles også i priserne for overnatningsstederne i byen. På trods heraf er der alligevel rigtig gode muligheder for en billig ferie i og omkring Blokhus med børnene. 

Det bedste shelter til børn ligger i Gateway Blokhus, som findes i Blokhus Klitplantage, som grænser op til den nordjyske ferieby. Her finder du fire sheltere med plads til cirka seks personer i hvert shelter. Shelterne ligger på en skøn lille slette omgivet af gamle, smukke skovfyr, som også giver læ for vestenvinden. 

Ved Gateway Blokhus finder du både naturlegeplads, aktivitetsplads, picnicområder og grillpladser samt en naturbageovn, hvor du kan bage dit eget brød eller medbragte steg. 

Om Shelterne i Gateway Blokhus

Fire sheltere
plads til cirka seks personer i hvert shelter
Naturlegeplads
Aktivitetsplads
Picnicområder
Grillpladser
Naturbageovn
Flere vandre- og cykelruter

Fra gatewayen er der flere vandre- og cykelruter. Fitnessruten med de opstillede fitnessredskaber er også ideel til de større børn, mens sundhedssporet eller områdets naturlegeplads er perfekt til de mindre størrelser. 

Indgangen til pladsen er fra Aalborgvej 90, 9492 Blokhus, hvor der går en handicapvenlig sti ind til gatewaypladsen. Fra parkeringspladsen er der et cirka 11 km langt mountainbikespor. I Blokhus er det muligt at leje alt fra turcykler til mountainbikes til opholdet. 

Der er god plads til ekstra telte på shelterpladsen, som ligger syd for gatewaypladsen.

Shelterne bookes på www.udinaturen.dk.  

3. Boldrup Museum ved Hobro i Kronjylland 

Boldrup-Museum
Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Shelterne ved Boldrup Museum ligger ved Hobro i Himmerland. Museet er et hyggeligt landbrugsmuseum med klappedyr, fiskemulighed og en lille skov. Museet er gratis og indrettet i et gammelt husmandssted fra 1891 og i tråd med landmandslivet er der masser af dyr, som geder, grise, får og høns, som alle er vant til børn og må derfor gerne klappes og aes. 

I forbindelse med Boldrup Museum er der mulighed for overnatning i seks sheltere, som hver har plads til fire personer. Shelterne kan lukkes, så man kan være i læ eller ønsker en lille hule.

Shelterpladsen har både toilet og et lille the-køkken, og i det lille servicehus er der både koldt og varmt vand, køleskab og bad. Derudover er der bålplads og brænde, gæsterne gerne må bruge. 

Om Boldrup Museums sheltere

Seks sheltere
Plads til fire personer i hver shelter
Ligger ved et landbrugsmuseum
Har klappedyr
Fiskemulighed ved køb af dagkort
En lille skov i nærheden
Toilet
Lille the-køkken
Et lille servicehus med koldt og varmt vand
Køleskab og bad
Bålplads og brænde
koster 25 kr. pr. person pr. nat

Det koster 25 kr. pr. person pr. nat. Betaling sker i boksen, som er placeret på servicehuset på lejrpladsen, direkte til personalet eller med MobilePay på 131281. Alle kan benytte hytterne på lejrpladsen. Er man en gruppe, er det dog en god ide at booke plads. Det sker på mail til museumsformidler og naturvejleder Gert Rubæk på gert.rubaek@aalborg.dk 

Der lukkes for vandet til køkken og bad, inden frosten sætter ind, men ellers er det muligt at overnatte på lejrpladsen året rundt. Derudover er der altid adgang – året rundt/døgnet rundt – til toilet i det gamle stuehus på museet.

4. Hohenwarte, Møgeltønder ved vadehavet 

Hohenwarte ligger i Højer, tæt ved den naturskønne og fredede Tøndermarsk, med god mulighed for at opleve de fascinerende tidevandsforskelle i Vadehavet kun to kilometer derfra. 

Bondegården har i alt tre sheltere, som koster 50 kroner pr. overnatning, og der er adgang til bad og toilet. 

Bondegården blev bygget da Sønderjylland var tysk i 1878. I dag bliver stedet drevet som hobbylandbrug med legeplads til børnene og masser af klappedyr som geder, hunde, høns, får, katte, ænder, uldgrise, æsler og mulddyr. Derudover er der også mere eksotiske dyr som lama, vaskebjørne og jordegern, og det er muligt at ride på hestene. 

Om Hohenwartes sheltere

Tre sheltere
Tæt på Vadehavet
Masser af klappedyr som geder, hunde, høns, får og æsler mm.
Heste til at ride på
Tæt på Fiskeå
Legeplads
Restaurant
Adgang til bad og toilet
Bålplads
Koster 50 kroner pr. nat

Hohenwarte
Foto: Hohenwarte

Ved shelterne er der bålplads, men hvis stemningen er mere til den nemme løsning, serverer Hohenwarte også dagens ret, som består af to retter eller stor buffet med minimum tre slags kød til 179 kroner. Hver tirsdag er der stegt flæsk med kartofler, persillesovs eller rødspætte på menuen. 

I den nærliggende Vidå kan du blandt andet fiske efter laks, ørreder og ål med gyldigt fisketegn, og du kan tilmed få madpakke med til udflugten. 

5. Horne Næs, Faaborg, Sydfyn 

På Horne Næs nær Faaborg på Sydfyn finder du tre dejlige sheltere med plads til i alt 20 overnattende personer. Den ene er en traditionel heltømmershelter med plads til seks personer, mens de to andre er mere ”moderne” sheltere med plads til fem og ni personer.  

Her får du skov og skrænt ned til badevandet bare 20 meter fra shelterpladsen og udsigt til Lyø og Als, hvis vejret tillader det. Samtidig danner skovens træer læ på pladsen, hvor der også er multtoilet, vandpost ved parkeringspladsen nær shelterne og bålsted. Det er tilladt at samle grene og kviste på grunden eller på stranden, men strengt forbudt at fælde eller beskadige træerne.  

Da shelterne er meget populære, er det nemmeste måske i virkeligheden at købe brænde 300 meter fra pladsen, da skovbunden og stranden kan være støvsuget af de tidligere gæster. 

Den ene af de to huleagtige sheltere (Stenbidder-shelteren) har en skydelåge indvendigt, der gør at to personer kan ligge adskilt fra de øvrige tre. Den anden (Havtaske-shelteren) har 2,5 etage.  I underetagen kan der sove 4 personer. Her er der også et lille bord, som kan hæves og sænkes op og ned i gulvet samt et lille “tørreskab” til vådt tøj. I overetagen kan der sove to personer på hemsen og tre nedenunder. 

Om Horne Næs shelter

Tre sheltere til i alt 20 personer
Én heltømmershelter til seks personer
To ”moderne” sheltere til fem og ni personer
Rumdeler i den ene shelter
Etageadskillelse samt bord og “tørreskab” til vådt tøj den anden
Badevand 20 meter fra shelterne
Koster 30 kroner pr. person pr. nat
Tilladt at slå telte op på pladsen

Pladsen ejes af Faaborg-Midtfyn Kommune og drives i et samarbejde med Trente Mølle, og det koster 30 kroner pr. person pr. overnatning. Det er ikke tilladt at slå telte op på pladsen.

Shelterne bookes her: Horne Næs – Book en shelter.

6. Drejø, Sydfyn  

Vi bliver i det sydfynske. På Drejø ligger der tre skønne shelterpladser. Turen til Drejø går via færgen M/F Højestene fra Svendborg, som lægger til ved både Skarø og Drejø. Færgeturen er både smuk og hyggelig, og hvis I er heldige får I også delfinen Delle at se, som bor i det fiskerige vand i Svendborgsund i 2018.  

På sydsiden af Drejø ligger én ud af øens tre shelterpladser med et perfekt shelter til børn. Pladsen her består af tre sheltere med plads til otte personer. Stranden her er øens bedste, og udsigten til Ærø er fantastisk. I sommerhalvåret opsættes der en badebro, og hvis du kommer til øen med færgen, kan du gå langs vandet hele vejen hen til shelterpladsen ad stien på diget. Der er toilet på pladsen, men du skal selv medbringe toiletpapir. 

Om Shelteret på sydsiden af Drejø

Tre sheltere
Plads til i alt otte personer
Delfin, som bor og kan ses i Svendborgsund
God badestrand med badebro
Toilet
Færgen lægger også til ved Skarø med Skarø Is
koster 30 kroner pr. person pr. nat

Det koster 30 kroner pr. person pr. nat at overnatte her, shelterne kan bookes her, men er de ledige, må du gerne overnatte. Her betaler du i kassen på pladsen eller på mobilepay 20232526, som også er kontaktnummeret til Jonas Jespersen, som ejer og driver stedet. 

Der er bålplads ved shelterne, og brænde kan købes på pladsen eller ved at kontakte ejeren. Drikkevand hentes i Drejø by cirka 500 meter fra pladsen. I byen er der både købmand og kro, og Gammelhavn og museet på Gl. Elmegaard er også et besøg værd. Derudover anbefales det at lægge vejen forbi Skarø, når færgen alligevel lægger til her. Skarø er blandt andet kendt for Skarø Is, hvor man anvender naturens egne ingredienser, som eksempelvis birkesaft til at søde isen med. 

Shelterne bookes her: Drejø – Stenbidder – Book en shelter 

Drejoe-Stenbidder
Foto: Drejø Stenbidder-shelter. Foto: Line Dokkedal
Drejoe-Stenbidder-2
Sådan ser stranden på sydsiden af Drejø ud. Foto: Line Dokkedal

Turen med færgen koster 35 kroner for børn i lavsæson og 60 kroner i højsæson, mens voksne koster 75 og 115 kroner. Personbiler koster 230 kroner hele året. 

7. Fugledegård, Tissø, Vestsjælland 

Fra Sydfyn til Vestsjælland. Her ligger Fugledegård, som både er en naturpark, et vikingecenter og et formidlingscenter. I Naturpark Åmosen, som naturparken hedder, er der flere flotte sheltere, som kan bookes for 50 kroner pr. person. Derudover er der tre bålpladser på som frit kan bruges, og Fugledegaard har snobrødspinde og pander til pandekager med langt skaft, som kan lånes i åbningstiderne. Brænde kan købes for 75 kroner. 

Om Fugledegård shelter

Ligger i naturpark med vikingecenter og formidlingscenter
Flere sheltere
Snobrødspinde og pander til pandekager
Brænde kan købes for 75 kroner
Legeområde
Badesø
Koster 50 kroner pr. person pr. nat

Naturparken har et rigtig flot fugleskjul med et specielt glas, der gør, at fuglene ikke kan se jer, så I kan komme rigtig tæt på livet i naturen. Det er derudover muligt at låne kikkerter. 

I vikingecenteret kan I lære om de gamle nordiske guder. Her kan både børn og voksne tage på en gådefuld skattejagt med Freja rundt omkring i området ved Fugledegaard. 

Fugledegård
Sådan ser shelterne ud på Fugledegård. Foto: Fugledegård

I legeområdet finder I blandt andet Odins hest, Sleipner med de otte ben, som man kan flette både halen og manken på.  

Ved Tissø er der lavet en bro ud i søen, hvor børn har mulighed for at komme helt tæt på vandet og fange krible-krable dyr. Vandet er meget børnevenligt. Dybden om sommeren er kun cirka 30 – 100 cm., og der en næsten ingen bølger. Ved broen findes der en grejkasse som indeholder lup, fiskenet, akvarie, bestemmelsesbakke og meget mere. 

8. Eghjorten Shelter, Hillerød 

Ved Hillerød ligger den populære Eghjorten Shelter. Eghjorten ligger nordøst for Hillerød på Jespervej og har bål- og lejrplads samt toiletbygning med vand. Shelteren er så lang, at der nemt kan være en familie i hver ende, hvis man kan enes om det. 

Shelteren ligger i kanten af den meget populære Eghjorten Naturlegeplads, som bidrager til, at gøre det til et fantastisk shelter til børn.

Der er kort gåafstand fra P-plads, og lidt tilbagetrukket fra legepladsen ligger Vikingehuset som er en stor lukket hytte, hvor man også kan overnatte. Det er ikke fantastisk naturskønt, men dejligt og nemt tilgængeligt, og civiliseret nok til at en indendørsdreng/pige kan overtales til at komme med.  

I området er der en 18 kurvs discgolf skovbane, som har 18 huller/kurve, hvor man kommer rundt i skovområde omkring Eghjorten. Banen har tre forskellige sværhedsgrader, så alle kan være med.  

I 2019 fik Eghjorten sin seneste nye aktivitet: Oppermann Mysteriet, som foregår på smartphones og tablets, og som kan downloades via appen Useeum. Spillet tager cirka en halv time til tre kvarter at gennemføre og foregår på området. Her kan du være med til at hjælpe videnskaben, ved at skaffe professor Adolf Oppermanns forsvundne bog tilbage med alle hans forskningsresultater. 

Det er en god idé at downloade app’en og spillet hjemmefra, så I sparer tid, når I kommer derud. 

Eghjorten ligger på Jespervej 309, 3480 Fredensborg, og bus nummer 307 stopper lige ved Eghjortens P-plads. 

9. Mosehældgård shelterplads i Udby Skov, Møn

I Udby Skov på Møn kommer du tæt på naturen, og med en kilometer til stranden fra Mosehældgård shelterplads kommer I også relativt tæt på vandet. Stedet er et rigtig fint og hyggeligt med én shelter med plads til fire til seks personer. Faciliteterne er fine med muldtoilet, rindende vand, bålplads og grillpladser samt god plads til mange telte. 

Om Mosehældgård shelterplads

Én shelter
Plads til fire til seks personer
Muldtoilet
Rindende vand
Bålplads
Grillpladser
Plads til mange telte
Fri teltning i Udby Skov
Børnevenlig sti med sjove skulpturer til mindre børn
“aktiv skov” med aktivitetsredskaber til større børn
Naturlabyrint

Det er mulighed for at parkere flere steder i Udby Skov, hvor der er mulighed for fri teltning, som betyder, at I også må slå telt op og overnatte i skoven i op til to døgn. Shelteren er nem at komme til med bil, og parkeringspladsen ligger cirka 100 meters gang fra pladsen.  

I Stege Skov mod syd findes en sundhedssti med navnet “sund og leg”. Langs den 2,4 kilometer lange rute er der adskillige fantasifulde og sjove legeskulpturer, som de mindre børn elsker. I Udby Skov, hvor Mosehældgård shelterplads også ligger, finder I blandt andet en børneskov og naturlabyrint samt ruten “aktiv skov” til de større børn med aktivitetsredskaber langs den 2,2 km. lange rute. 

10. Rundemose Shelter i Almindingen, Bornholm 

I Almindingen midt på Bornholm finder I Rundemose Shelter, som er en lejrplads i skovlysning med tre sheltere, bålplads, bålhytte og primitivt toilet. Shelterne kan bruges efter først-til-mølle-princippet, mens større grupper kan booke pladsen her. 

I Almindingen er du samtidig tæt på Bisonskoven, hvor den europæiske bison lever i området omkring Svinemose. Derudover finder I naturlegepladsen i Hareløkkerne, som er for børn fra kravlealderen og opefter med musikområde, åben plæne, gynger, og to bål- og picnic områder i en båltipi og bålhytte.  

Rundemose Shelter Almindingen
Rundemose Shelter Almindingen Foto: Naturstyrelsen

Bag legepladsen ligger Musestien, som er en sti med udskårne træfigurer, og som børn fra tre år og opefter elsker at følge med voksne. Musestien kan gås med en smartphone, hvor I samtidig kan downloade og høre historien om Muse-Mark og følge ham på turen.  

Det er en rute på ca. 350 meter i fladt terræn, som også en barnevogn kan klare. Stien er bygget op omkring en historie om en lille mus – Musemark – som skal hjælpes hjem til sin musehule, men for at gøre det, skal den undslippe alle skovens farlige rovdyr først. Ved hver post på musestien er der en QR kode, som man kan scanne med sin smartphone.

Her kan man høre Niels Hausgaard fortælle en historie om Musemark, som knytter sig til træfiguren på posten. Man kan sagtens gå turen og få en god oplevelse uden smartphone, men børnene elsker historierne og andre brugere beskriver dem som helt elektriske og meget engageret. Det er leg og læring når det er bedst. 

Af andre spændende seværdigheder finder I også Rokkestenen i Almindingen. Stenen er en stor vandreblok fra istiden, som ifølge sagnet hviler på en diamant og derfor rokker. Endelig er god mulighed for natteravnene at gå på udkig efter flagermus i Almindingen. Her kan I blandt se skægflagermusen, som her i Danmark kun kan ses på Bornholm samt den sjældne og truede Bechsteins flagermus, som kun lever ganske få steder i Europa. Et af de steder er den gamle egeskov ved Ekkodalen. 

I Rundemose Shelter er der plads til fem til seks voksne i hvert af de tre sheltere, og der må kun overnattes én nat på pladsen. Parkeringspladsen findes 500 meter derfra. 

Similar Posts

Denne side bruger cookies for at forbedre din oplevelse. Ved at benytte denne side, accepterer du, at vi bruger cookies.  Læs mere