GUIDE NYHEDER TELT & SHELTER

Overnatning i naturen: Her er der gratis camping i det fri

Overnatning i naturen gratis camping i det fri

Det er tilladt at samle brænde i skovbunden, når man overnatter på én af Naturstyrelsens overnatningspladser. Foto: Outdoor-Camping

SE KORTET: Her har Naturstyrelsen oprettet over 800 pladser over hele landet, hvor du kan komme gratis på camping og overnatning i naturen.

Overnatning i naturen bliver mere og mere populært. Det fremgår af Naturstyrelsens hjemmeside, som også viser kort over, hvilke steder du må slå telt op. Du kan dermed komme på gratis camping i det fri med familie og med venner over 800 steder i hele landet.

Overnatning i naturen bliver mere og mere populært. Det fremgår af Naturstyrelsens hjemmeside, som også viser kort over, hvilke steder du må slå telt op. Du kan dermed komme på gratis camping i det fri med familie og med venner over 800 steder i hele landet.

Outdoor-Camping anbefaler:
Køb telt her

Pladserne, hvor du må slå telt op, kaldes primitive overnatningspladser, selvom pladserne faktisk slet ikke er så primitive endda. For på flere af pladserne, er der faktisk alt fra bord- og bænkesæt til vandpost, toilet og bålsteder.

Køb 3-personers telt her

Selvom du måske ikke er klar til selv at lave mad over bål, så er det nemt med et billigt trangiasæt. På den måde bliver camping i det fri både billig og nem.

På lidt over 600 af naturstyrelsens overnatningspladser er der også sheltere, som du frit kan benytte. Læs mere om dem her.

ANDRE LÆSER OGSÅ: Billig camping-alternativ: Fri teltning i København

ANDRE LÆSER OGSÅ: Se kortet: Billig camping i Nordsjælland – her er der fri teltning

ANDRE LÆSER OGSÅ: Billig camping i Østjylland: Her er der fri teltning

Overnatning i naturen kræver typisk ingen bookning

Naturstyrelsens overnatningspladser kan ligge i lysninger i skove og er ofte markeret med røde pæle, og de kræver ingen bookning. Det vil sige, at enkeltpersoner, familier og smågrupper, som er til gratis camping i det fri, blot kan møde op på pladsen og slå teltet op. Så er I klar til overnatning i naturen.

Faktisk er det tilladt også at overnatte i alle offentlige skove i en sovepose, med et tæppe eller et regnslag. Loven gælder for alle offentlige skove, både de kommunale og de statslige.

Køb rygsække her

Så længe du passer godt på ikke at beskadige træer og andet i naturen, er du derfor velkommen til også at overnatte i hængekøjer i træerne i offentlige skove. Træers bark er dog meget sårbare, især om foråret, så vær forsigtig.

Hvis du derimod ønsker at sætte et regnslag, en tarp (presenning) eller lignende op, så den får samme funktion som et telt, må det kun ske i skove med fri teltning eller på en af Naturstyrelsens primitive overnatningspladser.

Regler for brug af Naturstyrelsens overnatnings-
pladser

§ Du må højest have 2 overnatninger i træk på samme plads.

§ Motorkørsel til pladsen er ikke tilladt.

§ Toiletbesøg i skoven skal foregå i passende afstand til pladsen uden efterladenskaber.

§ Tag dit affald med dig. Det er en del af sporten!

§ Det er tilladt at samle tørre kviste og grene i skovbunden til eget bål.

§ Du må samle af skovens planter, bær, frugter til eget brug.

§ Pladserne kan bruges af enkeltpersoner, familier eller smågrupper med få telte.

§ Det er ulovligt at udvise støjende adfærd, herunder benytte radioer, højttaler, musikinstrumenter o.a. på en støjende måde.

ANDRE LÆSER OGSÅ: Billig camping-alternativ på Lolland-Falster og Møn – her må du telte frit

ANDRE LÆSER OGSÅ: SE KORT: Fri teltning – et billig camping-alternativ på Sjælland

ANDRE LÆSER OGSÅ: Se kortet: Billig camping på Fyn – her må du telte frit

Mange gode oplevelser med overnatning i naturen og camping i det fri

Det vil måske komme bag på mange hvor nemt og bekvemt, overnatning i naturen og camping i det fri rent faktisk er. Det faktum, at det i hvert fald på Naturstyrelsens overnatningspladser, ikke kræver bookning, gør, at I bare skal pakke teltet, trangiaen, soveposen og det løse og komme afsted.

Køb 2-personers telt her

Typisk er det blot reglen om ”først-til-mølle”, der gælder. Og hvis en plads viser sig at være optaget, ligger der mere end 800 andre pladser i Danmark. Pladserne ligger samtidig godt fordelt, så der er altid en anden overnatningsplads i nærheden.

Derudover skal du heller ikke have penge op af lommen, når du overnatter med telt i det fri. Det betyder, at du både nemt og billigt får nogle meget unikke og helt enestående campingoplevelser.

ANDRE LÆSER OGSÅ: SE KORTET: Billig camping i Sønderjylland – Her er der fri teltning

ANDRE LÆSER OGSÅ: Billig camping i Vestjylland: Se kortet over steder med fri teltning

ANDRE LÆSER OGSÅ: SE KORTET: Billig camping i Nordjylland – her er der fri teltning

Mulighed for gratis camping i det fri er ukendt for mange

Når du tager ud i naturen, skal du være opmærksom på, at der er forskel på statslige, kommunale og private skove. I de private skove er det forbudt at overnatte uden tilladelse fra ejeren.

Overnatter du i private skove uden tilladelse, kan det betyde brud på Grundlovens § 73, stk. 1., som siger, at ejendomsretten er ukrænkelig. Overnatning i naturen på privat grund kan derfor være strafbart.

Køb trangiasæt her

Også på offentlig og kommunale skove, kan der være forskelle. Det gælder typisk for overnatningspladserne. Her skal du blot være opmærksom på, at i modsætning til Naturstyrelsens overnatningspladser, så kan du risikere at skulle booke de kommunale overnatningspladser. Dette gælder dog primært for de sheltere, som kommunerne har på overnatningspladserne. Dem kan du booke her.

Mulighederne for camping i det fri er ofte ukendt i den brede befolkning. Det skyldes formentligt flere ting. Dels skyldes det muligvis, at det førhen typisk var spejdere, der kendte til og benyttede sig af muligheden for overnatning i naturen.

Derudover skyldes det formentlig også dels, at den traditionelle forståelse af ordet ”camping” er, at det er noget, som foregår på campingpladser. Men ifølge campingreglementets kapitel 3.2. er “primitiv overnatning i telt eller shelters” defineret som “campering”. Denne form for camping er dog undtaget fra reglementets bestemmelser, som kun gælder for campingpladser.

Køb 4-personers telt her

Om Campingreglementet

Den 31. marts 2019 trådte et nyt campingreglement i kraft.

Reglementet gælder for campingpladser. Ved campingpladser forstås arealer, som erhvervsmæssigt eller for et længere tidsrum end seks uger årligt udlejes eller fremlejes til dag- og natophold i campingenheder.

Ifølge vejledningen om campingreglementets kapitel 3.2. hører “primitiv overnatning i telt eller shelters” under “campering, der er undtaget fra reglementets bestemmelser”.

Ifølge Retsinformations vejledning om campingreglementet er fri teltning i skove dermed defineret som camping, men altså undtaget fra reglementets bestemmelser, som kun gælder for campingpladser.

Kilde: Retsinformation, Vejledning om campingreglementet

Similar Posts