CAMPER GUIDE NYHEDER VINTER

Vinterkørsel i camper: 4 rutinerede råd til vintercamping

vintercamping Vinterkørsel i camper

Vintercamping er skønt, når bare man forbereder sig på de kolde nætter. Her får du en række rutinerede råd til vinterkørsel i camper. Privatfoto: Maria Møller Bjerno og Anders Mondrup Reffs

Maria og Anders kører veteran-camper hele året, og vintercamping er ingen hindring. Det giver mulighed for ro og fordybelse. Her får du derfor deres råd til vinterkørsel i camper.

ANNONCE

Det koster penge at lave god journalistik.

Alle links til produkter i artiklen er derfor såkaldte affiliatelinks.

Det betyder, at du støtter Outdoor-Camping økonomisk, når du foretager køb via vores affiliate-links.

På den måde kan du være med til at sikre, at Outdoor-Camping også i fremtiden kan udkomme med relevante artikler som denne.

Dagene er korte, og nætterne lange. Udenfor fejer de kolde vinde hen over land og sø og efterlader mange steder dønningerne i sprød grødis.

Mange danskere afmelder derfor deres campervans og autocampere i vinterhalvåret. Men vintercamping og vinterkørsel i camper giver nogle helt særlige øjeblikke og anderledes oplevelser, end dem man ellers får i sommerhalvåret. Det kræver blot, at man forbereder sig.

Det gør Maria Møller Bjerno og Anders Mondrup Reffs, der til dagligt er scenetekniker og maskiningeniør. Sammen har de ’ Brede Berta’, en Volkswagen LT 31, og selvom det er en ældre dame fra 1976, bruger de den også til vinterkørsel og vintercamping.

”Selvom jorden er hård, og kulden og frosten rigtigt har bidt sig sat, og der er dug på ruderne, er der dejligt lunt og hyggeligt inde i bilen. Det er nu i den mørke tid, vi finder ro og fordybelse”, siger Maria Møller Bjerno.

Find den rette DC-DC-lader til vintercamping og Vinterkørsel

For at camperen skal være lun og hyggelig, kræver det en form for varmeapparat, for ingen vintercamping uden varme. Det er derfor som regel det første på tjeklisten, når der står vinterkørsel på menuen, og varmeapparater kører ofte på el. Det kræver en god DC-DC-lader.

I Maria og Anders tilfælde varmer de Brede Berta op med et lille dieselfyr, som kører på et 12-voltssystem.

Sådan vælger du DC-DC-lader og batteri

Et batteris energi opgives typisk i Ah (Ampere-timer), mens kapacitet/drifttid angives i mAh.

Ah og mAh er oplagte parametre for at sammenligne og vælge batterier.

Sammenhængen mellem watt, Volt og ampere bestemmes i Ohms Lov.

I Ohms Lov ser ligningen således ud:
U=IxR
R=U/I
I=U/R

Spændingen (U) over og strømmen (I) igennem en modstand (R) er lineær.

Det betyder, at hvis 1 ampere bruger 1ah i timen, så bruger 2 ampere 2 ah i timen osv.

Find bilbatterier her.

Find DC-DC-ladere og omformere her.

Find DC-DC-ladere og omformere her

Derudover har de et køleskab, der bruger cirka 25 ah i døgnet ved en omgivende temperatur på 25 grader. Og endelig bliver der også brugt strøm til blandt andet lys og opladning af telefoner.

Alle de elektriske apparater, skal tælles med, når der skal vælges DC-DC-lader. Og afhængig af lederens størrelse, skal der køres et givent antal timer for at fyret og de øvrige apparater kan holdes kørende.

Hvis du eksempelvis har en 30-ampere DC-DC-lader, skal du køre minimum to timer om dagen for at lade dine batterier tilstrækkeligt op, til at fyret kan køre, fortæller Maria Møller Bjerno.

“Vores dieselfyr bruger omkring 10-15 watt, når den kører, hvilket er omkring 1 ampere. Det betyder, at hvis fyret kører i døgndrift, bruger det 25 ah i døgnet”, siger hun.

Vælg batteripakke til vinterkørsel og vintercamping

Strømmen til at drive de elektriske installationer og apparater hentes typisk fra kørsel, landestrøm eller solceller. Solceller er rigtig gode om sommeren, men er ikke til meget nytte under vinterkørsel, hvor dagene er korte, og det ofte er overskyet.

Maria og Anders har derfor opgraderet deres batteripakke til 200 ah litium-batterier. Det betyder, at de kan holde stille i op til fire dage uden kørsel, landestrøm eller brug af solceller.

”Afhængig af din batterikapacitet kan du køre mindre, men bliver nødt til at koble dig til landestrøm efter nogle dage. Vi har dog monteret en 60 ampere DC-DC-lader, så hurra mindre kørsel”, siger hun.

”Det er fantastisk, for vi bruger 50 ah pr dag på varme og køleskab. Men man kan jo selvfølgelig også bruge naturens eget “køleskab”, nu hvor temperaturen udenfor er til det”, siger Maria og peger på brændeovne som endnu et alternativ til at spare på strømmen.

Find bilbatterier til kørsel og forbrug her

Kondens i bodelen: Sådan undgår du duggede ruder

Duggen på ruderne er noget af det mest irriterende, men der findes forskellige ting, man kan gøre for at minimere det. Her får du derfor tre gode råd fra Maria og Anders til at undgå dugdannelse på ruderne:

 1. Tag et billigt liggeunderlag og klip det til, så det passer i runderne. Det forhindrer, at kondensen i camperen sætter sig som dug på ruderne.
 2. Derudover er det en god idé med god ventilation. Her er en lille varmeblæser er en rigtig god investering.
 3. Endelig kan en smule oBillig camping i København: Fri teltning i hovedstadenpvaskemiddel på en tør klud tørres ud på ruderne. Det mindsker også duggen på ruderne.

Rødt Kort-ordning og vinterkørsel i udlandet

Hos SOS International, som yder rejseassistance, vejhjælp og sundhedsydelser, hjælper man hvert over 1.000 danskere med vejhjælp i ugerne omkring vinterferien.

Her har man først og fremmest ét råd, hvis man vil undgå at spilde dyrebare feriedage på en bil, der skal på værksted i udlandet: Giv camperen et eftersyn på værkstedet inden afrejse.

Det fortæller Anette Bjørn Juncher, der er vagtcentralchef for Rødt Kort-ordningen, som administreres af SOS International:

“Vinterkørsel med fuld oppakning er en belastning for bilen, og det kan medføre nedbrud. Vores bedste råd til at forebygge det er en tur forbi værkstedet inden afgang”, siger hun.

Gode råd før afgang:

 • Få et værksted til at give bilen et eftersyn
 • Undersøg lokale lovkrav til sikkerhedsudstyr under vinterkørsel (snekæder, trafikveste mm.)
 • Afprøv snekæder hjemmefra, så du ved, hvordan de monteres
 • Tjek dækmønsteret – det bør være 3-4 millimeter

Om Rødt Kort-ordningen

 • Bilister med kaskoforsikring hos de forsikringsselskaber, der er med i Rødt Kort-ordningen, er dækket for vejhjælp i udlandet
 • Rødt Kort gælder i de 28 EU-lande og knap 30 lande uden for EU
 • Assistancen omfatter bl.a. vejhjælp på stedet, bugsering og hjælp til at komme videre eller hjem
 • Læs mere om Rødt Kort-ordningen her.

Similar Posts