NYHEDER VINTER

Vinterbadning er naturens lykkepille: Den fedeste følelse for Ditte

Vinterbadning vinterbader

”Det koldeste, jeg har prøvet, var i februar 2021 hvor der var grødis på vandet. Folk var fuldstændig i chok, da jeg postede billedet på Facebook, men det var så fedt”, siger vinterbader Ditte Slotsdal. Privatfoto: Ditte Slotsdal

Vinterbadning er ekstremt populært. Nu åbnes forsøg om det kolde gys gavnlige effekt på stress. “Vinterbadning er naturens lykkepille”, siger vinterbader Ditte Slotsdal

ANNONCE

Det koster penge at lave god journalistik.

Der er derfor såkaldte affiliatelinks til produkter i artiklen.

Det betyder, at du støtter Outdoor-Camping økonomisk, når du foretager køb via vores affiliate-links.

På den måde kan du være med til at sikre, at Outdoor-Camping også i fremtiden kan udkomme med relevante artikler som denne.

Hvad der i 1940’erne blev beskrevet som en personlighedsforstyrrelse, er i dag en ekstremt populær naturoplevelse: Vinterbadning.

Hvem, der stillede den diagnose for alle landets vinterbadere, vender vi tilbage til. For på en balkon i Ebeltoft sidder Ditte Slotsdal. Her har hun en fabelagtig udsigt ud over Ebeltoft Vig, og det vand, hun ofte nyder en iskold dukkert i.

Hun er netop en af landets mange vinterbadere. Og hun elsker det.

Det er næsten bibelsk, som det renser kroppen både fysisk og psykisk, Ditte Slotsdal

”Det fedeste er den følelse, som man får i kroppen bagefter, og som er rigtig svær at sætte ord på”, siger hun og fortsætter:

”Det er næsten bibelsk, som det renser kroppen både fysisk og psykisk. Jeg kom ned med hovedpine på et tidspunkt, og da jeg kom op igen, var det væk. Det gør noget ved kredsløbet. Det får skavankerne til at gå væk, og man bliver født på ny”, siger den 40-årige lægesekretær, mens hun kigger ud over havet.

Scubapro 3mm neopren pandebånd Pris: 159,00  

Nyd optimal beskyttelse til dine øre mens du er under vandet. Med dette behagelige 3mm neopren pandebånd vil du kunne holde varmen på dine øre under vandet, og beskytte mod vind og vejr når du kommer op fra vandet. Læs mere »

Fourth Element hætte Thermocline Pris: 399,00  

Den lette Thermocline hætte er perfekt egnet til dykning i tempereret til varmt vand. Det er bemærkelsesværdigt behageligt og varmt og er meget nemt at tage af og på. Thermocline stof virker ikke på samme måde som neopren, du kan opleve, at det føles stra Læs mere »

Nordic Heat hue & halsedisse m. varme Pris: 995,00  

Opvarmet hue og halsedisse 2i1 fra Nordic Heat    I kolde omgivelser er det essentielt at opretholde varme i hovedregionen - ca. 60% af kropsvarmen forsvinder netop herfra. Med Nordic Heats kombinerede hue og halsedisse, er det intet problem. Det medføl Læs mere »

Eksplosion i antallet af vinterbadere

Ditte Slotsdal er medlem af vinterbadeklubben Vikingerne i Ebeltoft. Oprindeligt er hun ellers fra Aarhus. Dengang kom hun i Jomsborg, som klubben hedder ved Den Permanente i Risskov.

”Da min mand og jeg meldte os ud af Jomsborg, vidste vi, at vi aldrig kommer ind igen. Der er rigtig mange medlemmer i Jomsborg. Vikingerne er en lille klub i forhold til, men vi har lang venteliste. Vores formand får dagligt opkald fra folk, som gerne vil være medlem, men som hun desværre må afvise.”, siger Ditte Slotsdal og fortsætter:

”Vi har simpelthen ikke plads til flere. Det er træls at skulle afvise folk, men vi har ikke lyst til at sidde som sild i en tønde, som de gør i Jomsborg”, siger hun.

Det var også populært før corona, men det er helt vildt nu, Ditte Slotsdal

Undgå vinterbadning når:

Du har ubehandlet kranspulsåresygdom og/eller brystsmerter (angina pectoris)

Alvorlige hjerterytmeforstyrrelser

Ubehandlet forhøjet blodtryk

Er du i tvivl så kontakt din læge.

Vinterbadning vinterbader 3
“Jeg kan stadig tænke, ”ej, jeg kommer ikke i vandet i dag”, og det kræver nogle gange sin kvinde at gå ud på broen uden tøj på. Det kan være lidt af en overvindelse”, siger Ditte Slotsdal. Privatfoto: Ditte Slotsdal

Rygtet vil vide, at der kan være en ny klub på vej i Ebeltoft, og ifølge tal fra Vinterbadeforeningen i Danmark, som er en paraplyorganisation for vinterbadeklubberne i Danmark, er behovet der. I dag er der nemlig over 61.000 vinterbadere i Danmark.

For fem år siden i 2016, som var det år, Ditte selv begyndte at vinterbade, var der ”kun” cirka 21.000 medlemmer. Der er med andre ord sket en mindre eksplosion i antallet af registrerede vinterbadere i Danmark.

”Jeg tror corona startede meget af det. Så var folk nødt til at komme ud, og når der så var én i omgangskredsen der havde prøvet det, så bredte det sig, og så gik der lige pludselig dameklub i den. Det var også populært før corona, men det er helt vildt nu”, siger Ditte Slotsdal.

SEAC neoprensko Tropic 2mm Pris: 299,00  

SEAC Tropic 2mm neoprensko Denne type neoprensko giver isolering omkring foden og beskyttelse i form af en gummisål. Skoen er et godt alternativ til traditionelle badesko i kolde egne hvor badeskoen ikke isolere tilstrækkeligt. Skoen bruges desuden til dy Læs mere »

Scubapro støvle Delta 3mm - Kort Pris: 369,00  

Delta Short Dive Boot 3mm Disse støvler er ideelle til brug i varmere vandtemperaturer eller som en ekstra beskyttelse. Deres neoprenkonstruktion på 3 mm tykkelse giver den perfekte balance mellem fleksibilitet og varme. Den korte støvledesign giver også Læs mere »

Scubapro sokker GO 3mm Pris: 249,00  

Sokker / Neoprensko GO 3mm Oplev ultimativ komfort og beskyttelse i vandet med Scubapro Go Dive Socks! Disse 3 mm neopren sokker er perfekte til dykning og snorkling og sikrer, at dine fødder forbliver varme og beskyttede under hele din vandaktivitet. Scu Læs mere »

Popularitet giver ny mærkningsordning: Vinterbadepunkt

De fleste strandgæster kender det blå flag, der viser, at badevandet er rent. De blå flag er typisk oppe fra den 1. juni til den 15. september, men derefter er der intet, der fortæller badegæsterne om badevandets kvalitet. Indtil nu.

For vinterbadningens store popularitet betyder, at Friluftsrådet nu introducerer mærkningsordningen ’Vinterbadepunkt’. Det fortæller Winni Grosbøll, der er direktør i Friluftsrådet.

“Vinterbadeklubber skyder op som paddehatte i disse år, og vi oplever en stor interesse for vinterbadning. Men hidtil har der ikke været nogen ordning i Danmark, der garanterer vinterbadere, at badesikkerheden og kvaliteten af vandet er i orden der, hvor man hopper i. Det vil vi gerne give danskerne,” siger Winni Grosbøll.

Vinterbadning vinterbader
“Det er en stor dag i en vinterbaders liv, når der er is på vandet”, siger Ditte Slotsdal. Privatfoto: Ditte Slotsdal

Om Vinterbadepunkt

Drives af Friluftsrådet.

Giver vinterbadegæster garanti for:
– Rent badevand
– Høj badesikkerhed
– Særlige natur- og friluftsoplevelser.

De tre badesteder, som er med i pilotfasen, er:
– Lohals Strand
– Rudkøbing Badeanstalt
– Bagenkop Havnebassin.

Vinterbadepunkt-sæsonen 2021/22 strækker sig frem til maj 2022.

I første omgang kører Vinterbadepunkt som et pilotprojekt med kun tre strande og havne. Her skal man gøre sig erfaringer i løbet af badesæsonen 2021/2022 for at udvikle den nye ordning.

Nordic Heat Powerbank & Håndvarmer Pris: 495,00  

Få varmen tilbage i de kolde fingre med en håndvarmer, der samtidig fungerer som USB-powerbank til dit elektroniske udstyr.  Leveres klar til brug med en 2A oplader og nyt 3-i-1 multi USB ladekabel (passer til alle telefoner og tablets).   Holder du af Læs mere »

Nordic Heat Transportabelt varmesæde Pris: 1.395,00  

Transportabelt batteriopvarmet sæde fra Nordic Heat Tag varmen under armen, og sid lunt uanset hvor du er - ude eller inde, på skovtur eller dykkertur, på jorden eller som suplement på en stol..   Det transportable varmesæde besidder en 20cm x 35cm stor Læs mere »

Nordic Heat varmesåler Pris: 495,00  

Varmesåler - såler med varme Med et par varmesåler er det slut med kolde fødder i støvlerne. Batteriopvarmede såler fra Nordic Heat giver varme helt ud i tæerne.   Leveres UDEN batterier - NB! 2 stk. (én til hver sål) Du kan bruge dine egne 5V powerb Læs mere »

Vinterbadning gav 80-årig kvinde lyst til at slås

Det var Dittes mand, Michael, der fik hende med ud at vinterbade første gang. Siden er det blevet til rigtig mange ture i vandet, både sammen og hver for sig.

”Det var ham, der overtalte mig. Det er jeg glad for. Jeg var dernede på et tidspunkt, hvor der var en ældre kvinde på omkring 80 år, som sagde, ”jeg får lyst til at slås””, siger Ditte og griner, inden hun fortsætter:

10 gode råd til sikker vinterbadning

1. Varm dine muskler op, før du går i det kolde vand ved eksempelvis at løbe eller gå en tur.

2. Har du været i sauna, så lad kroppen køle lidt ned, inden du går i vandet.

3. Brug sko eller sandaler og gå langsomt på badebroen, da den kan være glat.

4. Undgå at få hovedet under vand og hop aldrig i det kolde vand med hovedet først. Tag gerne en hue på.

5. Træk vejret roligt, når du går i vandet – koldt vand kan give dig midlertidig åndenød.

6. Nybegyndere bør kun være 5-10 sekunder i det kolde vand. Mere øvede vinterbadere kan bruge længere tid i vandet.

7. Tag varmt tøj på efter badningen og medbring te, kakao, kaffe eller andre varme drikke.

8. Gå under ingen omstændigheder i vandet, hvis du er påvirket af alkohol eller føler dig sløj.

9. Bad aldrig alene.

10. Hvis du er i tvivl, om dit helbred er godt nok til vinterbadning, så spørg din læge.

”Hold op, hvor er det fedt at se en 80-årig bare hoppe i på den måde og få sådan et boost. Det får virkelig noget i gang i folk. Vi håber selv på, når vi en dag bliver pensionister, at vi kan komme ud hver dag”.

Der er mange, der gør det for det sociale, men jeg vil faktisk helst bade alene, Ditte Slotsdal

Men selvom selv ældre mennesker, som kvinden, Ditte omtaler, ubesværet hopper i vandet, er det vigtigt at tænke sig godt om, inden man gør det. For når man udsætter kroppen for det kuldechok, som vinterbadning giver, trækker blodkarrene sig sammen for at bevare varmen omkring kroppens vitale organer.

Problemet er blot, at blodkarrene i hovedet ikke reagerer ved at trække sig sammen. Det betyder, at man meget hurtigt bliver afkølet og det kan i yderste konsekvens resultere i drukneulykker.

”Det er vigtigt, at man tænker over sikkerheden. Jeg hopper eksempelvis aldrig i, når der er for store bølger. Mange synes også, det er fedt i mørke. Det synes jeg ikke”, siger Ditte Slotsdal, som gerne tager alene ned til vinterbadeklubben.

”Der er mange, der gør det for det sociale, men jeg tager faktisk helst af sted alene og bader med de andre, der nu er der. Jeg har været dernede flere gange med mine veninder og med min mand, og det er også hyggeligt, men jeg kan godt lide at sidde i fred og ro”, siger hun, inden hun deler et godt råd til nybegyndere:

”Hvis man bader hen over sommeren og bliver ved med at hoppe i, når det bliver koldere, så får man ikke så stort et kuldechok, og så kan man bedre kontrollere det”, siger hun.

Nordic Heat Handske med varme Pris: 1.795,00  

Suveræn, tyk vinterhandske med indbygget varme fra danske Nordic Heat Varme hænder er kilden til maksimal ydeevne. Med Nordic Heats tykke varmehandsker er du sikret varme og komfort i op til 5 timer. Handsken er desuden 100% vind- og vandafvisende.  Hand Læs mere »

Nordic Heat Base Layer Bund Pris: 1.299,00  

Nordic Heat Base Layer Bund Nu er Nordic Heat klar med det ultimative undertøj til koldtvands-dykkere, fritids folk og jægere. Med et simpelt tryk på en knap sørger et genopladeligt batteri for at opvarme forskellige zoner i denne undertrøje, så du forbli Læs mere »

Nordic Heat Base Layer Top Pris: 1.299,00  

Nordic Heat Base Layer Top Nu er Nordic Heat klar med det ultimative undertøj til koldtvands-dykkere - og fritids folk, samt jægere. Med et simpelt tryk på en knap sørger et genopladeligt batteri for at opvarme forskellige zoner i denne undertrøje, så d Læs mere »

Nyt forsøg om vinterbadning hjælper på stress

Selvom vinterbadning kan give kuldechok, så er der altså ifølge Ditte Slotsdal langt flere fordele ved det kolde gys. Den største fordel er ifølge hende de psykiske. Mødet med det kolde vand frigiver nemlig både stress- og lykkehormoner.

”Hvis man er lidt depri, bliver man altid glad igen. Man kan simpelthen ikke være sur, når man har været i vandet. Det er naturens lykkepille, og så kan dagen bare komme an, som én i klubben sagde”, siger hun.

Det er det bedste man overhovedet kan gøre for at komme af med stress, Ditte Slotsdal

Men selvom man med sikkerhed kan sige, hvilke hormoner, der udløses ved mødet med det kolde vand, så ved lægevidenskaben faktisk kun meget lidt om de positive effekter ved vinterbadning. Det er nemlig stort set aldrig blevet undersøgt.

Det har psykiatrien i Vejle dog tænkt sig at ændre på. Her skal 15 mænd og kvinder nemlig være med til at teste, om vinterbadning og det kolde gys virker mod depressioner. Men spørger man Ditte Slotsdal, så er der ingen tvivl.

Sådan reagerer kroppen på vinterbadning

Mødet med det kolde vand frigiver en række stress- og lykkehormoner:

Dopamin
Er vigtig for vores opmærksomhed, læring og motivation.

Adrenalin og noradrenalin
Et stresshormon, der blandt andet øger puls og blodtryk og blodgennemstrømning af musklerne. Øger også nedbrydning af sukkerdepoter i lever og muskelvæv.

Kortisol
Et stresshormon, der sender blodet til muskler og væk fra fordøjelsen og hjernen og forbereder kroppen på kamp.

Serotinin
Serotinin er et signalstof, der hjælper på hukommelse, sindstilstand (depression) og sexlyst.

”Man bliver glad i låget, og man får det godt både fysisk og psykisk. Jeg sagde selv mit job op på Aarhus Universitetshospital sidste år på grund af stress, og så brugte jeg vinterbadning som min kur mod stress. Det er det bedste man overhovedet kan gøre for at komme af med stress”, siger hun og fortsætter:

”Der er ingen hokus pokus ved det. Det er bare mindfulness og en fantastisk naturoplevelse. Vi kan se lige op på Mols Bjerge, når vi bader. På et tidspunkt var der sne deroppe, mens vi stod ude i vandet, og hold op, hvor var det bare skønt”, siger Ditte Slotsdal.

Scubapro handsker Tropic 1,5mm - Sort Pris: 449,00  

Den evigt populære Tropic 1,5mm dykkerhandske har et behageligt materiale mønster for øjet og kommer i farver, der matcher Scubapro’s UPF-kollektion.  Ser vi bort fra det stilfulde udseende, har denne tropiske handske stadig en 1,5 mm neopren bagside f Læs mere »

Scubapro handsker Tropic 1,5mm - Blå Pris: 499,00  

Den evigt populære Tropic 1,5mm dykkerhandske har et behageligt materiale mønster for øjet og kommer i farver, der matcher Scubapro’s UPF-kollektion.  Ser vi bort fra det stilfulde udseende, har denne tropiske handske stadig en 1,5 mm neopren bagside f Læs mere »

Scubapro handsker Tropic 1,5mm - Rød Pris: 429,00  

Den evigt populære Tropic 1,5mm dykkerhandske har et behageligt materiale mønster for øjet og kommer i farver, der matcher Scubapro’s UPF-kollektion.  Ser vi bort fra det stilfulde udseende, har denne tropiske handske stadig en 1,5 mm neopren bagside f Læs mere »

Overlæge: ”Vinterbadere lider af personlighedsforstyrrelse”

Forsøget i psykiatrien i Vejle bringer os tilbage, hvor vi slap indledningsvist. Forsøget her står nemlig i skærende kontrast til lægevidenskabens holdning til vinterbadning i 1940’erne. I hvert fald hvis man konsulterede Poul J. Reiter, der var overlæge på 6. Afdeling på Kommunehospitalet i København.

I 1946 skrev han lærebogen Klinisk Psykiatri, hvor han beskrev vinterbadning som en personlighedsforstyrrelse, en diagnose som øjeblikkeligt får Ditte Slotsdal til at slå en høj og hjertelig latter op.

Man kan ikke sige, det ikke er fedt, hvis man ikke har prøvet det, Ditte Slotsdal

”Det lyder fuldstændig vanvittigt. Gad vide, hvad han mente med det?”, siger hun, mens hun stadig sprutter af grin.

”Jeg synes vi er relativt normale her, men det kan da godt være, at vi har det i meget mild grad. Har vi ikke alle sammen et eller andet?”, spørger hun afvæbnede og stadig grinende.

Gode råd til nybegyndere

Start langsomt op.

Begynd sidst på året, så kroppen langsomt vænner sig til det kolde vand.

Gå roligt ud den første gang og tag kun et kort dyp på 5-10 sekunder i det kolde vand.

Følg baderådene.

Kend stedet og strømforholdene hvor du hopper i.

Vær et sted, hvor det er let at komme op ved hjælp af eksempelvis en god og stabil stige.

Det er farligt at vinterbade alene. Få derfor en badeven.

Find en klub på Vinterbadeforeningen i Danmarks hjemmeside.

Vinterbadning vinterbader 2
“Nogle gange går der også sport i, hvem der kan være i vandet længst tid. Jeg prøvede på et tidspunkt, at det til sidst gjorde ondt i fødderne, men man skal alligevel lige i vandet én gang til”, siger Ditte Slotsdal. Privatfoto: Ditte Slotsdal

Hvis der alligevel skulle sidde nogen tilbage derude og har det lidt som Poul J. Reiter, så er det ifølge Ditte Slotsdal bare om at komme afsted og få det prøvet.

”På vindstille dage med havblik, hvor solen skinner fra en skyfri himmel og man bagefter kan stå og vindtørre på broen, er det bare megafedt. Det skal prøves. Man kan ikke sige, det ikke er fedt, hvis man ikke har prøvet det”, siger hun.

Waterproof T30 neoprenshorts Pris: 419,00  

T30 neoprenshorts fra Waterproof er til den aktive vandsportudøver. T30 er produceret i 1,5 mm neopren og giver både varme og beskyttelse på udsatte områder. Shortsene har anti-slip på bagdelen, og kan strammes til om livet med glidelås.Shortsne kan bru Læs mere »

Waterproof T30 neoprentop Pris: 399,00  

T30 neoprentop fra Waterproof er til den aktive vandsportudøver.  T30 er produceret i 1,5 mm neopren og giver både varme og beskyttelse på udsatte områder. Toppen er udstyret med en lynlås midtfor foran, så det er lettere at iføre sig produktet. Toppen k Læs mere »

Waterproof Strandhåndklæde Pris: 299,00  

Waterproof Strandhåndklæde Blødt håndklæde fra svenske Waterproof. Forsiden er blød og fluffy, mens bagsiden er af vandabsorberende materiale. Håndklædet måler150x75cm.  Læs mere »

Similar Posts