NYHEDER GUIDE SOMMER TELT & SHELTER

Sheltertur med børn: Sådan underholder du dit barn i naturen

Sheltertur børn

Outdoor-Camping giver dig her 10 forslag til sjove aktiviteter til sheltertur med børn for både store og små. Foto: Outdoor-Camping

Mange børn er i dag bedre til at betjene iPad’s og spillekonsoller, end de er til at begå sig i naturen. Her får du derfor 10 sjove aktiviteter i naturen, når i er på camping- og sheltertur med børn.

ANNONCE

Det koster penge at lave god journalistik.

Alle links til produkter i artiklen er derfor såkaldte affiliatelinks.

Det betyder, at du støtter Outdoor-Camping økonomisk, når du foretager køb via vores affiliate-links.

På den måde kan du være med til at sikre, at Outdoor-Camping også i fremtiden kan udkomme med relevante artikler som denne.

Der er kamp om X-boxen og iPad’en i de fleste børnefamilier i dag. Faktisk fylder de tekniske dimser så meget i vores hverdag, at børn i dag kommer mindre ud i naturen end deres forældre og bedsteforældre gjorde det.

Selvom der er mange fordele ved de tekniske dimser, som vælter ud på markedet med større og større hast, så er der desværre også store udfordringer med børns brug af spillekonsoller, internet og tv. En af de helt store udfordringer er stigende overvægt. Faktisk er hvert femte barn i Danmark i dag overvægtige, og 70 procent af dem bliver også overvægtige som voksne.

En undersøgelse fra Center for Børn og Natur fra 2019 viser, at børn, der bruger meget tid i naturen er stærkere, sundere og mere normalvægtige, end børn, der ikke nær så meget tid i naturen. Derudover danner børn, som tilbringer meget tid i naturen, mere D-vitamin og sover bedre end børn, der ikke tilbringer lige så meget tid udendørs.

Endelig viser undersøgelsen fra Center for Børn og Natur, at det barn, der bruger meget tid i naturen, har lavere risiko for den type 2-diabetes, som oftest skyldes overvægt og usund, end det barn, som ikke bruger nær så meget tid i naturen.

Men hvordan får du dit barn til at slukke for computeren og komme mere ud i naturen? Sheltertur med børn er oplagt, fordi det er nemt at arrangere. Outdoor-Camping giver dig derfor her 10 aktiviteter til børn på shelterturen

10 aktiviteter til sheltertur med børn

1. Byg huler og broer med presenning, reb og skovens grene

Uanset hvor banalt det end lyder, så er det at bygge broer og huler noget af det bedste børn i alle aldre ved. Det er uanset, om vi taler om teenagere eller små børn. Huler og broer er en af de absolut bedste aktiviteter for børn på sheltertur.

Hvis dit barn har svært ved selv at sætte legen i gang, så giv det et projekt på turen. Få eventuelt dit barn til at hjælpe dig med at bygge en bro over et lille vandløb. I kan også bygge huler ved hjælp af grene, som I stiller op ad hinanden, og pak den eventuelt ind i en presenning og fastgør den med reb, så den slutter helt tæt. Det gør hulen endnu hyggeligere.

Når I er færdige med legen, kan I altid genanvende grenene som brænde på bålet. Både presenning og reb har adskillige og nyttige anvendelsesmuligheder på turen, lige fra ekstra overdække til tørresnor og meget andet.

Sheltertur børn presenning
Foto: 55Nord

Om presenningerne fra 55Nord

Presenningen fås i tre størrelser:

500 x 800 cm til 179 kr., som kan købes her.

600 x 1000 cm til 299 kr., som kan købes her.

800 x 1000 cm til 359 kr., som kan købes her.

Sheltertur børn reb
Foto: Mil-Tec

Om Mil-Tec reb

Længde: 15 meter

Bredde: 7 mm

Materiale:: 100 pct. polypropylen

Ikke beregnet til klatring!

Mil-Tec reb koster 39 kr. og kan købes her.

2. Gå på jagt efter insekter og dyr med kikkert og forstørrelsesglas

De er over alt, og der er ikke noget, du kan gøre ved det. Insekter og smådyr gemmer sig under enhver sten i naturen. Men faktisk er rigtig mange af naturens små skabninger rigtig smukke, se bare sommerfuglen.

Derudover kan børn i alle aldre få adskillige timer timer til at gå med at fange haletudser i forårsmånederne og græshopper lidt senere på sommeren. Egern er et andet populært dyr, som ofte ses på jagt efter føde i og omkring træerne, og som ofte begejstrer børnene, når det piler afsted.

Die Spiegelburg børnekiggert
Die Spiegelburg børnekiggert 2
Die Spiegelburg børnekiggert
Die Spiegelburg børnekiggert 2
previous arrow
next arrow

Foto: Die Spiegelburg

Om Die Spiegelburg Kaptajn Sharky børnekikkert

Forstørrer op til 4 gange

Vejledende pris: 191 kr.

Køb kikkerten her.

sheltertur børn

Foto: Moulin Roty

Om Forstørrelsesglasset fra Moulin Roty

Perfekt til børn i alle aldre.

Vejledende pris: 89,95 kr.

Køb forstørrelsesglasset her.

3. Ingen sheltertur med børn uden at klatre i træer

At klatrer i træer er noget af det bedste, børn ved. Det kan se dramatisk og farligt ud, men det er sundt. Det får pulsen op, og skulle dit barn pludselig hænge med hovedet nedad, styrker det blot motorikken. En god tommelfingerregel er, at hvis dit barn selv kan komme op, så kan det også selv komme ned igen.

Det styrker selvtilliden hos dit barn, og når det lykkes selv at komme op og ned, vokser dit barns mentale styrke. Vær endelig ikke bange for, at det falder ned! Børn reagerer som deres forældre, så hvis du panikker, så panikker dit barn også.

Husk i stedet på, at intet barn er død af blå mærker og småskrammer, så forhold dig roligt og pust på såret, hvis det er nødvendigt. Hjælp eventuelt barnet til at bygge en trappe eller andet, det kan komme op ad. Du kan også bygge gynger og andet med reb i træerne.

4. Hængekøje til afslapning mellem alle aktiviteterne

hammock hængekøje outdoor
hammock hængekøje outdoor
Hængeekøje mil-tec_mini
previous arrow
next arrow

Hængekøjer er fantastiske før børn at ligge og kigge op mod himlen i. Mil-Tec – Mini hængekøje fås til 119 kr. og kommer i farven grøn. Foto: Outdoor-Camping og Mil-Tec

Kan du huske, da du selv som barn lå og kiggede op på skyerne og forestillede dig, at de lignede alverdens dyr og eventyrlige ting? Ikke? Børns fantasi er er enorm, hvis man giver den tid og plads til udfoldelse, og faktisk er hængekøjer et af de bedste midler til dette for både voksne og børn.

Når børnene skal slappe af indimellem alle aktiviteterne, er hængekøjen en fantastisk aktivitet på shelterturen. Forestil dig selv, hvordan det må være for dig at ligge og lytte til vindens susen i trækronerne eller fuglenes fløjten og forestil dig så, hvordan dit barn vil have det med det. Det er ren terapi, og børnene elsker det.

Naturstyrelsen har mere end 600 primitive overnatningspladser med shelter i landet, og det er tilladt at overnatte i hængekøje op på alle Naturstyrelsens arealer. Se hvilke regler, der gælder for hængekøjer her.

Om Mil-Tec – Mini Hængekøje

Farve: Olivengrøn

Enkelperson

Nem at sætte op

Længde: 220 cm

Bæreevne: 200 kg

Pakstørrelse: 17 x 11 cm

Vægt: 250 gram

Materiale: 100 pct. Nylon

Mil-Tec – Mini Hængekøje koster 119 kr. og kan købes her.

5. Naturens spisekammer – saml selv jeres mad i naturen

Naturen bugner af bær og andet godt, som I kan bruge til aftensmaden eller putte direkte i munden. I sensommeren myldrer brombær, hindbær, nødder og meget andet godt frem, men faktisk bugner naturens spisekammer hele året.

Det øger dit barns selvværd, hvis det føler, det kan bidrage. Hvis du involverer dem i madlavningen lige fra sankningen, som det hedder, når man samler mad, og til madlavning over bålet, er der ingen grænser for den stolthed og glæde, du giver dine børn.

Der findes mange gode bøger om mad i naturen. ‘Naturens spisekammer‘ af Anette Eckmann er en af de bedste og mest populære på markedet og med god grund: Bogen er rigt illustreret og gør det nemt at finde maden i naturen.

naturens-spisekammer_151162
børn barn shelter 2
naturens-spisekammer_151162
børn barn shelter 2
previous arrow
next arrow

Skovsyrer som den på billedet giver salaten et syrligt og friskt pift. Foto: Outdoor-Camping og Bjarni B. Jacobsen

Om Naturens spisekammer

Naturens spisekammer er en af de bedste og mest populære bøger på markedet om emnet.

Bogen er 248 sider og er rigt illustreret.

Naturens spisekammer koster 299,95 og kan købes her.

Bogen fås også som E-bog til 99,95 her.

6. Hjælp med bålet: Otte geniale ting til optænding

børn barn shelter 3
Inden I tænder bål, er det vigtigt, at I sætter jer godt ind i bålreglerne. Foto: Outdoor-Camping

Du kender det: Lyden af knitrende ild, og glødens blussende varme, som drager alles blikke og slipper tankernes mylder fri under den lyse aftenhimmel.

Intet er så afslappende som netop det, og bål er en uundværlig del af shelter-turen. Få børnene til at hjælpe dig med at samle brænde, og byg eventuelt en hule, som de kan lege i, og genbrug den som brænde på bålet. Opdag de forskellige båltyper i Outdoor-Campings guide her, og få dine børn til at hjælpe med at bygge det.

Uanset hvor gamle de er, kan de sagtens bidrage, også selvom du synes, de er for små til også at tænde bålet. Det kan du sagtens lade dem vente med, til de er ældre, men børn i alle aldre kan sagtens hjælpe til med at bygge bål, og de elsker det.

Du kan se Outdoor-Campings anbefalinger til optændingsmidler her.

7. Snitte i pinde med snittekniv til de små og spejdekniv til de store

Kan mindre børn håndtere snitteknive? Ja, det kan de sagtens. Lad gerne dit barn starte med en billig kartoffelskræller, så det får fornemmelsen af, hvordan man håndterer en kniv. Når barnet har vænnet sig til brugen af kartoffelskrælleren, kan det sagtens håndtere en snittekniv såvel som urteknive derhjemme under madlavningen.

Børn vokser af at få tildelt ansvar, og det øger dets selvværd. Derudover giver snitteknive også god mulighed for hygge og fordybelse og øget kreativitet, når det sidder ved bålet og snitter om aftenen. 

Børn helt ned til fire år kan sagtens bruge en snittekniv. Fordelen ved denne, som Outdoor-Camping anbefaler her er, at kniven har en rund spids. Det mindsker risikoen for skader betragteligt. Større børn kan nemt benytte en rigtig spejderkniv.

Snittekniv til børn Die Spiegelburg
Snittekniv til børn Die Spiegelburg 2
Snittekniv til børn Die Spiegelburg 4
Snittekniv til børn Die Spiegelburg 3
Snittekniv til børn Die Spiegelburg
Snittekniv til børn Die Spiegelburg 2
Snittekniv til børn Die Spiegelburg 4
Snittekniv til børn Die Spiegelburg 3
previous arrow
next arrow

Foto: Die Spiegelburg

Om Die Spiegelburg Nature Zoom snittekniv

Det oplagte sted at starte for de mindste børn.

Die Spiegelburg Nature Zoom snittekniv har en vejledende pris på 195 kroner og kan købes her.

Foto: Nordpol

Om Nordpol spejderkniv 

Det oplagte valg for de større børn. 

Nordpol spejderkniv har en vejledende pris på 149 kroner og kan købes her.

8. Snobrød, pandekager og ristede skumfiduser: Et must på sheltertur med børn

Når man er på shelter-tur, tager tingene den tid, ting tager. Det er en del af legen, og børnene har godt af at lære, at ikke alt kan hentes direkte fra køleskabet, downloades eller streames, når de selv ønsker det.

Derudover smager ting, du selv har lavet og brugt tid på bare meget bedre. Det synes dit barn også, og nydelsen bliver derfor så meget større, når det selv har bagt sit snobrød, sin pandekage eller ristet sin egen pølse eller skumfidus.

Dejen kan købes færdiglavet i supermarkedet, så du slipper for bruge tid på at bage derhjemme.

snobrødspind 3
snobrødspind 1
snobrødspind 2
previous arrow
next arrow

Foto: Davidsens Tømmerhandel

Om Bon-fire snobrødspind

Snobrød hører til, når der hygges ved bålet.

Bon-fire snobrødspind koster 129,95 kroner og kan købes her.

Foto: Davidsens Tømmerhandel

Om Panden fra Dangrill

Det lange håndtager sikrer en god afstand til bålet, så ingen bliver forbrændt.

Panden koster 79,95 og kan købes her.

9. Kongespil med knæklys: Sjov aftenaktivitet på sheltertur med børn

Kongespil med knæklys om aftenen er en genial aktivitet til børn på telt, shelter- eller campingturen. Video: Outdoor-Camping

En moderne klassiker er kongespillet. To hold spiller mod hinanden, hvor de forsøger at vælte bønderne ved at kaste spillets pinde. Når alle modstanderens bønder er væltet, skal kongen væltes. Den der først har væltet kongen, har vundet spillet.

Spillet er til både børn og voksne og fantastisk både i haven, på stranden og i skoven, ved shelteret, på telt- og på camperturen. Kongespillet kan spilles af 2 til spillere og fra cirka 5 år. Gør spillet ekstra sjovt, når mørket falder på, og tape knæklys til stavene. Knæklys får altid smilet frem.

Kongespillet koster 129 kr. og kan købes her.

Knæklys koster 20 kr. for 10 stk. og kan købes her.

10. Sange om bålet: De små synger og Gyldendals store sangbog for de små

Fællessang har en fantastisk effekt på det mentale. Fællessang udløser nemlig endorfiner, som er kroppens egen lykkehormon, og giver en følelse af lykke og velvære.

Fællessang har samtidig en afstressende virkning, og mange føler sig samtidig mere positive og aktive efter at have sunget. Derudover er sang en effektiv måde at bringe mennesker sammen på.

Undersøgelser viser nemlig, at fællessang, i højere grad får alle til at bidrage til fællesskabet, og at folk, der synger sammen, er mindre tilbøjelige til at skændes.

Outdoor-Campinganbefaler især to sangbøger til telt-, shelter- og camperturen; FDF Sangbogen og Gyldendals store sangbog for de små. En kendt klassiker er De små synger, men her mener vi altså, at Gyldendals store sangbog for de små har et bedre udvalg af sange til de mindste, mens FDF Sangbogen er den foretrukne til de større børn.

Foto: Alette Bertelsen og Birgitte Ahlmann

Om Gyldendals store sangbog for de små

156 sider med illustrationer i farver.

Indeholder sange som:
Solen er så rød, mor
I skovens dybe stille ro
Elefantens vuggevise mfl.

Gyldendals store sangbog for de små koster 199,95 kr. og kan købes her.

Sheltertur børn presenning fdf sangbogen

Foto: 55Nord

Om FDF Sangbogen

Cirka 480 sider.


Indeholder sange som:
Se det summer af sol over engen
Velkommen i den grønne lund
Vi elsker vort land (Midsommersangen)

FDF Sangbogen koster 49 kr. og kan købes her.

Similar Posts