NYHEDER

Positive tal: Mere bynatur giver uendelige muligheder

De grønne pigespejdere er et spejderkorps kun for piger og kvinder og har 4000 medlemmer over hele landet. Pressefoto: De grønne pigespejdere

Forskellige dyrearter trives godt i de danske byer. Det er vigtigt, fordi det er nemmere at forstå, hvorfor vi skal passe på naturen, hvis vi oplever den i vores hverdag, siger formanden for De grønne pigesepejdere.

Af Taus Bøytler

Guldsmede, blåfugle, viber, egern og brune frøer trives godt i de danske byer. Forholdene i haver, parker, sommerhusområder og skove nær byerne er gode for dyrene. Det viser undersøgelsen ’Biodiversitet Nu’, som Danmarks Naturfredningsforening står bag.

Undersøgelsen vækker glæde hos De grønne pigesepejdere. Pigespejderne har 4000 medlemmer fordelt over hele landet og 100 års erfaring med aktiviteter i naturen for piger. Her slår formand Cathrine Støvring Preussler fast, at det er vigtigt, at bynaturen er i fremgang.

Alle børn skal kunne opleve naturen der, hvor de bor, Cathrine Støvring Preussler

”Det er vigtigt, fordi det er nemmere at forstå, hvorfor vi skal passe på naturen, hvis vi ser og oplever naturen i vores hverdag. Hvis naturen er langt væk, og det bliver et stort logistisk projekt at komme ud, gør vi det i mindre grad. Alle børn og voksne nu og i fremtiden skal kunne opleve naturen der, hvor de bor”, siger hun.

Kan vende negativ spiral i København

Ifølge Sweco, som er en af Europas største arkitektvirksomheder, er der en stigende interesse fra bygherrerne for at få mere vild natur ind i nye boligprojekter. Mangfoldighed i naturen stod ellers nederst på prioriteringslisten for bare få år siden, men nu er naturen altså rykket længere op på listen.

Om De grønne pigespejdere

De grønne pigespejdere er et spejderkorps kun for piger og kvinder

Pigespejderne har 4000 medlemmer fordelt på 120 lokale grupper i hele Danmark

Spejderkorpset har 100 års erfaring med at lave udfordrende aktiviteter i naturen for piger

Pigespejdernes aktiviteter skal få alle piger til at turde mere, også at lave fejl

De grønne pigespejderes mission er at gøre piger og kvinder i stand til at udvikle og udnytte deres fulde potentiale

Uafhængigt af undersøgelsen fra Danmarks Naturfredningsforening viser en undersøgelse, som Epinion har lavet for Altinget blandt borgere over 18 år fra Københavns Kommune, at 50.000 københavnere lige nu tænker på at flytte væk fra København. Årsagen skyldes situationen med Covid-19 og befolkningstætheden i København.

Måske kan de positive resultater fra Danmarks Naturfredningsforenings undersøgelse og Swecos erfaringer være med til at vende den udvikling.

Projektet viser, at når vi begynder at lave en indsats for naturen, virker det, Carsten Rahbek, leder af Center for Makroøkologi

”Projektet viser, at når vi begynder at lave en indsats for naturen, virker det. Mange steder er egern gået tilbage i skoven, men er i fremgang i haver. Haren forsvinder måske fra marker, men trives i stigende grad i sommerhusområder”, siger Carsten Rahbek, professor i biodiversitet, leder af Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Københavns Universitet.

Alle skal kunne opleve naturen, hvor de bor

De grønne pigespejdere har 100 års erfaring med at lave udfordrende aktiviteter i naturen, som skal få pigerne til at turde mere. Pressefoto: De grønne pigespejdere

Undersøgelsen, som Danmarks Naturfredningsforening står bag, viser også, at mens dyrene trives i bymiljøet, kan der ikke spores en fremgang for natur med høj naturværdi ved kyster og søer. Heller ikke i landbruget er de almindelige arter i positiv udvikling.

Adgangen til natur, også når man bor i byer, giver os uendelige muligheder for at udvikle pigers fulde potentiale, Cathrine Støvring Preussler

Ifølge Cathrine Støvring Preussler har det dog stor betydning for spejderne og byboerne generelt, at bynatyren er i fremgang.

”Til spejder er friluftslivet rammen om vores aktiviteter, så naturen spiller en meget vigtig rolle i vores arbejde. Adgangen til natur, også når man bor i byer, giver os uendelige muligheder for at udvikle pigers fulde potentiale. Naturen er levende, det er en uforudsigelig ramme, og det gør at vi må være innovative og løsningsorienterede, når vi er i naturen”, siger hun og fortsætter:

”Vores nysgerrighed bliver pirret af naturen og det er vigtigt for at forstå den verden, vi lever i, og ikke mindst for at passe på den klode, vi lever på. Vi oplever en stor interesse for at blive pigespejder i byerne, og derfor er vi selvfølgelig begejstrede for nyheden om, at bynaturen er i fremgang, da det giver flere muligheder for vores spejdergrupper i byerne”.

Uendelige muligheder i bynaturen

Flere end 20.000 frivillige danskere har deltaget i Biodiversitet Nu. Undersøgelsen har kørt siden 2015, hvor mere end 500.000 observationer fra danskerne af 30 forskellige dyr, planter og svampe er blevet indsendt.

Bynatur er mange ting, og det har uendelige muligheder, Cathrine Støvring Preussler

Om Projektet Biodiversitet Nu

Danmarks Naturfredningsforening står bag projektet Biodiversitet Nu

Formålet med projektet er at skabe ny viden om, hvordan naturens tilstand udvikler sig

Projektet inddrager den brede befolkning i indsamlingen af naturdata

20.000 danskere har registreret over 500.000 observationer via app´en NaturTjek

Hos Cathrine Støvring Preussler har hun også et godt bud på, hvordan man bruger bynaturen som familie eller enkeltperson:

”Bynatur er mange ting, og det har uendelige muligheder. Lige fra at gå, sidde, lægge sig ned og bare observere til at tage sit forstørrelsesglas med og udforske – til at lave spejderløb med aktiviteter forskellige steder i bynaturen. Alene det at åbne døren og gå ud og møde et lille stykke natur giver umiddelbar glæde. Så det er bare med at komme ud i den”, siger hun.

Similar Posts