NYHEDER

DEBAT: Covid åbner vores øjne for at se vores smukke land på en ny måde

Debat 1

Der er positive sider ved alt. Det mener Maria Møller Bjerno og kæresten Anders Mondrup Reffs, som siger, at Covid-19 åbnede vores øjne for at se vores smukke land på en ny måde.

Nye restriktioner: Under corona-pandemien har vi fået muligheden for at genopdage Danmark. Det mener Maria Møller Bjerno, som her giver dig lyspunkterne i et nyt år præget af nedlukning.

Hvor langt væk hjemmefra skal man tage for at holde rigtig fri og koble af fra hverdagens trummerum?  At kunne tage autocamperen, teltet eller båden og tage på ferie eller weekendture, giver en følelse af frihed.

Skaldyr og bobler: Den danske sommer har alt. Vi skal blot opdage det. Privatfoto: Maria Møller Bjerno og Anders Mondrup Reffs

Da Covid-19 gjorde sit indtog i Danmark, blev vores grænser hurtigt lukket. Der måtte derfor overvejes alternativer til årets ture. De forkromende ferieplaner om afslapning og fisketure i de svenske skove, festivaler samt julemarkeder i Hamborg måtte aflyses.

Og nu er vi der igen med nye restriktioner, forsamlingsforbud og skærpede afstandskrav.

Så hvad var nu planen? Vi var og er nok ikke de eneste, der trænger til at komme lidt væk fra det hele i sikker afstand.

Her blev 2020 året, der viste os, at man ikke behøver at køre til sydens sol for at holde ferie.

Et land fuld af muligheder

Selvom Danmark er et lille land, er det fyldt med muligheder!

Der er mange smukke steder, hvor man må overnatte udenfor campingpladserne. Det er dog vigtigt at gøre opmærksom på, at det skal gøres med respekt, og altid forlade stedet i pænere stand end da man ankom. Vær opmærksomme på skilte som eksempelvis ” natparkering forbudt” eller ”autocampere ikke tilladt”. Ofte kan man via apps finde steder, det er lovligt at parkere og holde rast.

Mange campister er nok allerede bevidste om dette, men det skader ikke lige at gøre alle klar over det: Danmark er altså et ferieparadis!

“Rejs til Danmark, det er billigt, det er smukt”, sang Shu-Bi-Dua i den udødelige klassiger Costa Kalundborg, og der er noget om snakken. Det mener Maria Møller Bjerno og kæresten Anders Mondrup Reffs. Privatfoto: Maria Møller Bjerno og kæresten Anders Mondrup Reffs

At spise aftensmad mens dådyr kigger forbi og stå op til lyden af fuglefløjt i skoven, det er et vidunder, Maria Møller Bjerno

Om Maria Møller Bjerno og Anders Mondrup Reffs

Maria er under uddannelse som Teatertekniker på Riddersalen på Frederiksberg.
Anders Mondrup Reffs læser til maskiningeniør på DTU.
Sammen med deres hund Gimli på fire år, kører de i deres gamle Volkswagen LT 31 fra 1976.
Bilen kalder de for Brede Berta.

Værd at se: Maria Møller Bjerno og Anders Mondrup Reffs bud på danske udendørsaktiviteter

SJÆLLAND
De 6 gemte kæmper, Vestegnen KBH.
BaNanna Park, København N.
Vikingeskibs museet, Roskilde
Avnø naturcenter, Lundby
Gavnø slot
Enø kyst
Munkholm broen, Kirke Såby
Holtug kridtbrud, Stevns klint
Geocenter Møns klint
Liselund Slotspark, Borre
Fredensborg slotspark
Gilleleje havn
Verdens ende, Skibby
Røsnæs Fyr, Kalundborg

BORNHOLM
Hammershus, Allinge
Opalsøen, Allinge
Ekkodalen, Åkirkeby

FYN
Den gamle Lillebælt bro og marsvin, Middelfart, ved Fænø Odde rasteplads.
Egeskov slot, Kværndrup

JYLLAND
Deep Forrest Art Land, Kibæk
Verdenskortet, Hobro
Vigsø Batteriet, Hanstholm
Rugbjerg Knude Fyr, Løkken
Mønsted Kalkgruber, Viborg

Der kan hurtigt nævnes de mange skove og den lange kyststrækning, som også er hjem for det rige dyreliv. At spise aftensmad mens dådyr kigger forbi og stå op til lyden af fuglefløjt i skoven, det er et vidunder. Danmarks vilde natur rummer både stejle klitter, frodige skove, og gule bølgende marker.  Vi nyder særligt de smukke strande med fantasiske solop- og nedgange efterfulgt af stjerneklare nætter.

Vær turist i dit eget land med respekt og venlighed

Hvis man ikke lige er til at lave mad, serveres der god mad rundt om i landet, og mange små selvstædige erhvervsdrivende med lækre specialiteter myldrer frem.

At Covid-19 fik landet lukket, åbnede vores øjne for at se vores smukke land på en ny måde, Maria Møller Bjerno

Derudover er der mange seværdigheder, der bør opleves, både de gamle slotte, ruiner og fyrtårne, men så sandelig også nyere udendørs kulturattraktioner som Deep Forest Art Land (Syd for Herning), De 6 gemte kæmper (Vestegenen, KBH) og Verdenskortet (Nordjylland). (Se liste med flere ideer til udendørs aktiviteter i Danmark.)

Maria Møller Bjerno og kæresten Anders Mondrup Reffs er begge studerende og har en forkærlighed for “gammelt jern”, som de kalder det. “Vi købte Brede Berta i sommeren 2019, for at kunne rejse sammen og have vores hund Gimli med”, siger Maria Møller Bjerno. Privatfoto: Maria Møller Bjerno og kæresten Anders Mondrup Reffs

Og så er der vejret. Det kan jo diskuteres, men så er det godt, man kan kravle indenfor i eksempelvis autocamperen og nyde en kop kaffe eller se solnedgangen fra førerhuset med et lille glas vin.

At Covid-19 fik landet lukket, åbnede vores øjne for at se vores smukke land på en ny måde. Det bliver ikke sidste gang, at de danske landeveje skal køres tynde og nye steder skal udforskes. 

At tage på tur i autocamperen er samtidigt en måde at møde nye mennesker og opleve kulturen, der hvor den er. Man må ikke glemme, at vi som campister er gæster, de steder vi kommer til, selv i eget land, og skal behandle vores omgivelser med respekt og venlighed.

Således kommer vi længst og får flest gode oplevelser med os hjem.

Du kan følge Maria Møller Bjerno og Anders Mondrup Reffs på deres rejser i Brede Berta på Instagram @Brede_Berta.

Similar Posts