NYHEDER PRODUKTANBEFALINGER TELT- & SHELTERTUR

Thomas Brasen følte sig smådum: Brugte fatwood som optændingspinde

Fatwood (3)

Thomas brasen bruger optændingspinde af fatwood til at tænde op med. Det skal nemlig være nemt, når han er på tur med børnene, og det bliver det med optændingspinde af fatwood. Coronaen gav Thomas Brasen god mulighed for at komme ud med børnene i 2020. I alt har de været ude og campere 4-5 gange i det fri i løbet af sommeren. Privatfoto: Thomas Brasen

”Vi skal gøre tingene på vores eget niveau”, siger Thomas Brasen. Han bruger fatwood som optændingspinde, når han er på tur.

ANNONCE

Det koster penge at lave god journalistik.

Alle links til produkter i artiklen er derfor såkaldte affiliatelinks.

Det betyder, at du støtter Outdoor-Camping økonomisk, når du foretager køb via vores affiliate-links.

På den måde kan du være med til at sikre, at Outdoor-Camping også i fremtiden kan udkomme med relevante artikler som denne.

“Hvor latterligt”. Udbruddet var ikke til at tage fejl af, da Thomas Brasen så en pakke med optændingspinde af fatwood i en friluftsbutik.

”Den flinke butiksassistent forklarede mig, at de skam var fyldt med harpiks og derfor brænder utrolig godt. De kostede nogle håndører, så jeg købte en pakke, selvom jeg allerede følte mig smådum over at falde for det pjank”, fortæller han.

Optændingspinde fyldt med harpiks kaldes også fatwood. Harpiksen gør, at træet både antænder og brænder meget bedre end almindeligt træ, hvilket gør det ideelt til optænding af bål. Specielt tørre grangrene indeholder meget harpiks.

Fatwood (2)
Hvor der ikke må tændes bål, har Thomas Brasen i stedet trangiaen med. Læs mere om reglerne for bål i det fri her. Privatfoto: Thomas Brasen

I forhold til den glæde, jeg har haft af dem, er det et godt køb, Thomas Brasen

”Der var nogen, der kaldte mine fatwood-pinde for ”glamping” (luksuscamping red.), men vi behøver jo ikke skulle bestige Mount Everest, hver gang vi er ude. Jeg har ikke det behov. Det er det stikmodsatte, jeg vil. Jeg vil afpræstere”, fortæller Thomas Brasen og fortsætter:

”Jeg tror ikke, at vores egne træer her i Danmark indeholder så meget harpiks. Jeg gav 39 kroner for et par optændingspinde af fatwood. Det er måske dyrt for noget, man kan finde i naturen, men får man det gjort, og får man tørret dem? Ikke jeg. I forhold til den glæde, jeg har haft af dem, er det et godt køb”.

Opfordrer alle til at finde deres eget niveau

Thomas Brasen er naturfagslærer og fra Lyngby i Nordsjælland. Selv kalder han sig for en ”naturoplevelsesmissionær” og opfordrer alle til at finde deres eget niveau, når de bruger naturen.

Man behøver ikke græde over, at man måske ikke lige har penge til en tur til Thailand, Thomas Brasen

”Jeg vil gerne vise, hvordan naturen kan give glæde, og at man ikke behøver græde over, at man måske ikke lige har penge til en tur til Thailand, når vi har så skøn natur lige her. Det er fedt og sjovt at bruge naturen. Og man behøver ikke udskamme andre”, siger han.

Den tilgang til naturen prøver Thomas Brasen også at indgyde børnene, når han underviser på Billums Privatskole.

Om fatwood

Fatwood er træ, mættet med harpiks.

Harpiksen gør, at træet antænder og brænder bedre end almindeligt træ.

Fatwood findes også i naturen i Danmark.

Tørre grangrene er typisk mættet med harpiks.

Du kan købe fatwood online her og her.

”Jeg har lige været afsted på en 3-dagestur med en afgangsklasse på skolen, hvor vi vandrede, cyklede og sejlede i kano. Vi brugte også pindene på turen. Nogle af børnene synes, det var ligegyldigt, men flere af dem ville gerne. De snittede selv splinter af den og fangede det fede i det”, siger han.

På turen skulle eleverne selv lave deres mad, som de supplerede med ting, de selv fandt i naturen, fortæller Thomas Brasen, noget der selv er nyt for ham. Det på trods af, at han selv har tændt rigtig mange bål igennem sit nu 38 år lange liv, og også gerne tager alene på ture med sine tre børn.

Ifølge Thomas Brasen er det ligegyldigt, om man kan overleve på en sten i vintermørket i Nordnorge, eller om man stort set aldrig har sat sin fod i naturen før. Naturen er for alle. Uanset niveau.

”Jeg er ikke selv nogen stor kok, desværre. På turen med afgangsklassen allierede jeg mig med en hjemmekundskabslærer på arbejdet, som anbefalede os at tage wok-gryder med på turen. Wok-gryder er utrolig alsidige og kan både bruges som gryde og som pande, så vi tog tre af dem med. Eleverne var bedre til det end mig. Jeg var megadårlig”, siger han.

”Bål har en psykisk effekt og holder humøret oppe”

Privat er Thomas Brasen gift med Maja, og sammen har de tre børn på 5, 9 og 13 år. Også her udlever Thomas sin tro på, at naturen er en kilde til et godt liv. Heldigvis støtter Maja ham i at tage på tur med børnene, også selvom hun ikke selv er til teltture.

”Børnene var omkring to år, da jeg havde dem med ude og campere i naturen første gang, og coronaen gav os god mulighed for at komme ud med børnene. Så vi har været ude og campere 4-5 gange i det fri i sommer. Det er en fed måde at være sammen med børnene på i de her skærmtider.”, fortæller han.

Selvom han med egne ord er ”megadårlig” til at lave mad over bål, så lader han ikke det være nogen forhindring. Alle er startet et sted, og erfaring kommer til den, der søger den.

”Jeg har altid bare lavet pasta, men jeg kan mærke, at min lyst til mad over bål er blevet vagt nu. Det er en hyggelig aktivitet, man kan lave sammen. Min søn går in børnehave, og hvis man kan samle noget sammen, giver det et ekstra lag. Jeg er ikke selv svampekender, men det er da skørt at tage mad med ud i naturen, hvor der i forvejen er en masse”, siger han.

Selvom viljen og lysten til at lære naturens spisekammer at kende, kommer Michelin formentligt ikke forbi foreløbigt med en stjerne til Thomas Brasen. Men det gør heller ikke noget for den 38-årige familiefar. Det er tilstedeværelsen, der tæller.

”Bål har en psykisk effekt, og det kan virkelig holde humøret oppe, bare at sidde og kigge ind i flammerne, snakke og bage skumfiduser. Det er hyggeligt”, siger han.

Optændingspinde af fatwood fylder mindre i ryksækken

Fatwood
Fatwood som disse optændingspinde kan købes i de fleste outdoorbutikker. Privatfoto: Thomas Brasen

Selvom wok-gryden formentligt finder vej til rygsækken i fremtiden, så sparer den nordsjællandske familie formentligt alligevel lidt på oppakningen, næste gang der skal tændes bål.

Jeg var ikke modig nok til at gå til spejder. Sådan kan man jo snyde sig selv for mange gode oplevelser, Thomas Brasen

”Før brugte jeg avispapir med pinde ovenpå, hvor jeg så lagde større og større pinde på. Dengang pakkede jeg avispapiret i en plasticpose, så det kunne holde sig tørt. Det behøver vi ikke mere”, fortæller Thomas Brasen.

Optændingspindene af fatwood har indtil videre været brugt seks eller syv gange, og indtil videre har han stadig kun brugt én ud af de i alt fem pinde i posen.

”Efter de 6-7 båloptændinger med fatwood er jeg solgt. Man snitter en lille bunke spåner af dem, og så antænder man selve pinden. Den stikker man så ind i sit optændingsbål, og straks spånerne møder ild, blusser de kraftigt op. Når der så er gang i bålet, trækker man optændingspinden, der kun er brændt et par centimeter, ud og gemmer den til næste gang. De kan klart anbefales”, siger Thomas Brasen.

Thomas Brasen har altid elsket og brugt naturen meget. Alligevel har han aldrig gået til spejder. Thomas Brasen kender nemlig selv til fordomme. Dem har han selv ligget under for, men ikke mere. Det er for dumt, mener han.

”Jeg var ikke modig nok til at gå til spejder. Der hvor jeg kom fra, var der en holdning til, at det var lidt kikset. Sådan kan man jo snyde sig selv for mange gode oplevelser, så vi tog bare af sted med vennerne. Men det er for dumt at nedgøre andre. Vi skal gøre tingene på vores eget niveau”, siger han.

”Få det nu bare gjort og kom afsted”

Selvom Thomas Brasen ikke behøver at bestige Mount Everest, som han selv formulerer det, så har han tidligere været på længere og vildere ture, end dem han tager i dag. Her står blandt andet Norge højt på listen, over steder han har været.

”Jeg vandrede meget, da jeg var yngre. Vi tog ud som 18-19-årige, så jeg er rutineret og har prøvet en del. Nu har jeg et husprojekt og bil og alt muligt andet, så i dag bliver det bare til en overnatning eller to med ungerne eller med skolen”.

For ham er der to typer vandrere, præcis som der også er to typer mennesker, som nyder naturen.

Det er vigtigt, når verden presser sig på, at man kommer afsted. Få det nu bare gjort, Thomas Brasen

”Der er dem, der vil præstere, og som vil nå et bestemt antal kilometer på en bestemt tid, og så er der dem, der vil afpræstere. Jeg præsterer i hverdage, så nu skal jeg afstresse. Jeg tænker, ”Godt det ikke er mig, der skal nå alt det på en vandretur”, siger han, og fortæller videre, at han nyder alle former for ophold og rejser i naturen.

Fatwood (1)
Det er tilladt at slå sit telt op i 278 offentlige skove i Danmark. Her har Thomas Brasen sat sit telt op i en af de 19 af skovene, som ligger i Storkøbenhavn, hvor han bor med sin familie. Læs mere om fri teltning her. Privatfoto: Thomas Brasen

”Jeg er glad for alle dele, og det giver mig noget det hele. Men vandring i bjergene kommer, når det kommer. Nu gør jeg det med børnene. Det skal der være plads til. Det handler om, bare at tage dem med”, siger han, inden han slutter med en opfordring:

”Det er bare om at komme afsted og afpræstere. Det er vigtigt, når verden presser sig på, at man kommer afsted. Få det nu bare gjort”.

Similar Posts

Denne side bruger cookies for at forbedre din oplevelse. Ved at benytte denne side, accepterer du, at vi bruger cookies.  Læs mere