NYHEDER GUIDE

Derfor skal du bruge badesko: Undgå gift fra fjæsinger

badesko fjæsinger gift fisk fjæsing

Eksperter anbefaler badesko til strandturen. Det er nemlig ikke kun antallet af badegæster, der stiger i takt med temperaturen. Det samme gør antallet af fjæsinger, der med sine gift-pigge kan ødelægge selv den bedste sommer. Foto: Willfried Wende, Pixabay

Havets hugorm ligger på lur. Gift fra fjæsinger, som fisken hedder, kan gøre badeturen til et smertefuldt sommerminde. Derfor anbefaler havbiologer badesko, når man går i vandet.

ANNONCE

Det koster penge at lave god journalistik.

Alle links til produkter i artiklen er derfor såkaldte affiliatelinks.

Det betyder, at du støtter Outdoor-Camping økonomisk, når du foretager køb via vores affiliate-links.

På den måde kan du være med til at sikre, at Outdoor-Camping også i fremtiden kan udkomme med relevante artikler som denne.

Pas på, når du strandbader om sommeren. Så kontant lyder rådet fra flere biologer, når danskerne indtager de danske strande.

Lige under den smukke havoverflade ligger giftige fjæsinger nemlig klar til at give dig et sommerminde af de mindre behagelige.

Antallet af fjæsinger har igennem nogle år været stigende, og med giftige fisk i danske farvande anbefaler eksperter derfor badesko, når man skal i vandet. Det fortæller havbiolog og akvariechef ved Øresundsakvariet, Jens Peder Jeppesen:

“Vi kender først det præcise antal af fjæsinger senere på sommeren, når temperaturen er højere og antallet af badegæster stiger. Men der svirrer en del rygter om, at der allerede er observeret mange – både den almindelige og den lille fjæsing”, siger han og fortsætter:

”Uden at konkludere noget, tror jeg, vi kan forvente en stigning igen i år, for det har været tendensen i nogle år”, siger Jens Peder Jeppesen fra Øresundsakvariet.

Badesko er det bedste forsvar mod fjæsing-gift

Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.
Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.
Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.

Forskellen på den almindelige og den lille fjæsing er, at den lille fjæsing er mere giftig end den almindelige. Den ene af dem kommer tættere på land og er dermed nemmere at komme til at træde på end den anden.

Oftest opholder den almindelige fjæsing sig længere ude, mens den lille fjæsing langt oftere søger ind på lavere vand, hvor vandtemperaturen er højere. Derfor advarer biolog Jens Peder Jeppesen specielt mod den lille fjæsing:

Tangsafari med Dansk Tang

NYKØBING SJÆLLAND

Vejledende pris: KUN 210 kr.

Tag med på tangsafari og få et indblik i bæredygtighed, strukturer og konsistenser, og hvordan tang kan bruges i maden.

Læs mere »

Sådan gør du ved fjæsing-stik

Effekten af gift fra fjæsinger kan mærkes med det samme, og det tiltager.

Bevar roen, selvom det gør ondt, og søg ind mod stranden.

Fjern eventuelle rester af piggen.

Har solen varmet sandet godt op, kan det øverste varme lag sand dulme de værste smerter ved, at man begraver stikstedet i sandet.

Fjæsing-gift ødelægges ved høj varme. Placer derfor stikstedet i 45-50 grader varmt vand.

Selvom man normalt ikke har en termokande med varmt vand med til stranden, kan det sammen med en skål vise sig at være en god idé.

Hold godt øje stikket i tiden efter.

Området kan være hævet i længere tid, og oplever man, at stikket hæver, rødmer og bliver varmt, kan det skyldes en bakteriel infektion.

Kontakt egen læge, da fjæsing-gift kan kræve behandling med antibiotika.

”Den lille fjæsing kan være en satan for badende danskere”, siger han.

Piggene på fjæsinger er halvanden til to centimeter lange. Man er derfor ikke i tvivl, når man træder på en fjæsing. Netop derfor anbefaler Jens Peder Jeppesen fra Øresundsakvariet badesko, når man bader ved stranden, og det samme gør Ditte Bølle Jespersen, der er biolog ved Fjord & Bælt:

“Stikket i sig selv er selvfølgelig smertefuldt, men det er giften i piggene, der giver de voldsomme smerter – og det er med det samme, giften virker. Det er en nervegift, som giver dunkende smerter i hele foden, og nogle gange i benet”, siger Ditte Bølle Jespersen, der er biolog ved turist- og forskningsinstitutionen Fjord & Bælt i Kerteminde.

Når uheldet er ude: Sådan neutraliseres fjæsing-gift

Beuchat Badesko til børn Str. 29-32 Pris: 129,00  

Badesko til børn Beskyttelse til alle slags underlag.  Er du også træt af at få rifter eller at skulle træde på spidse sten hver gang du er ved stranden? Så er løsningen et par badesko! De har en rigtig god pasform og er rigtig fleksible. Sålen er god ty Læs mere »

Scubapro Kailua Badesko Sort Str. 30 - 46 Pris: 199,00  

Scubapro Kailua Badesko   Den perfekte badesko til en dag på dykkebåden eller til en tur på stranden. Vores badesko er lavet af blødt neopren og mesh, hvilket giver dig åndbar komfort, samtidig med at vandet kan dræne ud af skoen. Den anti-slip sål er le Læs mere »

BLUE badesko Pris: 249,00  

Badesko i 3 mm neopren, med god solid og skrisikker gummisål. Læs mere »

Find flere badesko fra Diving 2000 her

Farverne på fjæsingen viser andre dyr, at den er et giftigt bekendtskab. Desværre opdager badegæster ikke fisken, før de træder på den.

Smerterne fra fjæsing-giften minder meget om et hugormebid. Derfor kaldes fjæsinger også for havets hugorm.

Smerterne kan være ret voldsomme og virke ulidelige, og selvom badesko er det bedste værn mod fjæsingstik, så findes der findes en hurtig og effektiv kur mod fjæsingens gift. Det fortæller Ditte Bølle Jespersen:

“Er man så uheldig at stikke sig på en fjæsing, så er det eneste gode, at giften nedbrydes ved varme. Et varmt fodbad med 45-50 grader varmt vand ødelægger simpelthen giften, så dens virkning ophører. Og på stranden, hvor varmt vand oftest er en mangelvare, kan det varme sand også have en lindrende virkning”, siger Ditte Bølle Jespersen fra Fjord & Bælt.

Ravsafari med Jyllandsakvariet

THYBORØN

Vejledende pris: KUN 79 kr.

Rav er Nordens guld, men det kan være svært at finde. Tag med på ravsafari og find ud af hvor, hvornår og hvordan du skal søge.

Læs mere »

Kulinarisk Tangsafari

ENDELAVE

Vejledende pris: KUN 750 kr.

Lær at finde den bedste tang og efterfølgende tilberede delikate retter, hvor tangen kommer i fokus.

Læs mere »

Østerssafari i Limfjorden

THYHOLM

Vejledende pris: KUN 299 kr.

Er du klar på en Østerssafari med Limfjordsøsters? Så skal du prøve denne oplevelse. Den har i skrivende stund 18 5-stjernede anmeldelser.

Læs mere »

Similar Posts

Denne side bruger cookies for at forbedre din oplevelse. Ved at benytte denne side, accepterer du, at vi bruger cookies.  Læs mere