NYHEDER GUIDE

Hver tredje bliver syg af varmen: Sådan undgår du hedeslag

hedeslag

Danmark er ramt af usædvanlig varme. Ny undersøgelse viser, at mange danskere desværre også har oplevet at blive syge med risiko for hedeslag af varmen.

Med temperaturer på over 30 grader tager mange danskere ud i landet, på stranden, i haven eller lignende for at nyde solen og de varme temperaturer.

Men selv om det er dejligt med sol og varme, så er det vigtigt, at man er forsigtig. Ellers risikerer man at blive fysisk utilpas eller få hedeslag, og det potentielt kan være livsfarligt.

En ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige, viser desværre, at hver tredje dansker har oplevet at blive syge i varmen. Derfor er der god grund til at være forsigtig i disse dage. Det fortæller Henrik Sagild, der direktør for Skade i Gjensidige:

”Varmen spreder sig i Europa, og selv om det heldigvis ikke ser ud til at blive lige så slemt med rekordtemperaturer herhjemme, så er det vigtigt, man er opmærksom på, at når temperaturen nærmer sig 30 grader, så skal man være meget opmærksom på at passe på sig selv i varmen, så man undgår hedeslag”, siger Henrik Sagild.

Livreddere: Også strandgæster får hedeslag

Sådan undgår du hedeslag

Begræns fysisk aktivitet når det er varmest.

Bliver du utilpas og svimmel, skal du gå ind i skyggen og blive afkølet.

Drik rigeligt med væske.

Hold kroppen nedkølet med let tøj, kold væske mv.

Også på de danske strande oplever livredderne potentielt livstruende situationer på grund af varmen. TrygFondens livreddere ser nemlig mange eksempler på strandgæster, som må have førstehjælp på grund af risiko for hedeslag.

Derfor kommer landets livreddere med en opfordring til danskerne om at huske rigeligt med væske i strandtasken. Det fortæller Lasse Serup Jensby, der er driftsleder i TrygFonden Kystlivredning:

Gode råd til strandturen

Indtag rigeligt med væske

Husk solcreme

Søg skygge indimellem

”Hvert år oplever vi situationer med strandgæster, der ikke har fået nok væske og derfor har brug for hjælp, fordi de er dehydrerede og afkræftede. Det giver risiko for hedeslag, og sker det i vandet, kan det skabe farlige situationer”, siger han og fortsætter:

”Vil man til stranden for at køle af med en dukkert, så husk endelig rigeligt med drikkevarer og en god madpakke. Tag derfor godt med vand med i strandtasken og suppler gerne med noget sukkerholdigt som saft, juice eller sodavand. Det er også vigtigt at få spist, også selvom man måske ikke mærker sulten i varmen, som man plejer”, siger Lasse Serup Jensby fra TrygFonden Kystlivredning.

Hold øje med de rød-gule flag på strandene

TrygFonden støtter landsdækkende og regionale projekter, der øger trygheden i Danmark. Et af de tryghedsskabende tiltag er TrygFondens Kystlivredning på de danske strande. Her er man klar til at møde de mange glade strandgæster i de kommende varme dage og uger.

Udover at huske rigeligt med væske og energi, når solen bager, er det også en god ide at søge skygge indimellem. Det fortæller Lasse Serup Jensby fra TrygFonden Kystlivredning:

”Særligt midt på dagen mellem kl. 12 og 15, hvor solen står højest på himlen, skal man passe på. Smør godt med solcreme på og tag en pause fra solen indimellem. Søg eventuelt skygge under en parasol eller gå en tur op til ishuset, så du kan køle lidt af og undgå solstik og hedeslag”, siger Lasse Serup Jensby.

Symptomer på hedeslag

Høj kropstemperatur

Kvalme, svimmelhed og hovedpine

Forvirring

Kramper og besvimelse

Varm og tør hud

Ifølge livredderne skal badegæsterne endelig bruge hele stranden, men går de i vandet, anbefaler livredderne, at det foregår mellem livreddernes rød-gule flag.

”Vi plejer at opleve et stort rykind på strandene på de varme solskinsdage. Det er dejligt, og folk må endelig sprede sig ud på hele stranden. Men skal de bade, opfordrer vi klart til, at det sker mellem de rød-gule flag i strandkanten, hvor livredderne konstant holder øje med, hvad der sker”, siger Lasse Serup Jensby fra TrygFondens livreddere.

Gjensidige ser folk med hedeslag hver sommer

Kombinationen af skyfri himmel, høj sol, lav luftfugtighed og høje temperaturer kan nemlig hurtigt føre til deciderede hedeslag. Det kan man undgå ved at følge nogle forholdsregler samt reagere hurtigt, hvis man begynder at få det skidt.

”Undersøgelse viser desværre, at mange har oplevet at få det dårligt på grund af varmen, og derfor håber jeg, at danskerne passer godt på sig selv og hinanden i denne uge. Vi ser eksempler på danskere, der bliver utilpasse, syge og får hedeslag på grund af varmen hver sommer.”, siger Henrik Sagild og uddyber:

”I mange tilfælde kunne problemerne være undgået, hvis personen havde fået rigeligt med vand og mad samt skygge og nedkøling. Det er især børn og ældre samt andre med udsat helbred, vi skal passe på. Så husk selv at drikke rigeligt med vand, og sørg for, at dem omkring dig også får nok,” siger Henrik Sagild.

Hvis hedeslaget rammer

Bring personen ind i skyggen eller i et afkølet område.

Giv personen noget at drikke
Afkøl personen med en våd klud, kold flaske eller is.

Læg våde klude på ben, arme og hoved
Ring 112 eller bring personen til skadestuen hurtigst muligt.

Er personen bevidstløs og trækker ikke vejret normalt, skal der gives hjertemassage og kunstigt åndedræt.

Undersøgelsen, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige, blev lavet i maj og juni 2022 blandt 1.528 repræsentativt udvalgte danskere.

Gjensidige er et nordisk forsikringsselskab, som tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum.

Similar Posts