CAMPER NYHEDER

En pligt at bevare veterancampere: Gammelt jern har historie

Debat: Urimeligt originalitetskrav for veterankøretøjer ophæves den 1. juni. Det er godt, mener unge camperejere, for gammel kærlighed ruster aldrig, siger de.

Det er vores opfattelse, at dem, der ejer “det gamle jern” er lige så specielle som deres biler, og det menes med kærlighed.

Vi har selv valgt at købe en gammel bil og bruge tid og penge på at renovere og vedligeholde den. Vi skrotter ikke bare vores biler, fordi der er kommet en ny model, eller fordi der er en bule i døren. 

For selvom bilerne ikke er så originale som da de trillede ud fra fabrikken, er de stadig værd at bevare. 

Faktisk mener vi, at det er en pligt, da de er en del af historien. De fortæller historier om livet igennem generationer, om ændringer i transportbehovet og om den teknologiske og kulturelle udvikling.

Maria Møller Bjerno er under uddannelse som Teatertekniker på Riddersalen på Frederiksberg, og kæresten Anders Mondrup Reffs læser til maskiningeniør på DTU. Privatfoto

Urimeligt originalitetskrav forsvinder

Brede Berta, som vi kører i, kunne meget vel, være blevet sendt på bilkirkegården, hvis ikke folk som os tog sig af den. Og vi holder meget af veterancamperens historien. 

Desværre har der i mange år været et urimeligt originalitetskrav knyttet til veteranbiler. Det krav betyder, at hvis bilen er indregistreret i Danmark, før den bliver 35 år, og der er betalt fuld afgift for den, bevarer bilen sin afgiftsmæssige identitet.

Fælden klapper derimod, hvis bilen er fyldt 35 år, når den indregistreres i Danmark. Har man betalt den billige registreringsafgift på 40 procent, men udskifter dele til uoriginale stumper, frafalder den afgiftsmæssige identitet for veterankøretøjet.

Når man laver noget på sit veterankøretøj, skal det derfor være originale dele og i original stand. Ellers mister veteranbilerne deres afgiftsmæssige identitet, og ejerne skal dermed betale for en ny registreringsafgift, samt en bøde i samme størrelse.

Heldigvis bliver loven lavet om den 1. juni 2021, så biler over 35 år, der er ombyggede eller renoveret med uoriginale eller moderne dele, igen kan indregistreres efter afgiftsreglerne for veterankøretøjer. 

Berta er en Volkswagen LT31 fra 1976, LT står for Lasten Transporter, og 31 står for den tilladte totalvægt 3,1 tons. Som det fremgår har den ældre dame nu og da haft behov for en effektiv ”plejesektor”. Privatfoto

Gammel kærlighed ruster aldrig

Som den gamle børnesang om bondemanden, der altid har travlt, kan man roligt sige det samme om veteranvognsejere. For når dit køretøj er over 30 år, er der altid noget, der skal laves.

Vi ejer en camper, en personbil, og en motorcykel, som alle er ældre end os selv. Så der er rigeligt at se til. Men selvom køretøjerne er gamle, bliver de flittigt brugt, både som hverdagsbil, camper og til at køre til veterantræf.

Vores Brede Berta vækker opsigt uanset hvor vi kører hen. Børn peger og synes det er sjovt vi har vores “legehus” med, andre griner ad bilens tegneserielignede udtryk ude af proportioner.

Vi ved at den er blevet bygget om til camper, sandsynligvis i slut 1970érne start 1980érne, det gamle interiør var fem forskellige farver brun og der var velour i førerkabinen.

Derudover kan man se hvis man skraber i lakken at den har været orange og med grønne fælger. I baggrunden er der mærke efter et klistermærke fra Stauning Fiskeriforening. Det har charme.

Hver gang gamle campere skrottes, bliver der i stedet brugt ressourcer og energi på at producere fabriksnye campere, med alt i udstyr. Og selvom Brede Berta er en gammel sag, der forurener mere end de nye, forsøger vi at bruge grøn energi, hvor det er muligt. 

Eksempelvis gør vi brug af solceller, til opladning af forbrugsbatteriet i stedet for at lade det fra bilens motor. På den måde kan vi overnatte et sted i flere dage, uden at skulle tænde bilen.

Men vi kan konstatere, at gammel kærlighed aldrig ruster. Hvad fortæller din bil af historie?

Du kan følge Maria og Anders i deres liv med Brede Berta på Facebook her, og på Instagram her.

Similar Posts