NYHEDER

“Genialt”: Spejdergruppe vinder flot pris for hjertevarm indsats

KFUM-Spejderne i Rinkenæs Bofællesskabet Fjordbo

DGI’s formand, Charlotte Bach Thomassen, overrakte lørdag den 3. december 2022 prisen til gruppeleder i Fjordbospejderne, Karsten Gram, til lyden af bifald og hujen på DUF’s årlige delegeretmøde i Nyborg. Pressefoto

KFUM-spejderne i Rinkenæs er Årets Ungdomsforening 2022. Den sønderjyske spejdergruppe får prisen for hjertevarmt initiativ over for børn og unge med fysiske eller psykiske handicaps.

“Alle har ret til at få del i den livskvalitet, som naturen og den friske luft giver, uanset funktionsniveau”, Sådan lyder første linje i beskrivelsen af Fjordbo-spejderne.

Et enigt dommerudvalg har derfor valgt at tildele KFUM-Spejderne i Rinkenæs prisen Årets Ungdomsforening.

Fjordbo-spejderne har nemlig helt i tråd med deres beskrivelse etableret et samarbejde mellem KFUM-Spejderne i Rinkenæs og Bofællesskabet Fjordbo.

Bofællesskabet Fjordbo huser børn og unge med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, og anerkendelsen for KFUM-spejdernes indsats vækker glæde i spejdergruppen:

“Alle har ret til et fedt udeliv. Det har været mit motto, siden vi startede Fjordbospejderne. At andre har fået øje på vores arbejde med de handicappede, er stort, og jeg er meget glad for, at vi modtager hæderen som Årets Ungdomsforening”, siger gruppeleder i KFUM-Spejderne Karsten Gram.

Om Årets Ungdomsforening 2022

DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd har siden 2009 hvert år uddelt prisen Årets Ungdomsforening.

DUI-LEG og VIRKE Munkebo får andenpladsen for at opgradere faciliteterne i deres lokalforening. Foreningen er nu vokset til at have 40-50 børn tilmeldt og fem nye voksne frivillige.

IMCC Aarhus fik tredjepladsen for deres arbejde med at få flere medicinstuderende med i fællesskabet efter corona med blandt andet flere forskellige studiemesser og infoaftener.

Uddelingen af prisen ‘Årets Ungdomsforening’ sker for at sætte fokus det frivillige lokale foreningslivs gode arbejde for og med børn og unge.

Prisen bliver givet til en forening, der har vist sig at være i stand til at tænke nyt og turde gå andre og nye veje for at styrke foreningen.

I år har dommerpanelet været særligt opmærksomme på foreningernes fokus på deres frivillige.

Alle medlemsorganisationer hos DUF har mulighed for at indstille deres egen eller en anden forening til prisen.

Enormt inspirerende: Kan sprede sig til hele landet

I forbindelse med samarbejdet mellem KFUM-Spejderne i Rinkenæs og Bofællesskabet Fjordbo har spejdergruppen udviklet en hejseløsning, så kørestolsbrugerne i bofællesskabet også kan sove i shelter.

Samarbejdet mellem KFUM-Spejderne i Rinkenæs og Bofællesskabet Fjordbo betyder, at samtlige af beboerne på Fjordbo nu ejer en grøn KFUM-spejder-uniform.

Det er nu forhåbningen, at de succesfulde sønderjyske initiativer kan sprede sig til hele landet og hjælpe funktionsnedsatte med at komme ud i det fri. Det fortæller Tobias Simonsen, der er forperson for KFUM-Spejderne Danmark:

“Det er genialt. Hvis udfordringen er, at kørestolsbrugere ikke har adgang til at sove i shelters, så er løsningen at finde ud af hvordan de får det. I stedet for at tænke ‘det kan ikke lade sig gøre, det er bare sådan det er’, så synes vi, at KFUM-Spejderne i Rinkenæs’ tilgang til udfordringen, er enormt inspirerende”, siger han.

Begejstret dommertrio: Forbilledlig indsats

Blandt de tre dommere var der bred enighed, om at KFUM-Spejderne i Rinkenæs’ Fjordbo-initiativ var en klar vinder. Det var på trods af gode modkandidater i opløbet.

Det fortæller DUFs forkvinde, Christine Ravn Lund, på vegne af dommerpanelet:

“KFUM-Spejderne i Rinkenæs har virkelig fortjent foreningsprisen i år. De har formået at kigge udad og række ud til lokalsamfundet uden at gå på kompromis med deres kerneværdier. Det er forbilledligt, hvordan de med rod i deres egen praksis viser så stærkt lokalt engagement, og inkluderer nogle unge, der har svære forudsætninger”, siger hun.

Dommerpanelet til Årets Ungdomsforening bestod i år af Kirsten Ida Enemark, viceforstander på Roskilde Festival Højskole, næstformand i Danmarks Idrætsforbund (DIF), Thomas Bach, samt DUF – Dansk Ungdoms Fællesråds forkvinde Christine Ravn Lund.

Similar Posts