CAMPER NYHEDER

Drukneulykker i havne stiger: Hver fjerde tæt på at drukne

Drukneulykker på havne sker som regel om natten, hvor folk er alene, og ofte er alkohol involveret. Derfor kommer René Højer, der projektchef i TrygFonden, med denne stærke opfordring: ”Følg hinanden hjem. Gå aldrig alene hjem, og lad aldrig dine kammerater eller familie finde hjem selv”. Foto: Tumisu fra Pixabay

“Hvis du er faldet i havnen, har vi brug for dig”, sådan lyder det fra TrygFonden, der efterlyser alle, som har prøvet at falde i havnen. Det skal forebygge fremtidige ulykker.

ANNONCE

Det koster penge at lave god journalistik.

Der er derfor såkaldte affiliatelinks til produkter i artiklen.

Det betyder, at du støtter Outdoor-Camping økonomisk, når du foretager køb via vores affiliate-links.

På den måde kan du være med til at sikre, at Outdoor-Camping også i fremtiden kan udkomme med relevante artikler som denne.

Havne er populære at overnatte på for campere og autocampere. Desværre er det ikke uden risici at opholde sig så tæt på vand.

Hvert år omkommer mennesker nemlig i drukneulykker i danske havne. Tal fra TrygFonden viser således, at mere end hver fjerde har været tæt på at drukne.

I perioden fra 2001 til 2020 omkom i alt 276 personer – 255 mænd og 21 kvinder – som følge af drukneulykker i danske havne. Det viser TrygFondens Nationale Druknestatistik.

Kilde: TrygFonden

Det særlige ved faldulykker i havne er, at de sker ved et uheld, hvor folk ikke havde nogen intentioner om at skulle i vandet modsat eksempelvis en badeulykke. Det fortæller René Højer, der projektchef i TrygFonden:

”Vores drukneprognoser for 2021 og 2022 tyder desværre på, at antallet af drukneulykker i havne er stigende. Det skal vi have gjort noget ved. Både ved at kigge på indretningen af havnene, så vi kan undgå, at folk falder i, og ved at skabe flugtveje, så folk kan komme op igen, hvis det alligevel går galt”, siger René Højer fra TrygFonden.

Her sker ulykkerne. Kilde: TrygFonden

Ungt par redder mands liv på havn

Natten til lørdag den 24. oktober 2020 var Maria Møller Bjerno og hendes kæreste Anders Mondrup kørt ud på en weekendtur i deres gamle VW camper fra 1976.

På Vallensbæk Havn var de kørt ind for natten. Klokken var omkring to. Udenfor blæste en svag vind, og temperaturen lå på lidt under 10 grader, da det pludselig bankede på døren.

“Jeg tænkte ikke over, hvad jeg gjorde. Jeg var bare totalt hønemor og sørgede for, at han fik varmen, mens Anders ringede til politiet.”, fortæller Maria Møller Bjerno. Privatfoto

”Det var meget mørkt og meget skræmmende. Det var nærmest som at være med i en gyserfilm. Først efter cirka 20 sekunder opdagede vi, at han stod uden bukser og sko på. Vi kunne ikke høre, hvad han sagde, fordi hans tænder klaprede så meget. Vi var meget chokerede”, fortæller Maria Møller Bjerno.

Det viste sig, at manden var faldet i vandet, da han forsøgte at fastgøre sin jolle til pælene ved bådpladsen. Mens han forsøgte at fortøje båden, gled jollen lige så langsomt væk under ham, og han faldt i vandet.

Det fortæller 72-årige Todor Larsen, som Maria og Anders hjalp i sikkerhed i deres camper:

”Jeg havde nogle isoleringsbukser på, som bliver meget tunge, når de bliver våde, men det lykkedes mig at få dem af sammen med skoene nede i vandet. Jeg kunne ikke komme op i jollen igen, så jeg svømmede over til en stige”, fortæller Todor Larsen, som kun med besvær fik reddet sig i land, inden hans kone supplerer:

”Det betød alt, at de var der. Hvis ikke, de havde hjulpet, var han omkommet. Det er jeg sikker på, fordi der er så langt til alt derude”, siger Conny Larsen.

Din historie kan redde andre fra at drukne

På baggrund af de triste tal efterlyser TrygFonden derfor nu alle, der har prøvet at falde i havnen, men enten fik reddet sig selv eller ved hjælp af andre.

Det gør de som en del af en ny ekspertgruppe, der er nedsat af Transportministeriet, med det formål at reducere antallet af drukneulykker.

Deres oplevelser og erfaringer er vigtig viden i en ny indsats, der skal bidrage med ideer til, hvordan sikkerheden kan styrkes i danske havne.

”Heldigvis koster det ikke menneskeliv, hver gang folk falder i vandet i de danske havne. Nogle formår at redde sig selv, mens andre får hjælp til at komme i sikkerhed. Netop de personer vil TrygFonden nu rigtig gerne i kontakt med. Det gælder alle, der har prøvet at falde i havnen og klarede sig enten på egen hånd eller med hjælp fra andre” siger René Højer og fortsætter:

”Deres erfaringer kan hjælpe os med værdifuld viden til arbejdet med, hvordan vi kan forebygge, at folk falder i vandet, og ikke mindst hvordan vi kan sikre os, at dem, der alligevel falder i, kan komme op igen. Det skal hjælpe til at forebygge fremtidige drukneulykker. Vi håber derfor, at mange vil dele deres oplevelser med os, så vi sammen kan gøre danske havne endnu mere sikre”, siger René Højer fra TrygFonden.

Erfaringerne deles med TrygFonden på Respektforvand.dk.

Om undersøgelsen

Antallet af drukneulykker i havne stiger.

Transportministeriet har i den forbindelse nedsat en ekspertgruppe.

Ekspertgruppen skal komme med forslag til forbedret sikkerhed på de danske havne.

TrygFonden deltager som ekspert i arbejdsgruppen.

Derfor vil TrygFonden meget gerne høre fra dig, hvis du har prøvet at falde i havnen.

Resultaterne af den nye analyse af tæt-på-ulykker vil også indgå i ekspertgruppens arbejde.

Du kan vælge at være anonym eller give lov til, at du må blive kontaktet.

Du deltager i undersøgelsen på Respektforvand.dk.

Eller direkte ved at udfylde spørgeskemaet her.

Maria og Anders håber andre også vil hjælpe

På havnen i Vallensbæk fik Maria og Anders pakket Todor ind i varme tæpper og ringet til politiet. Og efter at have været under observation på hospitalet i op mod 12 timer, kunne Todor endelig komme hjem til sin kone, Conny, igen.

”De (Maria og Anders red.) var så søde. Det var fantastisk smukt af dem. De skrev en SMS og spurgte, hvordan jeg havde det. Det var meget sødt af dem”, siger Todor Larsen.

I dag er Maria Møller Bjerno og Anders Mondrup lykkelige for, at de hjalp manden, da han var i nød, og de håber begge, at alle vil gøre det samme i deres sted:

”Vi havde en eller anden lykkerus og følte os heldige og forvirrede over at have været med til at redde et andet menneske. Tænk, hvis vi ikke var der. Hold kæft, hvor var det heldigt. Det handler om at hjælpe, hvis man kan. Man skal bruge sin sunde fornuft, når andre mennesker er i nød”, siger Maria Møller Bjerno.

“Vi kan godt forstå, at folk indimellem brokker sig, men det her viser, at det har sin berettigelse, at vi kan holde på havne”.

Similar Posts