FØRSTEHJÆLP HAVEN I NATUREN NYHEDER UDSTYR

Det er sæson for grillmad: Sådan undgår du dårlig mave

grillmad dårlig mave

En klassisk fejl ved havegrillen er, at man bruger samme grilltang til råt og stegt kød. Undgå dårlig mave af grillmad og få flere gode råd fra Fødevarestyrelsen her. Pressefoto

Hver sommer får mange danskere dårlig mave af grillmad. Fødevarestyrelsen kommer derfor her med en række gode råd til sommerens grillaften.

ANNONCE

Det koster penge at lave god journalistik.

Alle links til produkter i artiklen er derfor såkaldte affiliatelinks.

Det betyder, at du støtter Outdoor-Camping økonomisk, når du foretager køb via vores affiliate-links.

På den måde kan du være med til at sikre, at Outdoor-Camping også i fremtiden kan udkomme med relevante artikler som denne.

Når du som selvbestaltet grillmester langer pølser, bøffer og marinerede kyllingefileter over spisebordet, er der god grund til at huske på hygiejnen.

Flere danskere bliver nemlig syge og får dårlig mave af fødevarebakterier om sommeren end om vinteren. Én af de primære årsager er dårlig hygiejne ved havegrillen, når der tilberedes grillmad.

Symptomerne på infektion kan være alt fra mild diarré, feber, kvalme og opkast til langvarig diarré og voldsomme mavesmerter. Det fortæller specialkonsulent Gudrun Sandø i Fødevarestyrelsen:

”Den skyldige bakterie er ofte campylobacter, som især findes på råt fjerkrækød. Der skal kun få campylobacterbakterier til at gøre dig syg, og det går ofte galt, hvis man ikke har fokus på at holde råt kød adskilt fra færdigstegt kød. En klassisk fejl er at bruge den samme grilltang til det rå og til det stegte kød”, siger Gudrun Sandø.

BBQ and Coal Tongs, Large

Vejledende pris: KUN 149 kr.

Petromax BBQ and Coal Tongs, Large er en super lækker grilltang, fremstillet af børstet og rustfrit ædelstål, som både er meget robust og nem at rengøre.

Køb her »

Petromax – Fleksibel Spatula m. Lang Håndtag

Vejledende pris: KUN 209 kr.

Fleksibel Spatula m. Lang Håndtag fra Petromax er det perfekte supplement til grill og pander, som gør det endnu nemmere at vende kød, fisk og grønsager på grillen.

Køb her »

Petromax Aramid Pro 300 bålhandsker

Vejledende pris: KUN 239 kr.

Petromax bålhandsker er fremstillet i robust og modstandsdygtigt ru læder. Handskerne er foret med brandsikre aramidfibre – uanset om du rører direkte ved ilden eller griller.

Køb her »

Uformel grillmad giver dårlig mave

Årsagen til den dårlige mave er campylobacter. Den er især et problem ved grillaftener, fordi stemningen ved havegrillen typisk er mere afslappet og uformel end ellers. Der er derfor knap så stort fokus på hygiejnen ved tilberedning af grillmad, som når vi kokkererer i vores køkkener.

Derfor er Fødevarestyrelsen nu klar med en række gode råd om hygiejne til sommerens grillmad, fortæller Gudrun Sandø:

Derma Håndsprit gel

Vejledende pris: KUN 34,95 kr.

Derma Håndsprit gel er en hudvenlig håndsprit- og desinfektionsgel, der sikrer rene og bakteriefri hænder.

Køb her »

Imodium tabletter 10 stk.

Vejledende pris: KUN 50 kr.

Imodium anvendes ved akutte episoder af diarré og diarré i forbindelse med irritabel tyktarm. Imodium virker stoppende ved at hæmme tarmens bevægelser.

Køb her »

Paraghurt tabletter 60 stk.

Vejledende pris: KUN 69 kr.

Paraghurt normaliserer tarmfloraen og anvendes til forebyggelse og behandling af diaré.

Køb her »

Sådan undgår du dårlig mave af grillmad

– Hold råt kød adskilt fra færdig mad, f.eks. salat, brød og færdigstegt kød.

– Gennemsteg kylling, hakkebøffer og ferske pølser.

– Undgå at røre ved det rå kød og vask hænder jævnligt.

– Hvis det ikke er muligt, så brug håndsprit.

– Brug en ren grilltang eller en ren gaffel samt ren tallerken til færdigstegt kød.

– Få flere gode råd om god hygiejne og grillmad her.

”Det er ikke kun grillmad, du risikerer at blive syg af i sommermånederne. Når temperaturerne stiger, og måltiderne rykker udendørs, er der nemlig større sandsynlighed for, at maveknebsfremkaldende bakterier generelt får lov til at vokse frem og sprede sig”, siger hun og fortsætter:

”De typiske fejl er blandt andet, at man lader maden stå for længe og lumre i sommervarmen eller ikke får sat varerne hurtigt nok på køl, når man har været ude at handle.  eller at man glemmer at skylle vandmelonen, inden man skærer den ud”, siger Gudrun Sandø.

Similar Posts

Denne side bruger cookies for at forbedre din oplevelse. Ved at benytte denne side, accepterer du, at vi bruger cookies.  Læs mere