NYHEDER VINTER

Rebecca holdt nytår i naturen: Folk blev lidt misundelige

Nytår i naturen

Rebecca holdt nytår i naturen. “Jeg savnede ikke den store balkjole. Det var også meget rart ikke at skulle tænke på at have håret sat og alt det pres, der ellers kan være nytårsaften. Det handlede bare om at være, og det fungerede supergodt”, siger hun.

Antallet af folk, der holder nytår i naturen, er mere end firedoblet på fem år. 32-årige Rebecca har taget trenden til sig. “Det var helt perfekt, og folk blev lidt misundelige”, siger hun.

ANNONCE

Det koster penge at lave god journalistik.

Der er derfor såkaldte affiliatelinks til produkter i artiklen.

Det betyder, at du støtter Outdoor-Camping økonomisk, når du foretager køb via vores affiliate-links.

På den måde kan du være med til at sikre, at Outdoor-Camping også i fremtiden kan udkomme med relevante artikler som denne.

Stjernerne funklede i vintermørket over hende. Ved siden af sig sad kæresten og kiggede drømmende i bålet, mens han strøg hendes hånd. Klokken nærmede sig 12. Det gamle år ebbede stillede og roligt ud, mens den store viser langsomt trak blikkene mod himlen på årets sidste festdag.

Sådan var Rebecca Sørensens første nytår i naturen. Hun er 32 år og fra Aarhus. Hjemme i Aarhus vidste hun, at veninderne hyggede sig med drinks og god musik. Selv sad hun og kiggede ind i et knitrende bål, mens vinden hviskede stille i de nøgne trækroner omkring sig, langt fra festlighederne i byen.

”Første gang jeg overnattede i en shelter nytårsaften var for et par år siden. Det var min idé, fordi jeg ikke havde lyst til et traditionelt nytår. Mange folk kiggede skeptisk til mig og sagde, at det bliver kedeligt og koldt. For mange mennesker var det skørt, men for mig var det megafedt. Man skal gøre det, man har lyst til og som gør én glad”, siger Rebecca Sørensen.

Nytårsretten bestod af stegt laks på bål med hvidvin. Privatfoto

Køb skiundertøj her:

Flere og flere holder nytår i naturen

Ifølge Naturstyrelsen er interessen for at holde nytår i naturen i stærk vækst. For fem år siden var der 30 bookinger af store lejrpladser med sheltere fra den 31. december til den 1. januar 2017.

Det tal har igennem årene været støt stigende, og i år er antallet firedoblet til 121 bookinger over hele landet. Det fortæller Marie Roland, der er naturvejleder i Naturstyrelsen til Outdoor-Camping.

Antallet af store lejrpladser med shelter, som er booket den 31. december til den 1. januar over hele landet:

2016: 30
2017: 31
2018: 55
2019: 54
2020: 121

Kilde: Naturstyrelsen

”Interessen for at holde nytår i naturen har vi set over nogle år. Vi har set en blød stigning i antallet af bookninger af lejrpladser igennem de senere år, men i 2020 er det gået helt amok. De fleste sheltere kan ikke bookes. Vi har derfor kun tal for store shelterpladser, der kan bookes, så der er et stort mørketal, vi ikke kan se”, siger hun.

Der er helt klart en tendens til, at flere ønsker at holde nytår i det fri, Marie Roland, naturvejleder i Naturstyrelsen

Selvom corona selvfølgelig har indflydelse på tallene i år, så er tendensen alligevel stigende år for år, fortæller Marie Roland:

”Vi har i mange år gået og undret os over, hvordan vi får folk mere ud, og lige pludselig var de der bare, og det har bidt sig fast. Det er megafedt. Det høje tal fortsatte i efteråret, fordi folk fandt ud af, at naturen kan noget helt specielt. Det er lidt sjovt”.

Glamping hos Marsk Camp

Sønderjylland

Vejledende pris: KUN 1.395 kr.

Kom på et skønt glamping ophold i det berømte Nationalpark Vadehavet, som er en del af UNESCOs verdensarvsliste.

Læs mere »

”Men der er helt klart en tendens til, at flere ønsker at holde nytår i det fri. På grund af det store mørketal, kan man godt gange tallet med 10. Det giver et mere retvisende billede af, hvor mange der holder nytår i naturen”.

Køb soveposer her:

Veninder om Rebeccas nytår i naturen: Det er romantisk

Det er denne tendens med at holde nytår i naturen, som Rebecca Sørensen allerede for et par år siden som den første blandt veninderne tog til sig.

Bobler og bål. ”Jeg ville gerne gøre det lidt anderledes, og det var tiltrængt efter en hektisk jul og tid på arbejdet”, siger Rebecca Sørensen. Privatfoto

”Jeg kunne godt tænke, at så går jeg måske glip af noget. Men sådan var det slet ikke, for det var bare en anden oplevelse, jeg fik ud af det. Jeg var afsted med min daværende kæreste. Vi var bare os to, og det var tiltrængt med noget kvalitetstid sammen. Det var helt perfekt”, fortæller hun.

Folk blev lidt misundelige bagefter, da jeg viste dem billeder derfra, Rebecca Sørensen

Selvom Rebecca på forhånd frygtede lidt, at hun måske gik glip af noget ved at holde nytår i naturen, så var det faktisk det stik modsatte, der skete. Da den sidste raket var brændt, røgen havde lagt sig og champagnen var drukket ud, var det faktisk veninderne, der var gået glip af noget.

”Folk blev lidt misundelige bagefter, da jeg viste dem billeder derfra, og flere har spurgt ind til det lang tid efter og siger ting, som ”det så bare så hyggeligt ud”, og ”ej, hvor er du sej”. Jeg kan også godt forstå, at det virker vildt, når de ikke er vandt til at sove ude, men der er kommet en anden indstilling til det bagefter blandt mine veninder”.

Glamping hos Holmely

Midtjylland

Vejledende pris: KUN 990 kr.

Tag på et dejligt glamping ophold med udsigt over mark, dal og skov. Forny energien og nyd naturen på helt tæt hånd.

Læs mere »

”Det er helt perfekt at gøre sammen med sin kæreste. Flere af mine veninder sagde ”ej, hvor lyder det bare romantisk med bål”, men det er også hvad man gør det til. Man kan også sagtens gøre det sammen med vennerne”.

Køb liggeunderlag her:

Udsigt til fyrværkeri over vandet

Da klokken endelig blev 12, og bragene og de smukke kaskader af flakkende lys fra nytårsraketterne strøg mod himlen, kunne Rebecca nyde udsigten på afstand.

”Vi havde ingen fyrværkeri med. Det var rart med den ro, men vi var heldige, at det var stjerneklart, samtidig med at vi var på et højt sted på Karpenhøj på Mols med udsigt over Aarhus og Ebeltoft. Der var vand på begge sider, så vi kunne se fyrværkeriet på afstand”, fortæller hun.

Karpenhøj er et naturcenter, som arrangerer alt fra friluftsaktiviteter til teambuilding, naturformidling, kurser, events og private fester. Her stod hun nu med kærestens varme hånd i sin og trykkede sig tæt ind til ham i vintermørket.

Vi lavede laks, så det var ikke traditionelt, men virkelig lækkert, Rebecca Sørensen

”Familien kommer rigtig meget på Karpenhøj, så det er et sted, jeg kender rigtig godt. Vi fik champagne, eller måske var det Asti til at skåle i, og så kom min mor forbi med lidt kransekage til os. Så lidt traditionelt var der alligevel med”, siger hun og griner.

Nytår i naturen
Det var på shelterpladsen her, Rebecca holdt nytår i naturen. ”Jeg ville gerne gøre det lidt anderledes, og det var tiltrængt efter en hektisk jul og tid på arbejdet”, siger hun. Privatfoto

”Maden var den nemme version. Vi lavede laks, så det var ikke traditionelt, men virkelig lækkert. Der skal ikke ret meget til, før maden over bålet bliver virkelig lækkert. Man kan lave alt over et bål, og bål gør bare et eller andet ved hyggen, og så var det bare bonus, når man holder nytår i naturen, at det var sådan en stjerneklar aften”.

”Vi havde forventet at sidde oppe hele natten, men da klokken blev 12 var vi bare så trætte. Det havde været en stressende tid, og så faldt vi bare helt ned i gear, og så sover man bare så dejligt i frisk luft”.

Køb lagenposer her:

Hektiske liv og teknik trækker folk ud i naturen

Rebecca Sørensen er uddannet inden for kommunikation. Til dagligt har hun en hektisk arbejdsdag med marketing i et firma, der sælger træningsudstyr. Det var netop det hektiske liv, der gav Rebecca trangen til at vende balkjolen og det opsatte hår ryggen for i stedet at komme ud i naturen.

Det var dejligt ikke at have nogen forventninger til tøj og hår, Rebecca Sørensen

”Jeg arbejder meget omkring jul, så december er en meget hektisk tid på året for mig. Jeg havde sådan brug for ro i mit hoved i stedet for fest og larm og mange mennesker, og det var dejligt ikke at have nogen forventninger til tøj og hår, og der var en helt speciel ro derude, og især når man holder nytår i naturen. Der er noget terapeutisk over et bål og det at kunne se stjerner. Det kunne næsten ikke være bedre”, fortæller hun.

Netop det hektiske liv, som rigtig mange mennesker oplever, tror Rebecca er en af hovedårsagerne til, at flere og flere, upåagtet af corona, søger ud i naturen i disse år og holder nytår i naturen.

”Jeg hører om flere og flere, der tager ud og sover i shelter. Den eneste ulempe er, at førhen behøvede man ikke booke shelter, når vi tog ud. Det skal man i dag, fordi det er blevet så populært”, siger hun og griner, inden hun fortsætter:

”Jeg tror, det er blevet vigtigt for mange at komme væk fra telefonen, iPad’en og stresset i hverdagen. Bålet er et samlingspunkt og en spændende aktivitet, som giver en helt anden ro end fjernsynet med kaffe, skumfiduser og snobrød”, siger Rebecca, der også har haft stor succes med at introducere veninderne for friluftslivet.

”Jeg har haft mange veninder med, og det var en helt speciel oplevelse for dem, fordi de ikke havde prøvet det før. Vi er en gruppe fra universitetet, hvor vi tog en weekend i tipi og i shelter i stedet for på restaurant. Det var helt vildt fedt med vildmarksbad, og hvor vi også badede i havet, og de elskede det. Det var fedt at introducere dem for det, når de ikke kendte til det i forvejen eller er vokset op med det”.

”Det var dejligt at være ude og holde nytår i naturen, få noget ro og nyde bålet, selvom det er mere primitivt end hvad andre er vandt til”, siger Rebecca, der holdt nytår med sin kæreste, der sidder ved bålet. Privatfoto

Overvejer nytår i naturen igen

Vi havde ingen plan B, men tog det bare som det kom, Rebecca Sørensen

Selvom Rebecca nu stod under en stjerneklar himmel og nød udsigten til fyrværkeriet over Aarhusbugten, er godt vejr som bekendt ingen garanti på disse breddegrader. Alligevel havde parret ingen nødplan, da de ankom til Karpenhøj tidligere på aftenen.

”Vi havde ingen plan B, men tog det bare som det kom, og vi var rimelig heldige. Det havde været træls og ærgerligt, hvis det stod ned i stænger, men det havde vi slet ikke talt om. Men ellers måtte vi bare være gået ind i shelteret og siddet og snakket der. Vi var virkelig heldige, men det skal man ikke altid tænke over, sådan noget”, siger Rebecca, der brugte 1. nytårsdag på at kickstarte det nye år i Aarhusbugten.

”Jeg var i vandet 1. nytårsdag. Det var spontant, jeg fandt på det, da vi var derude. Jeg har vinterbadet nogle gange, men de gange, jeg har været i, skulle jeg godt nok lige tage mig lidt sammen for at gøre det”, siger hun og griner, inden hun fortsætter:

”Men det giver et kick, og det sitrer i hele kroppen, når man kommer op igen, og man får varmen af det. Det var en sjov måde at starte nytåret på”.

Fordi den nytårsaften jeg ellers skulle til i år er blevet aflyst på grund af corona, overvejer jeg at gøre det igen i år, Rebecca Sørensen

Selvom folk kiggede lidt skeptisk til hende, første gang hun holdt nytår i naturen, så har hun altså fået overbevist flere om, at det er bedre end i byen.

”Fordi den nytårsaften jeg ellers skulle til i år er blevet aflyst på grund af corona, overvejer jeg at gøre det igen i år. Jeg har kun kort vendt det med en veninde og hendes kæreste om at finde et sted, men vi overvejer et stille og roligt sted udendørs”.

Køb vandrestøvler her:

Nytår i naturen
Rebecca Sørensen kommer tit i Mols Bjerge, hvor hun her er på vandretur. “Det ligger tæt på vandet, og naturen er bare så unik på Mols. Jeg bor selv i Aarhus, så det er rigtig godt til en smuttur. Det føles langt væk og alligevel så tæt på”, siger hun. Privatfoto

Inspirerer andre til et liv ude

For Rebecca har naturen også været noget, hun stille og roligt selv har lært bedre og bedre at kende. Det er noget, der er kommet stille og roligt til hende igennem tiden.

Det kræver, at man tør prøve noget andet, noget unikt og bryde traditionen, Rebecca Sørensen

”Det med friluftslivet er kommet mere og mere for mig igennem tiden, og jeg nyder at gøre det sammen med familien. Jeg kan godt lide, at det er lidt primitivt, og det er ok at blive lidt beskidt. Man bliver trukket helt ud af hverdagstrummerummet og væk fra pligterne og får ro på”, siger hun.

Den udbredte skepsis, som hun mødte, første gang hun holdt nytår i naturen, er nu helt forsvundet. Selvom de fleste af veninderne endnu har til gode også at holde nytår ude, vil hun stærkt anbefale andre også at gøre det.

”Der er mange af mine veninder, der er blevet nysgerrige på det, efter jeg har introduceret dem for udelivet. Det er dejligt, hvis jeg kan være med til at åbne op for lidt andre muligheder. Selvfølgelig skal man have noget udstyr, så man ikke kommer til at fryse. Det er et vigtigt råd, hvis man vil holde nytår i naturen, at være sikker på, at du ikke kommer til at fryse. Så bliver det en træls nytårsaften, og så vil du bare hjem igen”.

”Jeg kunne selv have nogle betænkeligheder, om det blev hyggeligt, og om jeg kunne holde varmen. Og så kunne jeg også have det i forhold til det med at bryde traditionen, men det kræver, at man tør prøve noget andet, noget unikt og bryde traditionen. Det skaber fællesskab. Man er bare meget mere sammen på den måde, føler jeg”.

Similar Posts

Denne side bruger cookies for at forbedre din oplevelse. Ved at benytte denne side, accepterer du, at vi bruger cookies.  Læs mere