Den sidste weekend i august går også under navnet ”tyttebærweekend”. Her åbner Naturstyrelsen nemlig ekstraordinært for bilkørsel i en række særligt gode tyttebærskove og -heder i Midt- og Vestjylland.
Tyttebærweekend er en over 20 år gamle tradition, der altid finder sted i den sidste weekend i august. I år falder weekenden lørdag og søndag den 28. og 29. august. Særligt i Midt- og Vestjylland er der en lang tradition blandt de lokale for at holde tyttebærweekend.
Derfor er der i den kommende tyttebærweekend adgang med bil fra solopgang til solnedgang i 10 midt- og vestjyske statsskove og hedeområder, som normalt er lukket for al privat motorkørsel.
Traditionen går i alt sin enkelthed ud på, at man denne weekend tager i skoven og plukker tyttebær. Det fortæller skovrider Poul Ravnsbæk.
”Denne weekend giver vi bilerne dispensation til at køre på de ellers bilfrie skovveje. Det giver både tyttebærplukkere, svampesankere – og andre, der er på jagt efter naturoplevelser en unik mulighed for at komme frem til områder, hvor der normalt ikke kommer ret mange folk,” siger han.
Her er der ”tyttebærweekend”
Følgende skove er åbne for bilkørsel lørdag den 28. august og søndag 29. august fra solopgang til solnedgang:
Husby Klit Plantage
Gludsted Plantage
Kompedal Plantage
Feldborg Skovene
Harrild Hede/Nørlund Plantage
Hoverdal Plantage
Stråsø Plantage
Fejsø Plantage
Klosterheden Plantage
Ølgryde Plantage
Naturen er et bugnende spisekammer
Tyttebærrene, der er små og røde, og vokser vildt på Danmarks i heder og i skovlysninger. De er velegnet til syltning og kompot og lækre i grød, i desserter eller som tilbehør til vildt eller fjerkræ.
Derudover byder naturen netop nu på alt fra blåbær til svampe og meget andet spiseligt. Er man heldig, kan også få et glimt af kronvildt, rovfugle og rådyr.
Det er tilladt at samle svampe og bær i alle statsejede naturområder– dog højest svarende til, hvad der kan være i en bærepose. Det er dog KUN i de 10 pågældende plantager i Midt- og Vestjylland, at der helt ekstraordinært er adgang med bil.
”Weekendens ”drive-in” mulighed gør bærjagten noget nemmere. For ældre og gangbesværede er det desuden også en god mulighed for at køre ud til nogle områder, der normalt kan være udfordrende at nå,” fortæller Poul Ravnsbæk.