EFTERÅR FORÅR GUIDE NYHEDER SOMMER VINTER

SUP uden sikkerhed kan være fatalt: Her er 5 livsvigtige råd

SUP svømmeveste kursus

Vind og manglende færdigheder på SUP boards kan være en fatal kombi. Her får du 5 livsvigtige råd fra TrygFonden Kystlivredning, inden du går på vandet.

SUP uden sikkerhed og manglende erfaring kræver hvert år alvorlige redningsaktioner og kan få fatale følger. Her er 5 råd, der redder liv.

ANNONCE

Det koster penge at lave god journalistik.

Alle links til produkter i artiklen er derfor såkaldte affiliatelinks.

Det betyder, at du støtter Outdoor-Camping økonomisk, når du foretager køb via vores affiliate-links.

På den måde kan du være med til at sikre, at Outdoor-Camping også i fremtiden kan udkomme med relevante artikler som denne.

Det er sommer – og det er højsæson for børn og voksne på Stand Up Paddle boards (SUP) langs kysterne.

Hvert år er der alvorlige redningsaktioner med personer på SUP, som driver flere kilometer ud fra kysten og må reddes i land med helikopter.

Derfor advarer livredderne og Søsportens Sikkerhedsråd nu om, at den kraftige vind og manglende færdigheder på Up Paddle boards kan være livsfarlig.

Det fortæller Anders Myrhøj, der er kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning:

Find SUP-boards her

”SUP har bidt sig fast hos danskerne som en lettilgængelig aktivitet, der er oplagt for hele familien. Men det kan også ende i nogle alvorlige situationer, hvis man undervurderer sine evner og ikke mindst vindforholdene ude på vandet”, siger han og fortsætter:

”Man bør altid tage et introduktionskursus og sikre sig, at man har det nødvendige og lovpligtige sikkerhedsudstyr. Og så skal man have respekt for vinden, der er hovedårsag til de fleste alvorlige situationer”, siger Anders Myrhøj fra TrygFonden Kystlivredning.

Outdoor-Camping anbefaler: 3 gode SUP-kurser

GRATIS FRAGT
Kursus I Sup-surfing - Action - GO DREAM
For 1 person - Kursus i SUP-surfing inklusiv instruktør og udstyr - Et kursus i SUP-surfing kort for Stand Up Paddle-surfing. Kort fortalt går det ud på at man står op på surfbrættet og padler sig frem. SUP-surf var populært i 1960erne, og har fået en re
Pris fra 399

Forudser flere alvorlige situationer med SUP og kitesurfere

Livredderne, som holder øje ved strandene i hele landet, er hvert år i vandet for at hjælpe SUP’ere, som er kommet i vanskeligheder og ikke selv kan komme tilbage til land.

Ifølge TrygFonden Kystlivredning er det typisk fralandsvinden og manglende teknik, der er årsagen til, at det udvikler sig til en potentiel farlig situation.

Indhentning af personer på stand up paddle boards, kitesurfere og personer på andre former for boards fylder omkring halvdelen af de aktioner, hvor livredderne vurderer, at der er liv på spil – det, vi kalder røde aktioner.

Find svømmeveste til SUP her

5 gode råd til SUP

1. Lær at padle
2. Tjek vejret og pas på fralandsvind
3. Hav telefon med i vandtæt etui
4. Fortæl, hvor du er – og hvornår du er tilbage
5. Tag et intro- eller SUP-kursus og brug altid leash og sømmevest

Det er ofte fralandsvinden, som overrasker, og særligt de oppustelige stand up paddle boards driver hurtigt ud fra kysten. Pludselig er du så langt ude, at du hverken har kræfterne eller teknikken til at padle mod vinden og strømmen.

”Det er en potentiel virkelig farlig situation, og derfor er vores livreddere meget opmærksomme på at gå hen til personer, som har deres SUP-udstyr med på stranden på dage med fralandsvind, og råde dem til at blive på land”, fortæller Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning.

Hos TrygFondens kystlivreddere forudser Anders Myrhøj, at der kommer flere alvorlige situationer med både personer på stand up paddle boards og kitesurfere i de kommende uger.

”Det kan ende fatalt, og der kommer formentligt flere af den slags redninger i løbet af sommeren. Fra land er det vanskeligt at vurdere, hvor kraftig vinden er ude på vandet, så derfor er det en god idé at spørge livredderne til forholdene, før du tager på vandet. Er der fralandsvind, bør du altid være ekstra varsom – særligt hvis du er nybegynder, siger Anders Myrhøj.

Outdoor-Camping anbefaler: 3 førstehjælpskurser

GRATIS FRAGT
PADI EFR Førstehjælpskursus
EFR førstehjælpskursus er et kursus, der er anerkendt i USA og Europa, som et af de førende kurser inden for livredning. Det er også det grundlæggende kursus i førstehjælp. Kurset kan deles op i 2 moduler. Først primær omsorg, herunder livsgivende førsteh
Pris fra 599
GRATIS FRAGT
PADI EFR Førstehjælp Instruktør Kursus
Som EFR Førstehjælpsinstruktør er du kvalificeret til, at undervise i førstehjælp indenfor EFR's stanadarder.  EFR eller Emergency First Response, er en af de hurtigst voksende internationale HLR- (Hjerte-Lunge-Redning), AED- (Hjertestarter) og førstehjæ
Pris fra 1.699

Forbered dig grundigt: Tag et SUP-kursus

Selvom det er nemt at købe et SUP-board og padle ud fra kysten, så kræver det mere forberedelse, end de fleste er opmærksomme på.

Sådan lyder det fra organisationerne under Søsportens Sikkerhedsråd på baggrund af sommerens hændelser.

Søsportens Sikkerhedsråd består af organisationerne DGI, Dansk Kano- og Kajakforbund samt Dansk Sejlunion. Her opfordrer organisationerne til, at man tager et introduktionskursus.

3 gode SUP boards

GRATIS FRAGT
Pris fra 0
GRATIS FRAGT
Pris fra 0
GRATIS FRAGT
Pris fra 0
GRATIS FRAGT
Pris fra 0

Ifølge Christian Moestrup Andersen, der er konsulent i DGI, er det nemlig ikke tilstrækkeligt at kunne holde balancen, når man tager ud på stand up paddle board.

”Vi anbefaler altid, at man tager et SUP-kursus for at få de basale færdigheder på plads. Her lærer du teknikken til at padle effektivt og styre boardet, og du lærer at vurdere vind og strømforholdene i forhold til, om det er sikkert at tage ud på vandet”, siger Christian Moestrup Andersen og fortsætter:

Find SUP-kurser her

”Det er vigtigt, at udstyret er i orden. Boardet skal have en leash, der er en sikkerhedsline, som du skal tage rundt om anklen, så du ikke mister boardet, hvis du falder af. Det er ikke standard ved alle typer SUP-boards. Derfor skal du selv sørge for at anskaffe dig en leash, hvis den ikke følger med, når du køber boardet”.

”Det er også lovpligtigt at have en rednings- eller svømmevest med, og vi går skridtet videre og anbefaler, at du tager vesten på. Tag også en vandtæt mobil i lommen, hvis du får brug for at kalde hjælp. Sidst, men ikke mindst, får du vigtig viden om udstyret og om sikkerheden”, siger Christian Moestrup Andersen fra DGI.

Søsportens Sikkerhed: Et SUP-kursus tager fire-otte timer

Igen i år oplever myndighederne, at badegæster uden den fornødne erfaring på SUP og med kites driver flere kilometer ud fra kysten i Danmark. Igen i år bragte det det helt store redningsberedskab i aktion med helikopter og båd.

Outdoor-Camping anbefaler: 3 gode SUP-svømmeveste

GRATIS FRAGT
Manera Boom Impact Vest Kitesurfing Herre - Slate Black
Boom Impact Vest til kitesurfing fra Manera Med denne Manera Boom Impact Vest til kitesurfing i farven, Slate Black, får du en impact vest, hvor kvalitet, materialer og bevægelsesfrihed er i fokus. Impact vesten er designet til mænd, hvorfor den til d
Pris fra 1.349
TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 300
Massive Svømmevest Unisex
Unisex svømmevest fra Massive Med denne Massive svømmevest får du unisex vest, der er det sikre og gode valg, når du skal dyrke sportsgrene som svømning, paddleboarding og anden vandsport. Massive svømmevesten er designet med udgangspunkt i sikkerhed
Pris fra 399
GRATIS FRAGT
SURFMORE Svømmevest Børn
Svømmevest til børn fra SURFMORE På vandet betyder sikkerhed ALT! Dette er også grunden til, at vi har udviklet en SURFMORE svømmevest til børn.  Denne svømmevest til børn er designet med lynlås i siden, hvilket skaber komfort, fleksibilitet, et tætt
Pris fra 499

Medlemsorganisationerne under Søsportens Sikkerhed har mange medlemmer, som bruger vandet til SUP. Men der findes også en meget stor gruppe danskere, som tager ud på stand up paddle boards på egen hånd og derfor ikke er en del af den samme sikkerhedskultur, som der er i klubberne.

Derfor gøres en stor indsats for at oplyse om sikkerheden på stand up paddle boards. Her slår Christian Moestrup Andersen igen et slag for, at SUP-kursus giver en sikker start på vandet, og det kan typisk klares på fire-otte timer.

”Selvom du ikke synes, at det er nødvendigt, er det en god idé at tage et SUP-kursus. Det er trods alt din sikkerhed, der er på spil. Når du har lært teknikken, kan du øve dig i at padle og manøvrere på roligt vand, og først derefter bør du begive dig på længere ture ud fra kysten”, siger han, inden han slutter:

”Du skal også kende færdselsreglerne på vandet, så du kan færdes sikkert blandt andre på vandet, hvor der både er badende, roere, sejlbåde og andre at holde øje med og tage hensyn til, siger Christian Moestrup Andersen fra DGI.

Find førstehjælpskurser her

Læs mere på Den nationale druknestatistik her.

Similar Posts