NYHEDER TELT & SHELTER VINTER

Alternativ jul i naturen trender: Pernille holder jul i det fri

Alternativ jul i det fri hitter. Antallet af bookinger af Naturstyrelsens store lejrpladser med sheltere er stærkt stigende. Pernille Kaas fra Ringsted er én af de danskere, som har taget ude-juletrenden til sig. Privatfoto.

Flere og flere danskere holder alternativ jul i det fri. Det viser tal fra Naturstyrelsen. Pernille Kaas er én af dem, der holder jul i naturen.

ANNONCE

Det koster penge at lave god journalistik.

Alle links til produkter i artiklen er derfor såkaldte affiliatelinks.

Det betyder, at du støtter Outdoor-Camping økonomisk, når du foretager køb via vores affiliate-links.

På den måde kan du være med til at sikre, at Outdoor-Camping også i fremtiden kan udkomme med relevante artikler som denne.

Lige nu haster de sidste desperate sjæle ud i en ulige kamp mod uret. I supermarkedet møder de en voldsom trængsel og alarm. Juleænderne flås og flyver nærmest af sig selv ud af kølerboksene; bare ned med svesken, og op på disken. Så har den lagt sit sidste æg.

Inden for hygger vi andre os, li’så fint vi kan. Her er synet pyntet med vat, og Anna hun har ingen ro, før hun får sin pakke. Men for et stigende antal danskere bliver dette scenarie nu byttet ud med en rolig og alternativ jul i det fri.

En af de personer, der har valgt at holde en alternativ jul i naturen er 42-årige Pernille Kaas fra Ringsted på Sjælland. Første gang, hun holdt jul i det fri, var sidste år, og den succes gentages i år.

”Det var superhyggeligt. Flere af dem, der var med, sagde, at det var deres bedste jul nogensinde. I år bliver vi 8-9 personer. Det er folk, jeg har været på tur med før, og halvdelen af dem, der kommer med i år, var også med sidste år”, fortæller Pernille Kaas.

Køb skiundertøj her:

Find mere skiundertøj her

Flere og flere holder alternativ jul i det fri

Ifølge tal fra Naturstyrelsen er interessen for at holde alternativ jul i det fri i eksplosiv vækst. For fem år siden, i 2016, var der bare 3 bookinger af store lejrpladser med sheltere fra den 24. til den 25. december.

Det tal har igennem årene været støt stigende, og i år er antallet af bookinger steget til intet mindre end 75. Det fortæller Marie Roland, der er naturvejleder i Naturstyrelsen til Outdoor-Camping.

Der er helt klart en tendens til, at flere ønsker at holde jul i det fri, Marie Roland, Naturstyrelsen

Alternativ jul i naturen
Flæskestegen syder over bålet. Privatfoto

”Interessen for at holde nytår i naturen har vi set over nogle år, men juleaften er ny. De fleste sheltere kan ikke bookes. Vi har derfor kun tal for store shelterpladser, der kan bookes, så der er et stort mørketal, vi ikke kan se, men der er helt klart en tendens til, at flere ønsker at holde alternativ jul i det fri”, siger hun.

Antallet af store lejrpladser med shelter, som er booket den 24. til den 25. december over hele landet:

2016: 3 grupper
2017: 11 grupper
2018: 15 grupper
2019: 19 grupper
2020: 75 grupper

Kilde: Naturstyrelsen

Selvom corona selvfølgelig har indflydelse på tallene i en årrække, så er tendensen alligevel stigende år for år, fortæller Marie Roland:

”Vi har set en blød stigning i antallet af bookninger af lejrpladser igennem de senere år, men i 2020 er det gået helt amok. Det høje tal fortsatte i efteråret, fordi folk fandt ud af, at naturen kan noget helt specielt. Det er lidt sjovt. På grund af det store mørketal, kan man godt gange tallet med 10. Det giver et mere retvisende billede af, hvor mange der holder jul i det fri”.

Alternativ jul i naturen
Brune kartofler, steg og rødkål serveret på en juledug i det fri. Privatfoto

Køb sovepose her:

Find flere soveposer her

Julepynt og lyskæder i det fri

Den stigende interesse for alternativ jul i det fri er den samme i Storstrøm, hvor Marie Roland til dagligt har sin gang. Her har der været rift om specielt Hyldevang shelterplads på Nyord og Hyllinge Shelterplads ved Næstved.

Lige netop Hyllinge Shelterplads ved Næstved var den plads, som Pernille Kaas bookede sidste år.

”Dengang var vi 12-15 stykker, og vi havde tre eller fire teenagere med. De var noget skeptiske. De var slet ikke vandt til friluftsliv og havde været ude og låne tøj og ting og sager, de kunne have med, men de synes, det var SÅ hyggeligt”, siger Pernille.

Alle bidrog, for alle var et neutralt sted. Det var ikke så opstillet, og der var mere ro på, Pernille Kaas

”Der er ingen skove med grantræer ved Hyllinge Shelterplads, så der var ikke noget juletræ, men vi havde pyntet op med lyskæder, servietter og duge. Alle havde noget med”, fortæller hun og slår fast, at juletræet med sin pynt sagtens kan undværes.

”Vi savnede ikke juletræet. Det var der ingen, der gav udtryk for. Det var ikke så opstillet, det var bare, hvad vi lige havde. Alle bidrog, for alle var et neutralt sted. Det var ikke så opstillet, og der var mere ro på”.

Traditioner tages med til alternativ jul i det fri

Køb liggeunderlag her:

Find flere liggeunderlag her

I alt har Naturstyrelsen op mod 200 store lejrpladser, der kan bookes. Derudover skønnes det, at der i Danmark er over 1000 sheltere, fordelt over hele lande, som enten kan bookes eller frit benyttes.

For dem der mener, at juletræet er uundværligt, burde der derfor være god mulighed for at finde et sted, hvor der også er sådan ét. Selvom Pernille Kaas og hendes venner fravalgte det sidste år, var der alligevel masser af andre juletraditioner, der blev holdt i hævd.

Når der er bål, er alt godt, og så er det ok, hvis flæskestegen også er brændt lidt på, Pernille Kaas

”Vi fik and og flæskesteg med brune kartofler, rødkål og risalamande, og så lavede vi æbleskiver fra bunden i min støbejernspande. Det var helt traditionel julemad, bare på bål. Man kan slippe afsted med meget, når man laver mad på bål. Når der er bål, er alt godt, og så er det ok, hvis flæskestegen også er brændt lidt på”, siger hun.

”Det bedste var roen. Der er bare en anden ro derude, og julen kan godt være hektisk. Det var godt at være ude i den friske luft og få en snert af bålrøg. Det er bare det bedste sted i verden, når jeg vågner op ude i det fri. Man er bare sammen på en anden måde, når man er på tur. Der er altid én familie, som har travlt juleaften, men sådan var det ikke her. Arrangementet var ikke overladt til en enkelt person eller familie”.

Pernille er selv ny i udelivet

Køb uld- og fleecebukser her:

Selvom man umiddelbart skulle tro, at det kræver en garvet outdoor-rotte at holde alternativ jul i det fri, så behøver det faktisk ikke være tilfældet. For Pernilles vedkommende, så overnattede hun selv for første gang udenfor for bare 2,5 år siden.

Alternativ jul i naturen
Risalamanden tilberedes også over bålet. Privatfoto

”Jeg er selv relativt ny i det her. Jeg gik Bornholm rundt i 2018 med min teenagesøn, og det var min første egentlige udelivstur. Dengang havde jeg ikke en eneste ven, der dyrkede friluftsliv, men man lærer hinanden hurtigt at kende omkring et lejrbål”, fortæller hun.

Jeg har valg det her aktivt til. Det er ikke en konsekvens af, at jeg ikke havde noget valg. Jeg har heldigvis en familie, Pernille Kaas

Pernille Kaas afviser, at hendes brud med traditionerne skyldes ensomhed eller manglen på andre at være sammen med i juledagene. Det er helt og holdent hendes eget valg at holde alternativ jul i naturen.

”Min mor holder jul med mine brødre, og jeg tror, de har givet op over for mig”, siger hun og griner, inden hun fortsætter:

”Jeg tror, min familie har accepteret, at jeg er en nørd. Vi er alligevel sammen alle andre dage på året. Det her er kun én aften, det handler om. Jeg har valgt det her aktivt til. Det er ikke en konsekvens af, at jeg ikke havde noget valg. Jeg har heldigvis en familie”.

Delebørn giver større frihed til alternativ jul i det fri

Køb lagenposer her:

Find flere lagenposer her

Udover en mor og brødre har Pernille Kaas også to teenagebørn på 16 og 18 år. Deres far er hun skilt fra, så som så mange andre deles de om børnene -også i julen.

”Mine børn er fast hos deres farmor i julen, som de holder sammen med deres faster. Jeg savner dem til jul, men kunne godt se, at min jul er et helt andet set up end hos deres farmor. Det er der, de holder jul. Jeg har dem den 23. december. Sådan er det med delebørn, og så holder jeg jul med min udelivsfamilie. Jeg holder alternativ jul sammen med nogle andre mennesker, jeg holder af”, siger hun og fortsætter:

Det er en fordel med store børn. Hvis børnene havde været små, havde jeg ikke gjort det, Pernille Kaas

”Jeg har spurgt dem en del gange, om de vil med på sheltertur, men det vil de ikke så tit, som jeg gerne vil. De vil hellere have huset for sig selv”, siger hun og griner på sin meget karakteristiske muntre facon.

Alternativ jul i naturen
Uanset om man holder jul ude eller inde, skal man have risalamande. Privatfoto

”Det er en fordel med store børn. Hvis børnene havde været små, havde jeg ikke gjort det. Hvis jeg nu havde haft en kæreste med små børn, havde jeg heller ikke gjort det, men det giver en anden frihed og andre muligheder med store børn”, siger hun.

Alternativ jul: “Kast sig ud i det”

Find tilbud på outdoor udstyr hos vores samarbejdspartner Backpackerlife her

Selvom julen har bragt velsignet bud, og mange lystigt synger “rør blot ikke ved min gamle jul”, så anbefaler Pernille Kaas alligevel, at man slipper tøjlerne lidt og bryder med traditionerne. “For vi har jo prøvet det før, vi ved præcis hvad der sker: Slankekur i januar og alt det der”. Det mener Pernille Kaas i hvert fald.

Man skal måske slippe kontrollen lidt en gang imellem, og så skal der bare masser af sovs på, Pernille Kaas

”Mit bedste råd er bare at kaste sig ud i det. Der må gerne være lidt faciliteter som læ, så man kan komme i tørvejr. I år skal vi være i Friluftszonen i Herluf Magle. I Hyllinge er der nogle lækre sheltere, men vi skulle have alt med selv. Vi havde egentligt booket der i år også, men aflyste. Der er lidt mere luksus i Herluf Magle”, fortæller hun. Ellers er det bare med at komme af sted, som Pernille Kaas siger:

”Vi fryser ikke. Det ville jo være dumt. Det er et spørgsmål om det rette udstyr. Jeg har en kedeldragt. Den er ikke sexet, men den holder mig varm. Det vigtigste er, at der er læ, og det er godt at være i en bålhytte, specielt juleaften. Folk har lavet mad på bål i 100.000 år. Der er altid noget af det, der bliver godt. Man skal måske slippe kontrollen lidt en gang imellem, og så skal der bare masser af sovs på”.

Similar Posts

Denne side bruger cookies for at forbedre din oplevelse. Ved at benytte denne side, accepterer du, at vi bruger cookies.  Læs mere