NYHEDER

Cornonas to sider: Kæmper for overlevelse trods øget fokus på natur

Shelterklubben

Shelterklubben arrangerer shelterture for både børn og voksne. Foto: Shelterklubben

Hos Naturvejledning Danmark mærker man på trods af corona, restriktioner og forsamlingsforbud en øget interesse for naturen. Hos Shelterklubben har corona derimod bragt foreningen i knæ. Her kæmper man for overlevelse. 

Af Taus Bøytler  

Forsamlingsforbuddet under coronaen sætter grænser for, hvor mange mennesker, vi må omgås. Derfor søger flere danskere ud i naturen. Så på trods af forsamlingsforbud og nye restriktioner oplever Naturvejledning Danmark alligevel nogle positive tendenser under krisen.  

Det fortæller formand, Jakob Walløe Hansen:  

”Vi har haft ekstra travlt i Odsherred, hvor jeg arbejder, fordi der er mange, der gerne vil sparre med os i forhold til, hvordan de bruger naturen. Der er en forøget interesse for naturen, og der er flere nye faggrupper, for eksempel sprogfagene, der kontakter os. Det betyder, at vi rammer et bredere publikum”, siger han.  

Om Shelterklubben
  
Shelterklubben har til formål at gøre shelterture tilgængelige for alle.  

Shelterklubben arrangerer shelterture for både børn og voksne.

Shelterklubben tilbyder også ture for grupper, for eksempel med fokus på meditation eller teambuilding. 

Se mere om Shelterklubben her.

Aflysninger og svære tider i Shelterklubben 

Foto: privatfoto

Hos Naturstyrelsen har man oplevet en stigning på mere end 6.000 bookinger af store lejrpladser i første halvdel af 2020 i forhold til samme periode i 2019. Derudover har bookingportalen bookenshelter.dk oplevet næsten en fordobling i antallet af bookning af sheltere i 2020 i forhold til 2019.

Men på trods af den øgede interesse for naturen er der alligevel friluftsgrupper, der lider. I Shelterklubben, der lever af at arrangere shelterture for både børn og voksne, er det en hård periode. Her har det blandt andet knebet med at afvikle ture i 2020.

Det har ramt økonomien hårdt i non-profit gruppen, som heller ikke har nogen egenkapital, de kan tære på. Det fortæller Line Kudahl, der er indehaver af Shelterklubben:  

”Det er rigtigt, at det er svært. Vi har valgt at aflyse alle fællesture i 2020, da vi ikke kan garantere tilstrækkelig afstand i sovesituationerne, hvor vi ofte ligger tæt for at holde varmen, og for hyggens skyld. Vi kan derfor ikke med god samvittighed samle folk fra flere landsdele”, siger Line Kudahl.

Fokus på retningslinjer 

Tilbage i Naturvejledning Danmarks afdeling i Odsherred, hvor telefonerne har kimet på højtryk. Her har man på trods af den fornyede interesse for naturen, alligevel også mærket lidt til de problemer, som coronaen har medført. 

”I sommerferieperioden har vi oplevet en nedgang i efterspørgslen på vores guidede ture i Odsherred. En forklaring på det kan være, at folk gør det selv for ikke at være sammen med for mange mennesker”, siger Jakob Walløe Hansen. 

Naturvejledning Danmark er et forum for naturvejledere og andre, der arbejder med naturformidling. Her har Jakob Walløe Hansen en klar forventning til, hvor mange af arbejdstimerne frem mod næste sommer der skal lægges:  

Om Naturvejledning Danmark  

Naturvejledning Danmark har knap 400 medlemmer.  

Naturvejledning Danmark er et forum for naturvejledere og andre, der arbejder med naturvejledning, naturformidling og miljøvejledning. 

Foreningens formål er blandt andet at arbejde for at alle sikres muligheder for naturoplevelser og friluftsliv. 

”I første halvdel af 2021 forventer jeg, at vi fortsat kommer til at bruge uforholdsvis meget tid på, hvordan vi tilpasser os de nye retningslinjer”, siger han.  

På fredag den 11. december bringer vi et længere interview med Line Kudahl. Her stiller vi blandt andet skarpt på om shelterklubben overlever de hårde tider. 

Similar Posts