GUIDE NYHEDER

Vandreruter for børn: De 10 bedste steder at vandre med børn

vandreruter for børn

Tisvildevejen er en nem vandrerute for børn og går blandt andet forbi den smukke Esrum Sø. Tæt ved ligger Esrum Kloster, som blandt andet har en stor naturlegeplads. Foto: Daniel Villadsen / VisitNordsjælland VisitNordsjælland

Sværhedsgraderne på Danmarks mange vandreruter varierer. Det gør det vanskeligt at finde gode steder at vandre med børn. Her får du derfor de 10 bedste vandreruter for børn.

Det er både sundt og godt at vandre med børn. Alligevel kommer hvert fjerde barn ikke ud i naturen på hverdage. Det viser en undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Danmarks Naturfredningsforening.

Hvert andet barn har endda aldrig set et pindsvin, og det er en bekymrende udvikling, mener både Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet. Naturen har nemlig enormt stor betydning for børns udvikling.

Dels får børn en bedre motorik af at lege i naturen, deres balance- og koordinationsevne forbedres, udholdenhed styrkes, og sygefraværet mindskes. Derudover mindsker naturen børns stressniveau, øger koncentrationsevnen, giver større tolerance, færre konflikter og styrker deres evner til observation og problemløsning. Samlet giver det et barn med langt større selvværd, glæde og overskud i hverdagen.

Kort sagt: Børn skal ud i naturen, men hvor går man hen, når man skal vandre med børn? For hvordan er sværhedsgraderne på ruterne, og hvor langt kan dit barn gå? Spørgsmål er der nok af. Her får du derfor de 10 bedste vandreruter for børn i Danmark.

De 10 bedste vandreruter for børn

  • Skattejagt på Tunø
  • Vandets Veje: To ruter med lytteposter og aktiviteter
  • Almindsø rundt: Danmarks eneste certificerede familiesti
  • Tisvildevejen: Tisvilde Hegn med Asserbo Slot og Troldskoven
  • Skjoldungestien: Vikingeskibe, sagnland og vikingehal
  • Camønoen: Møns Klint
  • Nationalpark Thy: Isbjerget og Nors Sø
  • Hærvejen: Kongebyen Jelling
  • Bornholms Kyststi: Fra Rønne til Hasle
  • Kirke og Flagbakkeruten: Den Tilsandede Kirke

10. Kirke og Flagbakkeruten: Den Tilsandede Kirke

Omkring Den Tilsandede Kirke ligger i Skagen Klitplantage ligger der flere gode vandreruter for børn. Kendetegnet for dem alle er, at de er relativt korte, hvilket er en fordel for korte børneben i et kuperet terræn.

Klitplantagen blev anlagt i 1888 som et værn mod den sandflugt, der hærgede området. Sandflugten opstod i 14-1500-tallet, fordi vendelboerne huggede skovene ned, høstede klitgræsset til vinterfoder og lod får og kreaturer græsse i klitterne resten af året. Konsekvensen var, at flere landsbyer og kirkesogne i Vendsyssel, der blev ladt øde.

Den bedste vandrerute for børn ved Den Tilsandede Kirke er Kirke og Flagbakkeruten på 2,4 kilometer. Ruten går igennem et dramatisk landskab med gode muligheder for af se hugorme i lyngen og trækfugle på flugt, og som navnet antyder, går den forbi Den Tilsandede Kirke.

Den Tilsandede Kirke blev delvist dækket af sand, og selvom indbyggerne omkring kirken gjorde gentagne forsøg på at grave den fri, måtte man opgive kampen i 1795. Historien er dragende for børn, på samme måde, som det smukke landskab er det, og Den Tilsandede Kirke er i dag åben for besøg.

Vandreruter for børn ved Den Tilsandede Kirke

Kirke og Flagbakkeruten på 2,4 kilometer: Markeret med rødt på kortet.

Sandflugtsruten på 2,6 / 3,2 kilometer: Markeret med orange på kortet.

Storkrenderuten på 5,5 kilometer: Markeret med gul på kortet.

Løvfaldsruten på 1,2 / 2,4 kilometer: Markeret med grønt på kortet.

Download kort over vandreruter for børn ved Den Tilsandede Kirke her.

9. Bornholms Kyststi: Fra Rønne til Hasle

Som de fleste ved, minder Bornholm på ingen måde om andre steder i Danmark, og vandring med børn på Kyststien er formentligt den absolut bedste måde at opleve solskinsøen på.

Langs hele kysten på den bornholmske klippeø løber de gamle redningsstier, som snor sig i dybt skovene og dybt ned i sprækkedalene. Her bugter de små stier sig gennem den helt specielle bornholmske natur.

Af smukke punkter på Bornholms kyststi kan nævnes turen rundt om Hammerknuden, langs Kobbe Å og Døndale Å, der begge ender ved noget så eksotisk i Danmark som vandfald. Døndalefaldet er med sine 25 meter faktisk Danmarks højeste. Ekkodalen er et tredje must-see, som med sine 12 kilometer er Bornholms længste sprækkedal.

Bornholms Kyststi er i alt 120 kilometer. Med gode busforbindelser på solskinsøen kan ruten nemt inddeles i flere etaper, og det bedste sted at vandre med børn er formentligt strækket fra Rønne til Hasle på vestkysten. Turen er i alt 10,5 kilometer og kan med fordel inddeles i tre vandreruter for børn, to lette og én middelsvær rute til de større børn.

Bornholms Kyststi fra Rønne til Hasle

Bornholms Kyststi fra Rønne til Hasle kan med fordel deles op i følgende vandreruter for børn:

Rønne – Antoinette strand på cirka 2,5 kilometer: Let

Antoinette strand – Pyritsøen på cirka 4,5 kilometer: Middel

Pyritsøen – Hasle Røgeri på cirka 3,5 kilometer: Let

Se kort over Bornholms Kyststi og læs mere her.

8. Hærvejen: Kongebyen Jelling

Hærvejen er en af de bedste måder at opleve, nogle af Jyllands mest fantastiske naturlandskaber. Den 280 kilometer lange vandrerute strækker sig fra Viborg i nord til Slesvig i syd. Fra Padborg til Slesvig hedder vandreruten dog Ochsenweg og nord for Viborg er ruten forlænget til Frederikshavn og Hirtshals.

Langs Hærvejen finder du den vilde natur langs hele ruten i brusende have, over udstrakte heder, i plantager og dybe hulveje og langs rislende rislende vandløb. For voksne tager turen cirka tre uger til fods, men for børn en evighed. Det er derfor nødvendigt at vælge et stræk at gå ad gangen.

Redaktionens favorit er cirka midtvejs på ruten, hvor de sidste kilometer ind til den gamle kongeby Jelling er lidt af et højdepunkt for både børn og voksne. Her kommer man forbi de imponerende gravhøje Gorms og Thyras høje på hele 8 og 10 meters højde. Her finder man også Danmarks dåbsattest, den store runesten, som vikingekongen Harald Blåtand satte engang i 900-tallet.

Find flere informationer om Hærvejen og find kort over vandreruten her.

7. Nationalpark Thy: Isbjerget og Nors Sø

Thy Nationalpark er det mest øde område i Danmark, og den uspolerede natur er fantastisk at opleve til fods. Der er mange forskellige vandreruter og flere af dem er gode at vandre med børn.

Redningsvejen, der går langs klitterne ved havet ligger et stenkast fra stranden og i hjertet af Nationalparken. Der er både rovfugle, oddere, krondyr og rådyr i området, som børnene helt sikkert vil elske, især hvis I tager på en guidet tur med en naturvejleder.

Undervejs giver Vesterhavet rig mulighed for at bade, og hvis havet her er for voldsomt børnene, kan de to ferskvandssøer Vandet Sø og Nors Sø stærkt anbefales. Her finder I nemlig de fineste børnevenlige badestrande med krystalklart vand.

Redaktionens favoritrute for børn i Thy Nationalpark kommer meget an på vejret og årstiden. Området omkring isbjerget, som med sine 56 meter over havet er Hanstholm Vildtreservats højeste punk, og badepladsen ved Nors Sø, er fremragende for børn. For mindre børn kan Isbjerget være nok i sig selv, men større børn er en badetur i Nors Sø absolut en motivation til at bevæge benene.

Se et kort over ruterne i Thy Nationalpark her.

6. Camønoen: Møns Klint

vandreruter for børn Møns klint
Møns Klint er et fascinerende sted at vandre for både børn og voksne, og så kan man tilmed finde fossiler for længst uddøde dyr i skrænterne. Foto: kordula vahle, Pixabay

Vandreruten Camønoen blev indviet i 2016, og byder på 10 forskellige og på hver sin måde skønne etaper. Den i alt 175 kilometer lange rute har forskellige sværhedsgrader, så både børn og voksne kan være med.

På Camønoen kommer man gennem Møns smukkeste natur, som strækker sig langs smukke kyster, stejle skrænter og igennem hyggelige småbyer og meget andet.

Det bedste sted at vandre med børn på Camønoen er uden tvivl ved Møns Klint. På GeoCenter Møns Klint er der endda masser af oplevelser for børnefamilier med både udstillinger og workshops, samt et stort udeareal med klatre- og svævebaner.

Læs mere om Camønoen og find kort over alle vandrerutens etaper her.

5. Skjoldungestien: Vikingeskibe, sagnland og vikingehal

På Skjoldungestien kommer I forbi flere seværdigheder fra Middelalderen og Vikingetiden, som med garanti vil fascinere og tryllebinde børnene. Hele ruten er cirka 40 kilometer lang og passerer blandt andet forbi Roskilde Domkirke, vikingeskibene, Sagnlandet Lejre, hyggelige landsbyer og flere oltidshøje.

Skjoldungestien er oplagt til en tur på 2-3 dage, men kan sagtens tages et stykke ad gangen som dagsture. Redaktionens favoritsted på ruten er området omkring Sagnlandet Lejre. Dels er her skønne områder at vandre med børn, og dels er Sagnlandet Lejre absolut et besøg værd.

Især den imponerende vikingehal i Sagnlandet Lejre, som giver et imponerende indblik i, hvordan kongemagten i Danmark opstod, er et besøg. Det kræver dog, at man forlader Skjoldungestien og betaler entre til sagnlandet for at se vikingehallen.

Der er dog nok af skønne oplevelser for børn langs hele Skjoldungestien til at de er underholdt på hele turen.

Læs mere om Nationalpark Skjoldungernes Land og Skjoldungestien her.

Hent kort over vandreruten her.

4. Tisvildevejen: Tisvilde Hegn med Asserbo Slot og Troldskoven

Se de smukke stemningsbilleder fra Tisvildevejen i videoen ovenfor. Video: Sarah Green / VisitNordsjælland

Tisvildevejen ligger i et af Nordsjællands smukkeste naturområder. Ruten byder på både adskillige naturoplevelser og flotte seværdigheder, som gør ruten til én af Danmarks absolut bedste vandreruter for børn.

Tisvildevejen går blandt andet forbi klostre, kirker, en troldeskov, Esrum Sø og en Danmarks mest børnevenlige strande, som også kaldes Danmarks Riviera. Det bedste sted på turen set med børneøjne er dog formentligt Tisvilde Hegn.

I en åben græsbeklædt lysning inde midt i skoven kommer man forbi Asserbo Slotsruin. Slottet blev grundlagt af Absalon og stedet giver god næring til fantasien for børn i alle aldre. Herfra kan man bevæge sig gennem den store skov, forbi nogle af de mange gamle fortidsminder og gravhøje ud til havet.

Her kommer man forbi den fortryllende Troldeskoven, hvor lyden af bladenes susen i trækronerne blander sig bølgernes brusen fra stranden på Den Danske Riviera. På Esrum Kloster er der blandt andet en stor naturlegeplads og den permanente udstilling ”Magt i himlens navn”, som er et stort hit for børn. Her bliver gæsternes taget på en virtual reality-rejse gennem klosterets historie

Læs mere om Tisvildevejen her.

Find kort over Tisvilde Hegn her.

3. Almindsø rundt: Danmarks eneste certificerede familiesti

Almindsø i Søhøjlandet ved Silkeborg i Midtjylland er en utrolig smuk tur i en varieret skov med udsigt til søen næsten hele vejen rundt. Som Danmarks eneste certificerede familiesti er den en af landets absolut bedste vandreruter for børn.

I kan med fordel starte ved Østre Søbad eller ved den nordlige p-plads på Søndre Ringvej ved Almind Sø. I alt er der tre steder ved søen, hvor det er særdeles godt at bade. To af stederne er der badebro og lavvande, hvor mindre børn kan lege i sandet med medbragte legeredskaber.

De cirka fire kilometer rundt omkring søen byder derudover på flere naturlige klatre- og balanceudfordringer, som er indrettet i fældede og væltede træer.

Læs mere om Almindsø rundt og find kort over turen her

2. Vandets Veje: To ruter med lytteposter og aktiviteter

Vandre med børn vandreruter børn Vandets veje Øhavsmuseet (1)
Vandets Veje åbnede i december 2021 og giver børn både læring, oplevelser og motion. Foto: Øhavsmuseet

Vandets Veje er to mindre vandreruter for børn på to og fem kilometer med aktiviteter og lytteposter ved Danmarks ældste vandmølle, Kaleko Mølle, ved Faaborg.

Eventyret begynder ved de tre lytteposter, hvor I kan høre i alt ni søde og sjove fortællinger med børnene Siv og Ask. “Ved du godt, at det vand, du drikker, har dinosaurerne tisset i?” er en af Sivs kække kommentarer til sin ven Ask.

Lytteposterne fører jer forbi vandbanen, hvor I selv kan eksperimentere med at lave vandkraft. Hvor mange menneskekræfter skal der mon til for at erstatte en hel vandmølle? Det kan Siv og Ask helt sikkert fortælle jer.

Ved sidste post finder I kortet over de to børne-vandreruter, som også er markeret med skilte undervejs. Her kan I vælge mellem ruten på to og fem kilometer, og så er det ellers bare afsted til det smukke Sundet eller det lidt vildere Øhav.

Om Vandets Veje

To vandreruter for børn på to og fem kilometer

Aktiviteter og lytteposter undervej

Ligger ved Kaleko Mølle, Prices Havevej 38 ved Faaborg

Parkering ved Kaleko Mølle.

Hent kort over vandreruterne her.

1. Danmarks bedste vandrerute for børn: Skattejagt på Tunø

Få en fornemmelse af skattejagten på Tunø. Video: Destination Kystlandet

Skattejagten begynder allerede ombord på Tunøfærgen, hvor du kan få fingre i Tunø-skattekortet og forberede skattejagten. Skattekortet er gratis og kan eventuelt også print hjemmefra.

På Thurø går skattejagten over den 8,3 kilometer vandrerute for børn forbi øens stejle skrænter, fugletårnet nær ved ”Bjerget” og Tunø Kirke, hvor kirketårnet også er fyrtårn.

Undervejs skal I sammen finde punkterne på skattekortet og løse opgaverne. Skattejagten på Tunø er på den måde en sjov oplevelse for hele familien. Turen slutter ved Købmandsgården, hvor I afleverer skattekortet og vinder den eftertragtede Tunømedalje.

Efter vandreturen kan I spise på Mejeriet Tunø eller jeres medbragte madpakker på Tunø Købmandsgård, og købe forsyninger til maden. Nede på havnen venter en sjov legeplads og seks hængekøjer. Her kan I desuden låne forskelligt udstyr som vaders, redningsveste og vandkikkerter, så I sammen kan udforske naturen endnu mere.

Om Skattejagt på Tunø

8,3 kilometer vandrerute for børn.

Find alle punkterne på skattekortet, løs opgaverne og vind Tunømedaljen.

Der er ingen adgang for biler på Thurø, og overnatning skal planlægges på forhånd

Starter ved Tunø Købmandsgård, Tunø Hovedgade 31, 8799 Tunø

Parkering ved Kaleko Mølle.

Hent Tunø-skattekortet her.

Similar Posts