NYHEDER

Friluftsmor og forfatter: Vi kvinder kan noget særligt sammen

Julie Pio Kragelund

Glasset på billedet har Julie Pio Kragelund altid med, når hun laver arrangementer for andre kvinder. “Det er enormt dejligt at få et glas bobler ude i skoven. Så får man den der luksusfølelse, og det er dejligt”, siger hun. Privatfoto: Julie Pio Kragelund

Julie vil nedbryde forventninger til, hvad friluftsliv er. ”For mig er friluftsliv alt uden for døren”, siger hun. Nu er hun klar med en bog til småbørnsfamilier, som skal inspirere og hjælpe dem til at komme ud i naturen.

En sommeraften i 2018 sad Julie Pio Kragelund i de norske fjelde. Børnene var lagt i seng i fjeldhytten, og nu sad hun og snakkede om løst og fast med sin mand.

”Jeg tror godt, jeg kan skrive en bog om friluftsliv med børn”, udbrød hun. Og som sagt, så gjort, og i dag kan den 42-årige mor nu tilføje forfatter til CV’et.

I dag består familien udover Julie af far Peter, Konrad på otte, Mads på fem og Svend på tre år, som man lige aner hårtoppen af. Privatfoto: Julie Pio Kragelund

”Min mand er heldigvis dejlig rolig og sagde noget i retning af ”Nå, det lyder som en go’ idé, skat”. Jeg kunne lige så godt have sagt, at jeg går ud og bager en chokoladekage”, siger hun og griner.

Hjælper hele familien til at komme ud

Bogen, hun skrev, fik det fængende navn ’Friluftsrollinger’ og udkom tidligere i år ved Muusmann Forlag.

Inspirationen til bogen kom fra forberedelserne til norgesturen med manden, Peter, og parrets dengang to børn. Her forsøgte hun at forberede sig til turen ved at søge på artikler og bøger om børn og udeliv. Men indsatsen var forgæves. Næsten da.

”Der var kun nogle enkelte artikler og andre småting, men der var ikke meget at finde. Jeg synes, der manglede noget til de små børn. Det var som om, at udeliv var for folk uden børn, og når vi får dem, venter vi til de bliver 18, før vi kommer ud igen, og sådan behøver det ikke være”, fortæller Julie.

Selvom Friluftsrollinger henvender sig til både mænd og kvinder, sender Julie alligevel en ekstra tanke til sine kønsfæller, når de tager bogen i hånden.

”Det omsorgsgen, vi kvinder har, kan godt spænde ben for mange gode oplevelser i naturen. Min tanke med bogen er derfor, at hvis jeg hjælper kvinder med at komme ud i naturen, så hjælper jeg hele familien med at komme ud”, fortæller hun.

Udover Friluftsrollinger er Julie Pio Kragelund nu klar med en opfølger til den populære bogen. Den hedder ‘Friluftsrollingers favoritter i de danske nationalparker‘ og udkom ved Muusmann Forlag i slutningen af oktober 2021.

Elsker at arbejde med kvinder

Julie er uddannet dyrlæge, og selvom hun har et godt job i forsvaret, har hun alligevel valgt at gå ned på 60 procent i arbejdstid. Det har hun gjort fordi hun er startet selvstændigt ved siden af jobbet som dyrlæge.

”Jeg startede selvstændigt for at kunne være mere ude med mine egne børn. Som selvstændig laver jeg kurser, workshops og foredrag om friluftsliv for småbørnsfamilier og derudover terrænløb og outdoor træning for kvinder”, siger hun og tilføjer:

“Hvis børn får del i opgaverne, så føler de sig også mere som en del af fællesskabet, og det giver større selvværd. Det tager lidt længere tid, men det gør ikke noget, for så lærer de også undervejs”, siger Julie Pio Kragelund. Privatfoto: Julie Pio Kragelund

Jeg kan rigtig godt lide at arbejde med kvinder. Vi kan noget særligt sammen, Julie Pio Kragelund

”Min målgruppe er kvinder med mindre børn, som savner udeliv. Jeg kan rigtig godt lide at arbejde med kvinder. Vi kan noget særligt sammen, og vi er gode til at snakke. Vi tænker ofte en hel masse tanker. Det er ikke altid, at alle tankerne er lige rationelle, men så kan vi komme af med dem i de fora her”.

Mange af de tanker, som Julie hentyder til, er frygten for alle de farer, som ligger på lur ude i naturen.

”Jeg tror, det særligt er en kvindeting at bekymre sig. Forskellene på mænd og kvinder træder endnu tydeligere frem, når vi får børn. Så skal vi beskytte det lille barn. Og så kan det godt være overvældende med udeture, når der samtidig også skal tænkes på mad, lortebleer og alle mulige andre daglige forhindringer”, siger hun.

Mange kvinder tisser i bukserne

Julie er hverken uddannet inden for friluftsliv eller som barn blevet præget til at være outdoor-menneske. Hun har været på kano- og campingture som barn, men ud over det, betegner hun sig selv som helt almindelig og meget gennemsnitlig på det punkt. Derfor taler hendes arrangementer som selvstændig også til helt almindelige kvinder.

”Det er ret almindelige ting, jeg laver, og det tror jeg godt, at folk kan lide, Julie Pio Kragelund

“Hvem bestemmer, hvad der er friluftsliv, og hvad der ikke er? Man skal også huske at forkæle sig selv. Friluftsliv er gode oplevelser udenfor” siger Julie Pio Kragelund. Privatfoto: Julie Pio Kragelund

”Det er ret almindelige ting, jeg laver, og det tror jeg godt, at folk kan lide. Det er til at relatere til. Jeg tager udgangspunkt i mine egne behov, og det har jeg erfaret, afspejler et behov hos mange andre kvinder, som er det samme sted i livet”, siger hun.

I dag har Julie tre børn med sin mand, Peter, og alle tre børn er vandt til at komme med ud, når Julie er på tur. Det gør hun ofte også alene med dem, selv om de to yngste stadig kun er tre og fem år. Hun udfordrer dermed også sig selv og sine egne små frygter for, hvad der kan gå galt.

”Mange kvinder tisser lidt i bukserne, når vi har fået børn, og når vi hopper på trampolin. Sådan nogle ting kan godt skabe bekymringer. Sådan er mænd typisk ikke. De er mere umiddelbare og ”det går nok-agtigt”. Alle de her ting kommer mere til udtryk, når vi får børn, og min erfaring er, at det er stærkest, når børnene er helt små. Det kan jeg se i forhold til min ældste dreng på otte år. Konsekvensen er større, når der går noget galt ved de helt små.”

Forventninger til friluftsliv skal nedbrydes

Julie oplever ofte, at kvinderne på hendes hold, spørger, hvor lang de skal gå eller løbe, og hvor hurtigt, de skal gøre det. I modsætning til mænd, hvor hun oplever konkurrencegenet mere udpræget, har hun ofte indtryk af, at spørgsmålene fra kvinderne på hendes hold skyldes et usundt forventningspres.

”Jeg tror, at vores menneskelige hjerner er ret primitive, også når det kommer til køn, hvor det ligger til os kvinder at skulle beskytte, mens mænd i højere grad er egnede til at være ude og jage”, siger hun.

Disse kønsforskelle kommer også til udtryk i outdoorlivet, hvor man ofte forbinder ”outdoor” med at skulle præstere noget ekstraordinært. Men sådan behøver det ifølge Julie slet ikke at være. Outdooraktiviteter og friluftsliv skal være sjovt.

”Vi skal ikke være så fastlåste i vores billede af, hvad friluftsliv er eller være bange for forventninger, Julie Pio Kragelund

”Forventningerne til, hvad friluftsliv er, skal nedbrydes. For mig er friluftsliv alt uden for døren. Det er liv i det fri. Det er enormt vigtigt for mig. Mange stopper, særligt os kvinder, fordi forventningerne bliver for store. Vi skal ikke være så fastlåste i vores billede af, hvad friluftsliv er eller være bange for forventninger”, siger hun.

Husk hyggen, latten og et godt grin

Selvom Julie ikke var noget outdoor-barn, opholder hun sig alligevel rigtig meget udenfor i dag. Det har givet hende et hav af erfaring, som hun blandt andet har brugt til at skrive bogen Friluftsrollinger med.

“I skal ikke være bange for, at børnene fryser, fordi det gør man ikke, når man bevæger sig så meget, som de gør. Men tag noget varmt tøj på selv, for vi voksne bevæger os typisk mindre, og så kan man godt blive kold”, siger Julie Pio Kragelund. Privatfoto: Julie Pio Kragelund

”Jeg fik meget input og mange ideer oppe i Norge. Det var der hele skelettet til bogen kom. Det var ikke noget, jeg havde i tankerne for fire år siden, så det var meget impulsivt. Det var en idé, som bare skulle videreudvikles. Det var mit fjerde barn”, siger hun.

Man skal sørge for at gøre noget godt for sig selv også, når man er afsted. Derfor har jeg altid min termokande med latte med mig på tur, Julie Pio Kragelund

De erfaringer, som hun igennem tiden har gjort sig, er dem hun også deler rundhåndet ud af på sine frilufts-arrangementer som selvstændig.

”I skal starte i det små og tage nogle juicebrikker og kanelsnegle, eller hvad ungerne godt kan lide, med, og så tag i skoven, hvor det er sjovt med det samme. Men vær i naturen sammen og test det af uden den store dagsorden. Du skal give dig selv små succesoplevelser, og så skal du fjerne forventningerne. Det er ikke godt med en sur og presset mor”, siger Julie og fortsætter:

“Opskriften på en god og vellykket tur er derfor struktur. Sådan noget med pakkelister og huskelister er derfor rigtig godt. Det giver plads til spontanitet, og overskud til at kunne lege med børnene. Hvis vi kvinder skal være glade og trygge, når vi er på tur, så er struktur rigtig godt. Og en go’ latte og en go’ griner. Man skal sørge for at gøre noget godt for sig selv også, når man er afsted. Derfor har jeg altid min termokande med latte med mig på tur.”

Mandag den 7. december bringer Outdoor-Camping en anmeldelse af bogen ‘Friluftsrollinger’. Bogen kan købes her og du kan få 20 % rabat med koden: outdoorcamping.

Similar Posts