NYHEDER

Kæmpe landsindsamling af affald: Her tilmelder du dig

Landsindsamling Affaldsindsamlingen

Et røntgenbillede af et lårben, en 19 år gammel flaskepost og en pose med gamle mønter er blot nogle af de underlige fund, som hvert år bliver gjort under Affaldsindsamlingen. Den store landsindsamling forgår fra den 12. til den 18. april. Du kan også tilmelde dig indsamlingen i dit lokalområde her. Foto: Danmarks Naturfredningsforening

200.000 danskere deltager i disse dage i en kæmpe landsindsamling af affald. Se her, hvor du også kan deltage i Affaldsindsamlingen 2021.

Flere tusinde danskere er i disse dage ude i naturen for at fjerne affald fra skove og strande i hele landet. Den store landsindsamling er startet på initiativ af Danmarks Naturfredningsforening, der arbejder for et Danmark frit for affald.

Hvert år dumpes der cirka 20 tons affald alene i Vesterhavet. Det svarer til vægten af knap seks autocampere, som hvert køres direkte ud i havet i det vest for Danmark. Dertil kommer alt det andet plastik, der smides i Kattegat, i Østersøen og på landjorden, som der ingen tal findes for.

Hos Danmarks Naturfredningsforening drømmer man om en fremtid, hvor affald i naturen er fortid, fordi alle de produkter, som vi forbruger og smider ud i dag, i stedet bliver genbrugt. Det fortæller Charlotte Juul, der er projektleder for Affaldsindsamlingen 2021.

”Når man deltager i Affaldsindsamlingen, er man ikke alene med til at gøre en konkret forskel for naturen eller det bymiljø, man samler i. Man er også med til at sende et signal til omverdenen om, at affald hører til i en skraldespand, og at det aldrig er okay at efterlade det i skoven, på stranden eller på gaden”, siger hun og fortsætter:

”Samtidig får man en god oplevelse under åben himmel, og så er det en god og konkret måde at lære vores børn, at vi skal passe godt på naturen og miljøet. Det gør indtryk, når man med egne øjne ser de fyldte affaldssække, og når man bliver opmærksom på, hvor meget affald der ligger derude. Tænk, hvis vi en dag kom hjem fra affaldsindsamlingen med halvtomme affaldssække”, siger Charlotte Juul.

Om affald i Danmark

Siden 2014 er der i gennemsnit blevet samlet knap 138.700 ton affald om året til Affaldsindsamlingen.

Knap 155.300 danskere deltager i gennemsnit i Affaldsindsamlingen om året.

Emballager udgør hovedparten af det henkastede affald i Danmark.

Hver dansker bruger cirka 175 kilo emballage om året.

Det bliver cirka 945.000 ton, svarende til 157.000 afrikanske elefanter i Danmark om året.

Der findes ingen fælles metode til at opgøre henkastet affald. Kilde: Miljøministeriet

Affaldsindsamlingen foregår i hele landet fra den 12. til den 18. april.

Find en indsamling her.

Danskerne elsker Affaldsindsamlingen

På affaldsindsamlingen.dk er der oprettet over 1.000 indsamlinger alene for i år, og det tal er stærkt stigende. I 2016 deltog cirka 110.000 danskere i landsindsamlingen, og i 2019 var det tal næsten fordoblet.

Muligheden for at oprette en indsamling sluttede den 24. marts. Heldigvis er det stadig muligt at tilmelde sig én eller flere af de 1.000 indsamlinger, som allerede er blevet oprettet på affaldsindsamlingen.dk.

Her er KFUM-Spejderne repræsenteret med over 20 indsamlinger i hele landet. Alle lige fra spejdere til forældre og borgerne i lokalsamfundene hjælper til med at samle skrald, når dette års landsindsamling går løs fra den til den 18. april.

Det fortæller Tobias Simonsen, der er næstformand hos KFUM-Spejderne.

Landsindsamling Affaldsindsamlingen
”For KFUM-Spejderne er det en kæmpe prioritet at bidrage til, det samfund vi er en del af. Vi vil så gerne række ud over os selv og vise, at spejdergrupper er kraftcentre for lokalsamfund over hele landet.”, siger Tobias Simonsen, der er næstformand for KFUM-Spejderne. Foto: Lisbeth Birkelund Simonsen

”Det er vi megastolte over. Affaldsindsamlingen er en kanon mulighed for at lære vores børn og unge om, hvad der hører til i naturen og hvad der ikke gør. Når man først har bidraget til at holde naturen ren, så er der større chance for at man fremadrettet vil hjælpe med at passe på naturen. Vi kalder det naturdannelse og det er en kerneværdi for spejderbevægelsen”, siger han.

Resultater af Affaldsindsamlingen

2020 (begrænset af corona)
Knap 149.000 deltagere fandt 53.000 kilo affald, blandt andet 3.300 mundbind.

2019
Godt 200.000 deltagere fandt 156.000 kilo affald, blandt andet 110.000 dåser.

2018
Knap 200.000 deltagere fandt 173.000 kilo affald, blandt andet 102.000 dåser.

2017
160.000 deltagere fandt 155.000 kilo affald. Blandt andet 107.000 dåser.

2016
153.000 deltagere fandt 182.000 kilo affald. Blandt andet 139.000 dåser.

2015
110.000 deltagere fandt 132.000 kilo affald. Blandt andet over 120.000 dåser.

Fokus på fastfood under landsindsamling

Under corona-pandemien er salget af fastfood og takeaway steget. Samtidig er danskerne kommet endnu mere ud i naturen, end de plejer at være under normale forhold. På årets landsindsamling er der derfor særligt fokus på takeaway-emballage, fortæller Charlotte Juul fra Danmarks Naturfredningsforening.

”Det er en affaldstype som vi altid finder rigtig meget af, og det har fået os til at frygte, at der ligger ekstra meget emballage derude. Derfor vil vi på årets indsamling prøve at kortlægge problemet og samtidig få fjernet det, der ligger derude”, siger Charlotte Juul.

Sidste år faldt antallet af deltagere på grund af corona-situationen. Danmarks Naturfredningsforening valgte derfor at flytte Affaldsindsamlingen fra april til september på grund af nedlukningen i foråret. Men fordi situationen var uvis, valgte mange af den årsag at aflyse deres indsamling. I er det dog minimalt, hvad der har været af aflysninger.

”Vi oplever tværtimod en enorm stor interesse for og opbakning til indsamlingen i år. Vi har kommunikeret meget ud om restriktioner og gode råd til de enkelte indsamlinger, så de kan afholdes på coronasikker vis. Hvis man følger restriktioner og gode råd, mener vi faktisk, det kan være en rigtig god ting, man kan gøre sammen.

”Mange indsamlere peger netop på det sociale aspekt – at vi gør noget sammen. Og så kan det godt være, at man måske går rundt og samler alene, men man ved, at der er andre, der også gør det samme rundt omkring i hele landet”, siger Charlotte Juul.

Affaldsindsamlingen foregår i hele landet fra den 12. til den 18. april. Du kan finde en indsamling her.

Similar Posts