NYHEDER CAMPER

Rømø Strand bliver 25 procent bilfri

Rømø Strand

Rømø Strand er et populært sted for turister, autocampister og sportsudøvere. Foto: Outdoor-Camping

Naturstyrelsen har indført en ny bilfri zone på Rømø Strand. Zonen skal beskytte sårbare strandplanter og fugle. Den beslutning vækker glæde hos Danmarks Frie AutoCampere, der samtidig efterlyser bedre parkeringsforhold og mulighed for overnatning tæt på stranden.

Rømø Strand er ekstremt populær. Det gælder både her i landet, men også internationalt, hvor øen er kendt for sine kilometerbrede hvide sandstrande. Det betyder, at Rømø hvert år får flittigt besøg af turister fra både ind- og udland.

Naturen på den vindblæste ø er i konstant forandring, og de mange turister slider på naturen. Derfor får klitter og strandengens planter nu endnu mere plads at udvikle sig på. Naturstyrelsen har derfor opsat en ny række af pæle i den sydlige ende af Rømø Strand, der markerer en ny bilfri zone.

Rømø Strand
Sådan ser pælerækken på Rømø Strand ud, som skal sikre, at biler ikke ødelægger den afspærrede del af naturen. Pressefoto: Naturstyrelsen

Den nye afspærring betyder, at naturen nu får frit spil på knap en fjerdedel af stranden. Det fortæller Bent Rasmussen, der er skovrider i Naturstyrelsen.

“Rømø Strand er noget helt særligt. Både på grund af det dynamiske klitlandskab, men også fordi det, som et af de eneste steder i Danmark, er tilladt at køre i bil helt ned til strandkanten”, siger han.

Også hos Danmarks Frie AutoCampere (DFAC red.), som er en uafhængig forbrugerforening for ejere og brugere af autocampere, ser man positivt på den nye bilfrie zone. Det fortæller formand Jørn Skou.

”Autocamperturisterne kommer gerne ud i naturen og sætter stor pris på, at vi alle er med til at bevare og beskytte den bedst mulig. Så på den baggrund ser jeg intet problem i, at der bliver spæret for kørsel til de sårbare kystområder. Jeg tror Danmarks Frie AutoCamperes medlemmer og andre autocamperturister har samme mening om beskyttelse af naturen”, siger han.

Om Det nye bilfrie område på Rømø Strand

Naturstyrelsen har opsat en ny pælerække på den sydlige del af Rømø Strand, der markerer et nyt bilfrit område.

150 hektar af selve stranden vil derfor ikke længere blive påvirket af kørsel.

På den øvrige strand på omkring 650 hektar vil det fortsat værre muligt at køre med bil, kite buggy, strandsejlere mm.

Man kan forsat færdes til fods på statens arealer, bortset fra militærets skydeområde på den nordlige del af Rømø og i små indhegninger til beskyttelse af dværgterner og præstekraver fra maj til juli.

Strækning på ni kilometer spærret

Hele den ni kilometer lange strandkant mellem Lakolk og Sønderstrand har hidtil været bilfrit område på Rømø Strand. Her har børn og voksne kunnet færdes til fods langs stranden uden at bekymre sig om windsurfere, strandsejlere og altså biler.

Det har dog været tilladt at køre i bil cirka 500 meter fra havet bag den yderste klitrække, men denne vej er nu spærret. På den øvrige strand vil det fortsat værre muligt at køre med bil, kite buggy og som strandsejler.

“Natur og friluftsliv skal gå hånd i hånd og ved at udvide det bilfri område, giver vi sårbare strandplanter og fugle mere ro samtidigt med, at det kan komme den stille trafik i form af gående, cyklende og ridende til gavn”, siger Bent Rasmussen fra Naturstyrelsen.

Også så langt er DFAC ifølge Jørn Skou enig med Naturstyrelsen.

”I vores dialog med kommuner og andre myndigheder, er det vigtigt for DFAC, at alle skal være velkommen og føle sig godt tilpas. Hensyn og respekt er vores indstilling til et godt fællesskab”, siger han og fortsætter:

“Min og DFACs bøn til Naturstyrelsen er, at de laver gode p-pladser så tæt på stranden som mulig. En bøn, vi har til p-pladsen er, at der skal laves pladser, som er store nok til, at autocampere kan parkere. En autocamper er lidt bredere og længere end en ”normal” personbil. Også på grund af højden anbefaler DFAC derfor, at det ikke skal være i forreste række, at der laves plads til os. Vi kikker gerne hen over de andre”.

DFAC ønsker ret til at overnatte på stranden

Rømø er den største i Vadehavet, og det bliver den ved med at være. Hvert år vokser Rømø nemlig mod vest med cirka fire meter i bredden i gennemsnit. Det skyldes en naturlig tilførsel af sand fra havet, der med tiden bliver til nye klitrækker og strandenge. Det gør, at den såkaldte habitatnatur er vokset med cirka 144 hektar alene fra 2004 til i dag, viser Miljøstyrelsens registrering.

De mange nye hektar land, som er vokset frem af Vadehavet ved Rømø Strand, giver dermed den fornødne plads til at etablere de nye p-pladser, som DFAC efterspørger.

”Udover gode p-pladser er det et stort ønske fra mange af vores medlemmer, at få lov til at parkere på Rømø om natten. Ikke at vi har noget imod campingpladserne, men vi har ikke brug for deres faciliteter hver dag. Derfor er det et ønske at få lov at lægge sig til at sove efter at have nydt en solnedgang på stranden og vågne op næste morgen helt uden støj eller larm”, siger Jørn Skou, inden han slutter:

”Generelt er DFAC meget uforstående overfor forbuddet mod nat-parkeringen. Det slider vel ikke på naturen eller andet, at vi sover i vores biler?”

Naturstyrelsen vil følge udviklingen i det nye bilfrie område, og den fremtidige overvågning i området vil vise, om det nye tiltag kan være med til at skabe endnu mere spændende natur på Rømø.

Similar Posts