NYHEDER

SE LISTEN: Her kan naturnationalparkerne ligge

Antallet af mulige steder, hvor de 10 sidste naturnationalparker kan ligge, er barberet ned fra 200 til en bruttoliste på 23 steder. Se listen her. Pressefoto

Knap 200 forslag kom der til, hvor Danmarks 10 nye naturnationalparker skal ligge. Miljøministeriet har nu kogt de mange forslag ned til en bruttoliste på kun 23 steder.

En stor høringsrunde er nu slut, og 200 forslag er kogt ned til kun 23. Det er så mange mulige steder 10 nye naturnationalparker kan komme til at ligge.

De 23 områder er valgt ud fra en række kriterier, som blandt andet at områderne har en vis størrelse. Undtagelsesvis er Svanninge Bakker, Sydlangeland og Ulvshale på Møn, som er knap så store med på bruttolisten.

Men er sket for at sikre en geografisk spredning af naturnationalparkerne over hele danmarkskortet, fortæller miljøminister Lea Wermelin:

Her er bruttolisten

1. Bidstrupskovene
2. Tisvilde Hegn
3. Hellebæk Skov
4. Horserød Hegn
5. Søhøjlandet
6. Hald Sø
7. Pamhule og Hindemade
8. Kaløskovene
9. Stenderupskovene
10. Rold Skov
11. Mols Bjerge
12. Nørlund Plantage og Harrild hede
13. Draved Skov og Kongens Mose
14. Skagens Odde
15. Læsø Klitplantage
16. Vester Thorup
17. Hanstholm
18. Husby Klitplantage
19. Nyminde og Blåbjerg Plantage
20. Skallingen og Ho Plantage
21. Svanninge Bakker*
22. Sydlangeland*
23. Ulvshale skov*

*Under 500 ha

”Interessen har været stor, og det er fantastisk at mærke. Naturen har brug for meget mere plads, og det er vi i fuld gang med at skabe med Danmarks kommende naturnationalparker. Nu starter processen så for alvor med udvælgelsen af de sidste 10 naturnationalparker på statens arealer, hvor der bliver offentlige møder alle 23 potentielle steder og plads til debat”, siger hun og fortsætter:

”Men der er mange myter derude, og derfor er jeg også på en mytedræber-mission i debatten. Jeg vil gerne understrege, at der skal være både spændende friluftsliv og god dyrevelfærd i de kommende naturnationalparker”, siger miljøministeren.

Sidste store udvælgelsesrunde

Der skal i alt etableres 15 nye naturnationalparker. De to første naturnationalparker i Fussingø ved Randers og i Gribskov i Nordsjælland blev præsenteret i juni 2020 og forventes at stå klar i 2022.

I april 2021 løftede miljøminister Lea Wermelin og aftalekredsen bag Natur- og Biodiversitetspakken sløret for yderligere tre naturnationalparker. De skal placeres i Almindingen på Bornholm, Stråsø mellem Herning og Holstebro og Tranum ved Jammerbugt.

Næste skridt i processen med at finde de endelige placeringer til de 10 sidste naturnationalparker er, at bruttolisten præsenteres for to nationale arbejdsgrupper. Derudover skal relevante ministerier og kommuner også kommentere og komme med input.

Endelig forventer man at holde lokale arrangementer i de mulige naturnationalparker for at inddrage de lokale synspunkter. Til december 2021, forventer myndighederne at kunne præsentere de endelige 10 steder, hvor naturnationalparkerne skal ligge.

”Det har været vigtigt for os at få de lokale ildsjæles input til placering af de næste naturnationalparker, og vi er glade for, at så mange danskere har meldt idéer ind. Men det er også vigtigt at understrege, at der nu følger en lang proces med lokal dialog, så vi er sikre på, at der er solid lokal opbakning til de projekter, vi ender med at udvælge”, siger Zenia Stampe, der er miljøordfører for Radikale Venstre.

Similar Posts