GUIDE I NATUREN NYHEDER

Skovflåter og borrelia: Sådan undgår du flåter og TBE

skovflåter borrelia TBE flåter

Skovflåter spreder borrelia og den frygtede TBE, som kan give hjernebetændelse. Flåter er mider, der har forskellige stadier, hvor den kan måle fra cirka 0,8 mm og op til 3 mm. Foto: Outdoor-Camping

Flåter er berygtede for at sprede borrelia og TBE. Men faktisk er der meget, du selv kan gøre for at undgå den lille mide. Her får du seks gode råd, der beskytter dig mod skovflåter.

En relativt mild vinter og fugtig sommer er optimale vilkår for skovflåten. Men husker du at tjekke dig selv, kæledyr og børn for flåtbid, bør du ikke være bange for at færdes i naturen.

Milde vintre og fugtige somre giver skovflåter rigtig gode betingelser for at overleve og formere sig. Særligt når sommeren også er varm, får skovflåter nærmest optimale vilkår for at sprede den berygtede borrelia-infektion og TBE.

Men selvom skovflåterne er talstærke, skal man ikke lade sig skræmme fra at færdes i naturen. Det siger Bo Håkansson, der er biolog i Danmarks Naturfredningsforening:

– At holde sig fra naturen for at beskytte sig mod flåtbid, borrelia og TBE er som at undgå trafikken for ikke at ende i biluheld. Sandsynligheden for at blive syg af et flåtbid er relativt lille, og husker man at tjekke børn, voksne og kæledyr for flåter dagligt, bør man have elimineret den værste risiko, siger Bo Håkansson.

TBE og borrelia fra skovflåter skal tages alvorligt

Flåter og flåtbid er i sig selv helt ufarligt, men skovflåter kan være bærere af to forskellige sygdomme, der kan være farlige for mennesker: Borrelia og den relativt nye sygdom i Danmark: TBE.

En naturlegeplads i Tisvilde i Nordsjælland blev i juni 2020 lukket, fordi der blev fundet ekstraordinært mange flåter med sygdommen TBE. Sygdommen er ufarlig hos de fleste mennesker, men kan udvikle sig til influenza-lignende symptomer og i værste tilfælde hjernehindebetændelse.

Selvom man fra 2013-2018 kun har diagnosticeret 27 danskere med TBE, har den nye sygdom gjort mange danskere urolige for at færdes i naturen. Trods det lave antal TBE-ramte danskere forstår Bo Håkansson fra Danmarks Naturfredningsforening godt frygten for skovflåter:

Skovflåter overfører sjældent TBE og borrelia

Kun cirka 15 procent af skovflåter i Danmark er smittede med borrelia.

Det skønnes at risikoen for at få borrelia efter bid af skovflåter er cirka 1 per 50 flåtbid, altså cirka 2 procents risiko for at blive smittet.

TBE er endnu mere sjælden, og man har påvist omkring to tilfælde om året på Bornholm og kun sporadiske tilfælde uden for Bornholm.

Cirka 25 procent af TBE-smittede får influenzalignende symptomer, og cirka 25 procent af disse udvikler sig til hjernebetændelse.

Kilde: Statens Serum Institut

– TBE er, blandt andet på grund af klimaforandringer, kommet for at blive. Og selvom sygdommen lige nu er rimelig sjælden, kommer den sandsynligvis til at blive et større problem i fremtiden. Derfor er det helt på sin plads, at man husker at tage sine forholdsregler, når man bevæger sig i naturen.

6 gode råd: Sådan undgår du borrelia og TBE fra skovflåter

1. Lyse bukser og sokker gør livet svært for skovflåter

Skovflåter elsker fugtighed og varme, og derfor færdes de ofte på enge og i skovbunden. De kan ikke springe, men sidder på det yderste af græsstråene og er klar til at klatre over på dyr eller mennesker, der kommer forbi. En god tommerfingerregel er, at findes der hjortevildt i dit område, så er der helt sikkert også flåter. Flåter er mørke. Derfor er det en god ide at tage lyst tøj på underkroppen, og træk gerne strømperne ud over buksebenene. Det gør det sværere for flåter at sætte sig fast, og samtidig gør det hvide tøj det nemmere at opdage flåterne.

2. Løbende kropstjek for skovflåter

Borrelia bliver først overført, når skovflåten har siddet flere timer og har haft tid til at overføre bakterien med en væske. TBE bliver overført umiddelbart i minutterne efter flåtens bid. Derfor er det en god idé løbende at tjekke især benene for kravlende flåter.

Under alle omstændigheder er det en god idé at tjekke kæledyr, børn og voksne grundigt efter naturudflugten, eksempelvis om aftenen. Knæhaser, indersiden af armen og andre ”hyggelige” varme områder på kroppen, skal man især være opmærksom på. Derudover er hårbunden ofte udsat hos børn.

3. Klem ikke flåter – øger risiko for borrelia-infektion

Vær opmærksom på at fjerne hele flåten fra huden, da hovedet på skovflåten har det med at sidde godt fast. Bliver hovedet alligevel siddende, skal det nok selv ryge ud af kroppen med tiden.

Et godt tip til at fjerne flåter er at tage en smal pincet (eller flåttang fra apoteket) og tage fat om skovflåten så langt nede om hovedet som muligt uden, at den går i stykker. Så drejer du flåten rundt et par gange og trækker langsomt og sejt indtil den slipper.

skovflåter borrelia TBE flåter
Undgå vilde ryk, og undgå at klemme om flåtens krop, når du trækker den ud. Det øger risikoen for at klemme borrelia-bakterien ind i kroppen. Foto: Outdoor-Camping

4. Bliv TBE-vaccineret

Er du særligt meget ude i naturen, eller bor i områder med mange skovflåter, og hvor TBE har vist sig (eksempelvis i Nordsjælland eller på Bornholm), kan du tale med din læge om at blive TBE-vaccineret.

5. Hold dig til stier – der bor skovflåter ikke

Sandsynligheden for at blive bidt af en flåt, hvis du holder dig til stier og veje, er uhyre lille. Flåter holder til i højt græs og krat og bryder sig ikke om tør, blottet jord. Er du derfor bekymret for at blive bidt, kan du holde dig til afmærkede stier.

6. Hold øje med symptomer efter flåtbid

Er du blevet bidt af en flåt med borrelia-virus, danner der sig typisk et tydeligt rødt udslæt rundt om biddet. Herefter opstår der feber, hovedpine og træthed. Det røde udslæt kan dog godt vise sig andre steder på kroppen. Det er derfor vigtigt at holde øje med udslæt og være opmærksom på symptomer, som kan komme helt op til et par uger efter biddet.

Samme symptomer viser sig ved TBE, men først to ugers tid efter biddet. Hold derfor øje med symptomer i tiden efter et bid fra en skovflåt, og gå til lægen ved mistanke om sygdom.

TBE og borrelia hos hunde og katte

Hunde kan få TBE, men langt de fleste hunde går helt fri for symptomer. TBE-symptomer ved hunde er feber, problemer med balance og nervesystem. Hunde kan også få borrelia, men både borrelia og TBE er ekstremt sjældent hos katte.

Similar Posts

Denne side bruger cookies for at forbedre din oplevelse. Ved at benytte denne side, accepterer du, at vi bruger cookies.  Læs mere