I NATUREN NYHEDER

Juleromantik og stjerneskud: Stjernehimlen i december er fuld af flirt

Stjernehimlen i december

Stjernehimlen i december 2020 byder på stjerneskud i lange baner og et spektakulært syn, som ikke er set fra Jorden i 400 år. Foto: Pixabay

Stjernehimlen i december 2020 giver optimale chancer for juleromantik. Her får du nemlig årets bedste mulighed for at se stjerneskud, og så byder aftenhimlen på et syn, du kun får at se én gang i hele dit liv.

Stjernehimlen i december byder på årets bedste chancer for romantik. En stjerneregn fylder nemlig himlen i julemåneden, så hvis du allerede er i forhold, bør du gribe chancen med din udkårne og komme ud under stjernerne. Det samme gælder, hvis du er single, men har én du er lidt lun på.

Natten til den 21. december er nemlig årets længste nat. Det betyder, at vintermørket byder på årets bedste muligheder for at se stjerner og dermed også den regn af stjerneskud, som decembers stjernehimmel lader falde over os.

Aftenen til årets længste nat dukker også et andet utroligt fænomen op på himmelen. Det er så sjældent et syn, at ingen levende mennesker har set det her fra Jorden i de sidste 400 år.

Derudover kan du stadig se den ildrøde planet Mars, som kigger frem over horisonten fra sydøst omkring klokken 16 og langsomt bevæger sig mod syd og går ned i vest mellem klokken 1 og 2 om natten.

Der er med andre ord mange gode grunde til at pakke termokanden, de lune tæpper, tophuen og en stor notesblok til alle juleønskerne, når du ser et stjerneskud.

Meteorregn på stjernehimlen i december

Fra den 12. til den 17.  december får du årets bedste mulighed for at se stjerneskud. Her bevæger Jorden sig nemlig ind i resterne af en kosmisk sværm af stjernestøv fra den ældgamle asteroide Phaethon, som regner ned over os som stjerneskud.

Hvis vejret tillader det, er det nemmest at se Geminiderne, som meteorsværmen hedder, natten mellem den 13. og 14. december. Fordi det samtidig er nymåne her, lyser månen svagere end ellers, og det giver mulighed for at se helt op mod 140 stjerneskud i timen.

Meteorsværmen har fået sit navn fra stjernebilledet Tvillingerne (Gemini), hvor stjerneskuddene ser ud til at komme fra. Tvillingerne ligger nordøst for og ganske tæt på den bedre kendte Orion, som mange kender på bæltet, der består af tre klare stjerner på ræd og række.

Selv om stjerneskuddene udspringer fra Tvillingerne, kan de ses på hele aften- og nattehimlen og er tydeligst omkring midnat.

En oplevelse for livet

Stjernehimlen i december byder også på en oplevelse, som intet menneske har oplevet i 400 år. Det er kæmpeplaneterne Jupiter og Saturn, som kommer helt tæt på hinanden. Her fra Jorden får det dem til at se ud som om, de smelter sammen til én lysende kæmpestjerne, som en anden ledende stjerne ved juletid.

Saturn, der er opkaldt efter den romerske frugtbarhedsgud for korn og høst, smelter sammen med Jupiter, der har sit navn fra gudernes konge, på årets længste nat, den 21. december.

Stjerneskud i december

December er årets bedste tidspunkt at se stjerneskud

Stjerneskuddene hedder Geminiderne

Geminiderne kan opleves fra den 12. til den 17. december

Antallet af stjerneskud topper natten til den 14. december

I 2020 er der nymåne den 14. december. Det gør det endnu nemmere at se stjerneskuddene

Hvis vejret ikke lige egner sig til slentreture i stjerneskin denne aften, er der alligevel god mulighed for at se de to planeternes dans igennem hele december. Her nærmer de to planter sig nemlig hinanden frem til den 21. december.

Stjernehimlen i december (1)
I 2019 var der fuldmåne, så der var chancen for at se stjerneskud væsentlig mindre end i 2020, hvor der er nymåne natten mellem den 13. og 14. december. Foto: Pixabay

Billeder på stjernehimlen i december

Året rundt dykker nye mytiske figurer op på nattehimlen, mens andre dykker ned under horisonten og forsvinder igen. I hvert fald for en tid. For præcis som årets cyklus puster liv til naturen igen, puster himlen også liv i stjernebillederne.

Nogle af de billeder, du kan se på stjernehimlen i december, er blandt andet Orion, Tvillingerne (Gemini) og Cassiopeia. Hvis du er i tvivl om, hvordan stjernebillederne ser ud, får du her tre forslag til apps, som du kan downloade til din smartphone.

Night Sky

Med Night Sky kan du finde stjerner, planeter og satellitter lige over dig. Samtidig kan du også læse mere om alle stjernerne og planeterne. Når du peger din smartphone mod himlen, kan du trykke på stjernerne, får du straks deres navne. Du kan også rejse gennem tiden og se himlen, som den var engang, og som den vil se ud i fremtiden.

SkySafari

SkySafari er et lille lommeplanetarium, som er let at bruge. Ligesom med Night Sky holder du din smartphone op mod nattehimlen, og så får du lynhurtigt informationer om alt fra planeter, stjernebilleder, satellitter og millioner af stjerner og dybe himmelobjekter.

Sol og måne 3D

På Sol og måne 3D kan du holde øje med, hvornår solen og månen går op og ned. Du kan derudover tjekke solen og månen for flere år siden og flere år frem. Appen viser sol og månens positioner, månefaser, og hvor meget dagen er tiltaget.

Similar Posts

Denne side bruger cookies for at forbedre din oplevelse. Ved at benytte denne side, accepterer du, at vi bruger cookies.  Læs mere