NYHEDER CAMPER GUIDE

Campervan eller autocamper under 3500 kg: Her er reglerne

autocamper under 3500 kg autocamper under 6 meter campervan

En campervan eller autocamper under 3500 kg er perfekt til parret eller til den lille familie, der elsker frihed. Det samme er en autocamper under 6 meter, men hvor er det tilladt at køre, og hvilket kørekort skal du have? Spørgsmålene er mange, og der er en række vigtige regler, som du skal kende. Dem får du her. Foto: Outdoor-Camping

Hvor må man køre i en campervan eller autocamper under 3500 kg? Og må man køre med et almindeligt kørekort B i en autocamper under 6 meter? De svar og andre vigtige regler får her.

I artiklen her kan du læse om:

Færdselsregler for autocamper under 6 meter / autocamper under 3500 kg

Parkering og overnatning for vans og autocamper under 6 meter
Almindeligt kørekort B til campervan og autocamper under 3500 kg

Opvejning af autocamper under 3500 kg.

Campervans og autocampere giver en enorm frihed i forhold til, hvor du kan tage hen, og hvor længe turen varer. Samtidig slipper du for al besværet med at klippe hæk, give huset træbeskyttelse, slå græs og alt det andet irriterende arbejde, som et sommerhus kræver.

Men hvor må du køre i en campervan eller autocamper under 3500 kg., og er reglerne de samme for en autocamper under 6 meter?

Det er klart, at komforten er større i en autocamper over 3500 kg., men mulighederne er flere i en campervan og i en autocamper under 3500 kg. samt i en autocamper under 6 meter.

Derudover kan der være økonomiske fordele forbundet med en mindre van eller autocamper under 3.500 kg / 6 meter. Eksempelvis er bro- og færgebilletter ofte billigere i en mindre campervan eller autocamper. Turene ned igennem Europa kan også være billigere, idet mange betalingsveje på det europæiske kontinent også skeler til størrelsen på vans og autocampere.

Sidst, men ikke mindst, er størrelsen på din van eller autocamper som udgangspunkt også udslagsgivende for, hvor dyr din camper er i vægtafgift, grøn afgift og CO2-afgift.

Find udstyr til opbygning og ombygning af campere her

Færdselsregler for autocamper under 6 meter / Autocamper under 3500 kg

Færdselsreglerne er de samme for en autocamper under 3500 kg, som de er for en autocamper under 6 meter.

Det er færdselsloven, der afgør, hvor du må køre, og hvor du ikke må køre. Som udgangspunkt betyder det, at du må køre på alle offentlige og private fællesveje med din autocamper eller campervan. Hvis du derimod vil køre ad private veje, kræver det tilladelse fra ejeren, uanset hvem det er. 

Færdselsloven er altså den lov, du som autocampist altid skal rette dig efter, og som gælder, hvor andet ikke er bestemt. Det betyder, at reglerne i færdselsloven eksempelvis også gælder på strande, da der er adgang for fodgængere og dermed almindelig færdsel.  

Ifølge naturbeskyttelsesloven er det forbudt at køre med motoriseret køretøj i naturområder. De samme regler gælder i private skove, uanset om det er skovveje, markveje, eller om det bare er for at parkere. Resultatet er det samme – det er forbudt. 

Derudover gør mark- og vejfredsloven, at man kun må gå eller køre ind på andres ejendom, hvis man har fået tilladelse til det af ejeren eller gennem lovgivningen. Den tilladelse skal man have, uanset om det er i skove, på marker eller i haver, man ønsker at køre. 

Find udstyr til opbygning af campere her

Parkering og overnatning for vans og autocamper under 6 meter

Der er generelt rigtig mange fordele ved at køre i en campervan eller autocamper under 3500 kg og autocamper under 6 meter.

Dels kommer campervans og små autocampere nemmere omkring. Mange veje i de danske og europæiske byer er nemlig svære at komme rundt i for større autocampere. Det skyldes, at de ofte meget gamle byer, vi har her på kontinentet, blev grundlagt længe før bilen og dermed behovet for brede veje blev opfundet.

Derudover kan der være ulemper omkring parkering, når bilen vejer over 3.500 kg. Enkelte steder er det nemlig ganske enkelt forbudt at parkere biler over over den vægtklasse. Det er derfor ofte meget nemmere at finde parkerings- og overnatningspladser til en autocamper under 6 meter

Målene for en parkeringsbås i Danmark er typisk omkring 2,40 meter i bredden og 5 meter i længden. Det betyder, at en campervan og en autocamper under 6 meter ofte har meget nemmere ved at finde parkeringspladser og dermed overnatningsmuligheder rundt omkring i landet.

Det betyder samtidig, at du nemt undgår dyre overnatningssteder, men i stedet kan holde dig til gratis parkeringspladser, når du er på tur. 

Kilder: færdselsloven, naturbeskyttelsesloven, mark- og vejfredsloven og campingreglementet 

Regler for campervans og små autocampere


1. Campervans og autocampere under 3500 kg kan køres med et almindeligt kørekort B til personbiler.

2. Autocampere over 3500 kg kræver derimod kørekort til kategori C1 (lille lastbil) eller C (stor lastbil).

3. Campervans og autocampere under 3500 kg følger de samme fartbegrænsninger som personbiler.

4. Kører du en campervan eller autocamper under 6 meter, kan du overnatte gratis i de fleste parkeringsbåse med 24 timers gratis parkering.

5. Du kan medbringe trailer, campingvogn eller anden form for påhængsvogn med en vægt på op til 750 kg.

6. Mange campervans og autocampere under 6 meter har kun plads til 2 sovende personer. De kan dog ofte udstyres med en teltboks på taget, som giver 2 ekstra sovepladser.

7. Motoren er mindre i campervans og autocampere under 3500 kg end over 3500 kg. Det betyder, at brændstofforbruget er mindre, og at brændstofforbruget dermed er mindre.

Almindeligt kørekort B til campervan og autocamper under 3500 kg

Campervans og autocampere under 3500 kg følger de samme fartregler som personbiler. Det samme gælder for autocamper under 6 meter.

Hvis bilen vejer mere end 3500 kg, skal den udstyres med et Tempo 100-skilt, og så er der en fartbegrænsning på kun 100 km/t. 

Endelig kan du køre en campervan og en autocamper under 3500 kg på et ganske almindeligt kørekort B. Det samme er også tilfældet her for en autocamper under 6 meter, hvis den altså vejer under 3500 kg.

Det betyder, at så snart du har taget dit kørekort B til almindelige personbiler, så må du også køre en campervan eller autocamper under 3500 kg. 

Opvejning af autocamper under 3500 kg.

Mange autocampere har en angivet kørevægt på 3500 kg. fra forhandlerne. Det kan ofte resultere i, at bilen allerede er overlæsset, når chaufføren har sat sig ind med sine få ejendele til turen.

Find udstyr til opbygning af campere her

Sker det, eller står man i en situation, hvor man bare ønsker mere vægt til bagage eller udstyr, er det muligt at få opvejet bilen.

En opvejning af autocamperen gør, at den får en tilladt kørevægt på mere end de oprindelige 3500 kg. Sådan en opvejning kræver dog, at man tager et kørekort C1.

Derimod har opvejninger som udgangspunkt ingen effekt på den grønne afgift, som betales af køretøjet. Det er dog en god idé altid at søge bindende svar hos Skat, før man foretager opvejningen. Alternativt risikerer man en klækkelig efterregning fra Skat.

Derudover er det også en rigtig god ide at forhøre sig hos sit forsikringsselskab, om en opvejning af autocamperen ændrer ved forsikringspræmien. Mere gods og øget vægt kan nemlig betyde øget bremselængde og dermed nye forsikringsvilkår.

Endelig er det vigtigt at være opmærksom på vægten på bagakslerne. På nogle autocampere kan der eksempelvis være en max-vægt på bagakslerne på 2000 kg. Hvis ikke vægtgrænsen på hver af bagakslerne undersøges, risikerer man derfor ikke at kunne bruge den ekstra opvejede vægt til noget som helst, fordi bagakslernes vægtgrænse overskrides.

Similar Posts