NYHEDER

Kamp om shelterpladser: Tre ud af fem bliver i Danmark til sommer

Der bliver kamp om shelterne til sommer. Hos bookenshelter er det meget tydeligt, at folk er meget længere fremme i planlægningen af sommerferien end nogensinde før. Foto: Outdoor-Camping

Antallet af shelterbookinger steg sidste år med 87 procent, og det høje tal fortsætter i 2021. Det forudser bookingportalen bookenshelter.dk. På grund af corona forventer tre ud af fem danskere nemlig at blive her i landet til sommer.

Tre ud af fem danskere forventer at blive i Danmark til sommer. Det viser en ny undersøgelse ifølge dr.dk, som er lavet af YouGov for Danske Bank. Og det giver kamp om shelterpladserne, forudser Leif Sørensen fra Trente Mølle, som står for bookingportalen bookenshelter.dk.

”Det gør der. Det er helt tydeligt, at folk er langt længere fremme i planlægningen af sommerferien end nogensinde før. Det kan vi mærke allerede nu. Ved Skåret på Ærø, som er en af vores mest populære sheltere, er der allerede nu booket 22 ud af julis 31 dage, og det er den samme tendens, vi ser ved andre sheltere også. Det har vi aldrig oplevet før”, fortæller han.

Book shelter til sommer allerede nu

På bookenshelter.dk er der omkring 100 sheltere på Fyn og Lolland-Falster, som kan bookes. Her har man oplevet en fremgang i antallet af bookinger af sheltere på intet mindre end 87 procent fra 2019 til 2020.

En stor del af årsagen til stigningen i antallet shelterbookinger skyldes coronapandemien. Men på trods af, at de danske myndigheder ifølge dr.dk satser på at have befolkningen færdigvaccineret ved udgangen af juni, så kan bookenshelter.dk allerede nu mærke, at danskerne orienterer sig mod danske friluftsoplevelser.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er lavet af YouGov for Danske Bank.

Her er 1.000 repræsensativt udvalgte danskere blevet spurgt til deres planer for den kommende sommerferie.

59 procent forventer at blive i Danmark.

22 procent forventer at rejse til udlandet.

15 procent ved ikke.

4 procent svarer, at det ikke er relevant (har ikke sommerferie i år).

Alle svarene er indhentet mellem 11. og 13. januar.

”Hvis jeg skulle give et godt råd til en ven, så er det at booke allerede nu. Det bliver svært, hvis vejret er godt til sommer, og man sidder tre kammerater og bliver enige om, at man gerne vil ud og ligge i shelter. Det er faktisk lidt bekymrende, fordi noget af spontaniteten ved udelivet forsvinder på den måde”, siger Leif Sørensen og fortsætter:

”Af samme årsag har vi nogle sheltere, som først kan bookes 90 dage før, man ønsker at overnatte der. Men det siger noget om behovet, og at der er mangel på sheltere i det sydfynske øhav”.

Gik amok og afbarkede 14 sunde træer

Selvom tre ud af fem danskere forventer at blive hjemme i Danmark til sommer, så kan det tal faktisk blive endnu højere. Ud over de 59 procent, som siger, at de forventer at blive hjemme, er nemlig 15 procent, som ifølge undersøgelsen endnu ikke har besluttet sig.

Dermed kan antallet af danskere, som holder sommerferie herhjemme nå helt op på 75 procent. Ifølge undersøgelsen svarer en stor del af dem, der vælger at blive hjemme, at de normalt bruger den primære del af deres sommerferie i udlandet.

Det store antal mennesker, som strømmer ud i naturen, giver ikke kun udfordringer i forhold til at kunne finde ledige shelterpladser. Ifølge Leif Sørensen giver det også udfordringer i forhold til de mange nye friluftsmenneskers manglende viden om færden i naturen.

”Det vælter ud med folk, som ikke aner, hvordan man gebærder sig i naturen, og som er meget naturfjerne, men som tror, at de skal ud og lege alene i vildmarken. Der var eksempelvis en familie, hvis børn formåede at afbarke 14 træer på halvanden time med det resultat at en del af træerne gik ud, og familien blev bortvist. Der har vi et enormt arbejde foran os med at lære de her mennesker, hvordan man bruger, benytter og passer på naturen”, siger han.

I løbet af 2021 kommer de fire vadehavskommuner Tønder, Esbjerg, Rømø og Varde også med på bookenshelter.dk. Dermed dækker bookenshelter så Fyn, Lolland-Falster og Vadehavet.

Danskerne strømmer ud i naturen

Antallet af bookinger af sheltere steg med 87 procent fra 2019 til 2020 (kilde: bookenshelter.dk).

I 2019 blev der booket 21.911 sheltere alene på Fyn (kilde: bookenshelter.dk).

I 2020 var det tal steget til 40.865 bookinger (kilde: bookenshelter.dk).

Hos Naturstyrelsen er antallet af bookinger af store lejrpladser i første halvdel af 2020 steget med 6.000 bookninger i forhold til samme periode i 2019.

Similar Posts