GUIDE Ikke-kategoriseret NYHEDER TELT & SHELTER

Shelter-booking i Danmark: Her er guiden

Shelter booking

Overnatninger i det fri bliver mere og mere populært. Tal fra Naturstyrelsen viser, at antallet af bookinger af store lejrpladser steget med hele 62 procent på bare 5 år. Men vidste du, at du også kan lave shelter-booking på rigtig mange sheltere? Her får du guiden. Foto: Outdoor-Camping

Overnatning i det fri er blevet populært som aldrig før. Især sheltere er populære, men hvor er det nødvendigt med shelter-booking, og hvordan gør man? Her får du guiden.

Overnatninger i shelters er populære. Det er de blandt andet fordi, de er nemme at komme til. Også de af dem, der kræver shelter-booking. Eksempelvis kræver de ingen pakning og efterfølgende tørring af teltet, og så er de hyggelige at kravle ind i om aftenen. Taget og væggene gør nemlig, at de nærmest føles som trygge og lune huler at komme ind i.

I Danmark er der op mod 1000 sheltere, fordelt over hele landet, som du kan bruge og overnatte i. Omkring 650 af dem er offentlige, og et stort antal af dem kræver shelter-booking.

Dertil kommer et ukendt antal sheltere på private grunde, som tegner sig for de sidste cirka 250 sheltere, som skønnes at ligge på private grunde.

Outdoor- Camping giver her et overblik over, hvor du kan finde en shelter til din overnatning i det fri.

Booking af offentlige sheltere i Danmark

Udinaturen.dk finder du over 750 sheltere over hele landet. Disse sheltere er som udgangspunkt offentlige og er som regel enten opført af kommunerne eller på Naturstyrelsens grunde. I alt 72 ud af landets 98 kommuner har gjort deres sheltere søgbare på kortet i 2021.

Som udgangspunkt skal du regne med shelter-booking er et krav i i hvert fald en stor del af disse sheltere. Der kan dog være undtagelser. Enkelte sheltere kan nemlig være gratis og til fri afbenyttelse uden shelter-booking, men særligt ved de kommunale sheltere kan der være et en beskeden brugerbetaling.

Det samme kort er også integreret på Naturstyrelsens hjemmeside, hvor de samme oplysninger derfor findes. Som udgangspunkt fremgår det af kortet, hvilke sheltere der kræver booking, og hvilke der er brugerbetaling ved.

Flere af shelterne på Udinaturens og Naturstyrelsens hjemmeside ligger på primitive overnatningspladser. Ved shelterne her er der som regel en bålplads og i visse tilfælde også en vandhane.

Læs mere om primitive overnatningspladser her.

Det er staten der ejer de primitive overnatningspladser, og de dermed hører derfor under Naturstyrelsen. Ved de fleste af de sheltere, som ligger på de primitive overnatningspladser, er det princippet om først til mølle, der gælder. Det er derfor ofte en god ide at komme i god tid, så du er sikker på at få plads. Tidlig ankomst gør samtidig, at du også får mest mulig glæde af området.

Udover de mere end 630 sheltere, som er på Naturstyrelsens hjemmeside, findes der en lang række andre sheltere på privat grund, som du kan booke og bruge. Dem kan du læse om i de følgende afsnit.

Se kortet på Udinaturen.dk her.

Se kortet på Naturstyrelsen her.

Shelters i Danmark

I Danmark er der over 1.000 sheltere, fordelt over hele landet, som du kan bruge og overnatte i.

Omkring 750 af dem er offentlige.

De fleste offentlige sheltere kræver booking.

Et skønnet antal på op mod 500 sheltere ligger på private grunde og kræver derfor også booking.

Glemmer man at booke hos private, og i stedet bare går ind, så bryder man Grundlovens § 72, der siger, at “boligen er ukrænkelig”. Dette kan medføre straf.

Ifølge Naturstyrelsens årlige opgørelse bliver overnatninger i det fri mere og mere populært.

Bookinger af store lejrpladser er således steget med 62 procent på bare 5 år.

Få det gode overblik med Friluftsguiden

Friluftsguiden er et detaljeret atlas over alt fra ruter til vandring, cykling og ridning. Her finder du også et stort udvalg af forskellige shelter- og teltpladser med beskrivelser, faciliteter og mulighed for at se, hvilke aktiviteter, du kan dyrke i området.

Hjemmesiden drives af virksomheden Parks’nTrails, som laver hjemmesider, apps og interaktive kort til hjemmesider. Her melder kommunerne ind med deres sheltere og overnatningspladser. Sheltere og overnatningspladser bør derfor også kunne findes på kommunernes egne hjemmesider. På Friluftsguiden er der dog flere samlet ét sted.

Siden er god for sin detaljegrad ved de steder, der vises på kortet. Desværre er Friluftsguiden meget mangelfuld, når det kommer til shelter- og teltpladser uden for Sjælland, det nordlige Jylland, Vejle og Sydvestjylland.

Alt i alt er Friluftsguiden dog et rigtig godt sted at gå hen, hvis du vil finde en shelter eller en teltplads i de nævnte områder og samtidig have et overblik over, hvilke aktivitetsmuligheder, du finder i nærområdet.

Besøg Friluftsguiden her.

Her booker du sheltere i Danmark: Bookenshelter.dk

Shelter booking Danmark 2
Shelters er ligesom huler for børn, der kan få timer til at gå med at lege i det fri. På primitive overnatningspladser må man også hænge hængekøjer op. Foto: Outdoor-Camping

På Bookenshelter finder du 120 sheltere, der alle sammen kræver booking. En del af dem kræver også betaling. Det er typisk et mindre, symbolsk beløb, som der er tale om. Pengene går til vedligeholdelse af shelterne, og det er ofte muligt at købe brænde på stederne også.

Bookenshelter drives af naturskolen Trente Mølle, og er oprindeligt udviklet så du kan finde en række opholds-, shelter- og teltpladser på Sydfyn og øerne. Fra foråret 2020 har Trente Mølle åbnet op for, at andre regioner i landet også kan komme med på Bookenshelter. I første omgang gælder det Naturlandet Lolland/Falster og Fredericia Kommune.

97 af de 120 shelters, som du finder på Bookenshelter ligger på Fyn og øerne. 5 af dem ligger i Fredericia, mens 18 af dem ligger på Lolland og Falster.

Besøg bookenshelter.dk her.

Booking af gratis shelter hos private

Hjemmesiden Brug min baghave er også et af de steder at kigge hen for nybegyndere. Det er gratis at overnatte i sheltere, som man booker igennem Brug min baghave. Her er der 246 sheltere/køjer at vælge imellem, som alle ligger i private baghaver.

Netværket er baseret på gæstfrihed, næstekærlighed og frivillighed. Derfor er overnatning her gratis. Det er dog acceptabelt at lægge et symbolsk beløb for bad og brænde mv. Det eneste gæsten derudover efterlader er sit fodspor og et smil.

Haveejeren skal altid kontaktes, inden der slås lejr. Gør man ikke det, bryder man Grundlovens § 72, der siger, at “boligen er ukrænkelig”. En overtrædelse af dette kan medføre strafansvar, og det er derfor op til den enkle haveejer hvem baghaven er åben for, hvad den er åben for og hvornår. Dette bedes respekteres.

Brugen af Brug min baghave kræver oprettelse af en brugerprofil.

Besøg Brug min baghave her.

Similar Posts

Denne side bruger cookies for at forbedre din oplevelse. Ved at benytte denne side, accepterer du, at vi bruger cookies.  Læs mere