NYHEDER

Millioner til grønne fællesskaber: Naturen hitter blandt børn og unge

Grønne fællesskaber (1)

Endnu flere børn vil ud i naturen. Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet Epinion har lavet for Danmarks Naturfredningsforening. Foto: CONCITO

Ny undersøgelse viser stor interesse for naturen blandt de 5-12-årige. Samtidig giver Tuborgfondet millioner til fællesskaber, der arbejder med at inspirere unge til en mere bæredygtig levevis.

Tidligere undersøgelser har vist, at børn kommer mindre ud i naturen i dag, end deres forældre og bedsteforældre gjorde som børn.

Det har længe skabt bekymringer om, at danske børn ikke gider naturen og langt hellere vil bruge deres tid inden døre.

Men en ny undersøgelse som Epinion har lavet for Danmarks Naturfredningsforening slår en pæl igennem den bekymring. Danske børn elsker nemlig at være i naturen. Det fortæller Maria Reumert Gjerding, der præsident i Danmarks Naturfredningsforening:

”Vi er ærligt talt positivt overraskede over, at så mange børn foretrækker at være i naturen, og vi hæfter os særligt ved, at mange har et ønske om at komme endnu mere ud. Det er opmuntrende læsning, og det lover godt for fremtiden, at morgendagens voksne er vilde med naturen, og har lyst til færdes i den”, siger hun og fortsætter:

”Men derfor er det også vigtigt, at vi som voksne sikrer os, at børnene så rent faktisk også kommer ud, og at de får et solidt kendskab og forhold til den danske natur”, siger Maria Reumert Gjerding ifølge Danmarks Naturfredningsforening.

Om undersøgelsen

Undersøgelse er foretaget af Epinion for Danmarks Naturfredningsforening.

1.032 børn i alderen 5-12 år har deltaget i undersøgelsen.

Her er de blevet bedt om at angive op til fem ting, de bedst kan lide at bruge deres tid på.

60 procent af børnene har angivet ”at være i naturen” som en af deres foretrukne aktiviteter.

Kun svarmuligheden ”at se serie, film eller tv-programmer, eller bruge skærm til andet end gaming” er blevet valgt af flere (75 procent).

Naturen er dermed mere populær end ”at dyrke en fritidsaktivitet” og ”gaming”, som hhv. 53 og 48 procent har angivet som yndlingsbeskæftigelser.

Halvdelen af børnene vil gerne endnu mere ud i naturen, end de kommer i dag.

4 ud af 5 forældre oplever derudover, at, at deres børn er interesserede i naturen.

Millioner til grønne fællesskaber

Ifølge undersøgelsen svarer 60 procent af børnene ”at være i naturen” er en af deres foretrukne aktiviteter. Samtidig viser undersøgelsen, at halvdelen af børnene gerne vil endnu mere ud i naturen, end de kommer i dag.

Naturen er dermed mere populær som fritidsbeskæftigelse end eksempelvis ”gaming”, som 48 procent har angivet som yndlingsbeskæftigelser.

Samme positive tendenser oplever man hos det grønne laboratorium GRO SELV, som er en del af tænketanken CONCITO. Her kan unge i fællesskab eksperimentere med at gøre bæredygtighed mere håndgribeligt og praktisk gennem workshops og sociale arrangementer.

I de seneste seks år har mere end 20.000 unge deltaget i over 400 GRO SELV-workshops i hele Danmark. Derfor kommer der nu endnu flere grønne fællesskaber til. Tuborgfondet har nemlig bevilget 4,4 mio. kroner til GRO SELV.

Det giver mulighed for endnu flere sanketure, så flere unge kan få egne erfaringer med cirkulært forbrug, plantebaseret mad og oplevelser i lokal natur. Det fortæller Martha Nørgaard, der er projektleder i CONCITO:

”Mange unge har appetit på at leve mere bæredygtigt, men erfaringer skal skabes, før vi kan ændre vaner. Vi oplever en stor efterspørgsel på formidling af CONCITOs klimaviden i samspil med de konkrete erfaringer, der allerede er skabt blandt unge i projektet. De behov får vi nu mulighed for at imødekomme med den nye bevilling”, siger Martha Nørgaard.

Corona kan have skærpet interessen

Tilbage hos Danmarks Naturfredningsforening har man netop afholdt Naturens Uge sammen med Friluftsrådet. I løbet af den uge var hele 138.000 børn fra skoler og dagtilbud ude i naturen, og mere end 205.000 børn og voksne var med i de 360 arrangementer i hele Danmark.

Her kalder man tallene fra Epinions nye undersøgelse ”opmuntrende”. Den glæde skal især ses i lyset af at Epinion foretog en tilsvarende undersøgelse i 2021.

Siden da er ”at være i naturen” som en af børnenes foretrukne aktiviteter steget med otte procentpoint. Samtidig er andelen af forældre, der oplever, at deres børn interesserer sig for naturen, steget fra 75 til 80 procent.

Hos Center for Børn og Natur genkender man den store interesse for naturen. Ifølge centerleder Søren Præstholm kan flere faktorer have skærpet børnenes naturbegejstring, blandt andet coronapandemien:

”Interessen for flere besøg i naturen ligger bestemt i toppen i forhold til, hvad vi kender fra før corona, og vi ved fra flere undersøgelser, at mange danskere fik øjnene op for naturen under corona-nedlukningerne. Nu ser det også ud til, at børnenes motivation for natur sandsynligvis også har taget et hop opad”, siger han og fortsætter:

”Man kan ikke med sikkerhed sige, at det er corona-nedlukningerne, der åbnede øjnene mere for naturen. Men vi ved, at det sociale spiller en meget stor rolle for, hvad børn gør – også når de er i naturen. Under nedlukningerne var grønne områder og naturen jo stort set eneste sted, hvor man kunne være sociale”, siger Søren Præstholm ifølge Danmarks Naturfredningsforening.

Similar Posts