NYHEDER

Ny vandrerute åbner: Digterrute hylder stor dansk forfatter

Digterrute Inger Christensen Vejle

Ny digterrute hylder forfatteren Inger Christensen, som stadig er højaktuel med sine digte i dag. Foto: Danske Digterruter

Danske Digterruter åbner en helt ny lyd- og naturrute til ære for digteren og forfatteren Inger Christensen. Ruten åbner fredag den 6. maj i Vejle, hvor Inger Christensen blev født og voksede op.

Inger Christensen (1935-2009) er en af Danmarks største lyrikere nogensinde. Samlinger som det (1969), alfabet (1981) og Sommerfugledalen (1991) er hovedværker i moderne dansk litteratur, men også internationalt berømmede.

Nu åbner en vandrerute med lytteposter, som fører ind i hendes kunst og ud i hendes landskab. Ruten snor sig gennem barndommens bydel Vestbyen og ud i Vejles prægtige omgivelser med å, bakker og dale og fjord.

Her kan man følge i de fodspor, Inger Christensen satte, fra hun kom til verden i 1935, til hun flyttede fra Vejle efter gymnasietiden. I lydfortællingerne vil Helle Solvangs stemme guide dig fra sted til sted.

Det fortæller Johs. Nørregaard Frandsen, der er professor emeritus ved SDU og leder af Danske Digterruter:

”Danske Digterruter er stolte af ruten for Inger Christensen, som forankrer hendes kunst i Vejle. Det var medarbejdere ved Vejle Kommune og Vejle Bibliotekerne, der tog et initiativ, og det er Helle Solvang, som har haft det kunstneriske ansvar for etableringen af ruten. Vejles store datter synger nu i by, bakker og dale. Tak til alle involverede”, siger Johs. Nørregaard Frandsen.

Om Danske Digterruter

Inger Christensen; Christensen, Inger forfatter
Inger Christensen (16. januar 1935 i Vejle – 2. januar 2009 i København) var en dansk modernistisk forfatter og systemdigter. Foto: Erik Petersen, Ritzau, Scanpix

Danske Digterruter er et net af landsdækkende ruter.

Ruterne inviterer danskerne ud i naturen for at opleve litteraturen.

Projektet er et samarbejde mellem forskere fra SDU og digterhjem, museer, foreninger og selskaber.

Idémanden bag projektet er prof. emeritus Johs. Nørregaard Frandsen, SDU.

Nordea-fonden har støttet projektet med 5,7 millioner kr.

Læs mere på www.danskedigterruter.dk

Poesi med høj-aktuelle emner

Det er skuespiller Marie Tourell Søderberg, der fortolker digte af Inger Christensen på ruten. Derudover bliver tre sange sunget af sanger Julie Maria.

Åbningen markeres ved et arrangement i Spinderihallerne fredag den 6. maj. Her vil der være taler og eksempler fra ruten og fra de lydfortællinger.

For Helle Solvang, der har tilrettelagte og produceret det kunstneriske udtryk på ruten, taler digteren Inger Christensen direkte ind i nogle af vor tids helt store emner:

“Inger Christensens poesi taler lige ind i vores tids klima-og biodiversitetskrise. Den udtrykker en dyb kærlighed til naturen og også en tvivl på menneskenes evne til at passe på den. Hun retter en appel om at vågne op til det faktum, at vi er forbundne med hinanden og naturen”, siger hun.

Vejle satte sig varige spor

Ruten formidler både hendes tilknytning til konkrete steder og natur, og hendes enorme kunstneriske vingefang, der førte til flere indstillinger til Nobels litteraturpris.

Paradoksalt nok er det ikke særlig kendt uden for byen, at Inger Christensen voksede op i Vestbyen i Vejle. Det fortæller Lone Ulvbjerg, der er bibliotekar ved Vejle Bibliotekerne:

”Inger Christensen flyttede som voksen fra Vejle, men man kan se, hvordan byen og naturen blev ved at sætte sig spor i forfatterskabet”, siger hun, inden Helle Solvang slutter:

“Det har været et privilegium at skabe denne lokalforankrede fortælling om Inger Christensen i Vejle, fordi så få kender til den del af hendes liv. Man vil fra nu af vide, at Sommerfugledalen nok foregår i Brajcinodalen, men er inspireret af en eng i Vejle i Inger Christensens barndom. Det tilføjer en helt ny dimension til værket”, siger Helle Solvang.

Læs mere på www.danskedigterruter.dk

Similar Posts