NYHEDER VINTER

Jul i naturen: Heidis julestress og jag forsvinder udenfor

Jul i naturen

Heidi Lykke Jensen holder jul i naturen for tredje gang i år. ”Jeg holdt jul udenfor for første gang i 2017 ved Millinge på Sydfyn, hvor en af mine venner arrangerede det”, siger hun. Privatfoto: Heidi Lykke Jensen

Flere danskere holder jul i naturen. Heidi Lykke Jensen holdt selv jul i naturen for første gang i 2017. I år står hun selv for arrangementet, og der kommer gæster fra hele landet.

ANNONCE

Det koster penge at lave god journalistik.

Der er derfor såkaldte affiliatelinks til produkter i artiklen.

Det betyder, at du støtter Outdoor-Camping økonomisk, når du foretager køb via vores affiliate-links.

På den måde kan du være med til at sikre, at Outdoor-Camping også i fremtiden kan udkomme med relevante artikler som denne.

Julen 2017 fik Heidi Lykke Jensen en lidt utraditionel invitation. Den lød på jul i naturen, noget som den 42-årige delemor fra Herning ikke umiddelbart havde overvejet før. Det krævede derfor også lidt overvejelse, før hun svarede ja.

”Jeg havde ikke børnene, så jeg gik og overvejede og i sidste øjeblik sagde jeg ja. Da jeg kom derud, tænkte jeg bare ja, det er det her, jeg skal, og siden har jeg skiftevis holdt jul og nytår udenfor, de år jeg ikke har haft børnene”, siger Heidi og fortsætter:

“Det er virkelig en fornøjelse at holde jul i naturen, Heidi Lykke Jensen

”Jeg savner selvfølgelig mine børn, men når jeg nu ikke har dem til jul alligevel, så er det virkelig noget, jeg glæder mig til. Det er virkelig en fornøjelse at holde jul i naturen og meget afslappende”, siger hun.

Glamping hos Marsk Camp

Sønderjylland

Vejledende pris: KUN 1.395 kr.

Kom på et skønt glamping ophold i det berømte Nationalpark Vadehavet, som er en del af UNESCOs verdensarvsliste.

Læs mere »

Glamping hos Holmely

Midtjylland

Vejledende pris: KUN 990 kr.

Tag på et dejligt glamping ophold med udsigt over mark, dal og skov. Forny energien og nyd naturen på helt tæt hånd.

Læs mere »

Glamping hos Thorséng Nature Resort

Fyn

Vejledende pris: KUN 2,490 kr.

Slap af i luksuriøse omgivelser med et glamping ophold på Fyn. Her er der højt til loftet og mulighed for at komme godt ned i gear.

Læs mere »

Eksplosiv udvikling: Mange flere danskere holder jul i naturen

Antallet af danskere, der holder jul i naturen, er stærkt stigende. I 2016 var der således bare tre bookinger af Naturstyrelsens store lejrpladser. Sidste år steg det tal til intet mindre end 75. Det er flere end i de fire forudgående år tilsammen.

Den 1. december 2021 var der booket 36 af Naturstyrelsens store lejrpladser juleaften.

Da Naturstyrelsen siden har skiftet bookingsystem, er det ikke muligt at få det endelige tal for 2021, men den 1. december lå tallet altså hele 61 procent over det vilde rekordår 2020.

Der kunne dermed være blevet sat ny rekord i 2021, fortæller Marie Roland, der er naturvejleder i Naturstyrelsen i Guldborgsund.

“Folk er begyndt at opdage roen ved jul i naturen, Heidi Lykke Jensen

Flere holder jul i naturen

Antallet af store lejrpladser med shelter, som er booket den 24. til den 25. december over hele landet:

2016: 3 grupper
2017: 11 grupper
2018: 15 grupper
2019: 19 grupper
2020: 75 grupper
2021: 36 grupper*

*Tallet er trukket d. 1. dec. 2021. Naturstyrelsen har siden skiftet bookingsystem, og det endelige tal er derfor usikkert.

Kilde: Naturstyrelsen

“Et par uger før jul 2020, var der 22 bookinger. Det tal nåede at stige til hele 75 på bare de par uger. Det viser, at folk tjekker vejrudsigten og tager en hurtig beslutning på dagen. Så jeg tror, at tallet på 36 kan være steget op gennem december, “, siger Marie Roland.

Ifølge hende er tallene dog kun vejledende, fordi det kun er Naturstyrelsens store lejrpladser, der kan bookes. Det betyder, at det reelle antal af danskere, der holder jul i naturen formentligt er meget større.

“De fleste sheltere kan ikke bookes. Vi har derfor kun tal for store shelterpladser, der kan bookes, så der er et stort mørketal, vi ikke kan se, men der er helt klart en tendens til, at flere ønsker at holde jul i det fri”, siger Marie Roland og ifølge Heidi Lykke Jensen er der flere årsager til den stigning:

Wellness Glamping hos Thorséng Nature Resort

Fyn

Vejledende pris: KUN 5.490 kr.

Wellness glamping i luksustelte med økologisk all-inclusive forplejning i de smukke og rolige naturskønne omgivelser i det Sydfynske Øhav.

Læs mere »

All inclusive glamping på Lefeldtgaard

Sjælland

Vejledende pris: KUN 2,195 kr.

Nyd et glamping ophold med alt inkluderet ved Ringsted. Her er der plads til hele familien, hvor I sammen kan nyde oplevelser i naturen.

Læs mere »

Overnatning i svævende telt hos Thorséng Nature Resort

Fyn

Vejledende pris: KUN 1.890 kr.

Gør klar til en oplevelse ud over det sædvanlige, når I overnatter i højderne i jeres eget svævetelt hos Thorséng Nature Resort.

Læs mere »

Jul i naturen
Jul i naturen
Jul i naturen
Jul i naturen pynt (1)
Jul i naturen pynt (2)
Jul i naturen pynt (3)
previous arrow
next arrow

I 2019 holdt Heidi juleaften i Stendal i Midtjylland. Privatfoto: Heidi Lykke Jensen

”Jeg tror blandt andet, det skyldes, at der er kommet meget mere opmærksomhed på det, og det får en del mediedækning. Så folk er begyndt at opdage roen ved det. Stressen og jaget forsvinder herude, og folk er åbne og imødekommende. Man vil hinanden og hjælper hinanden. Det tror jeg, begynder at gå op for folk”, siger hun.

Heidi arrangerer selv jul i naturen i år

Første gang Heidi Lykke Jensen holdt jul i naturen, var det en af hendes gode venner, der arrangerede det ved Millinge på Fyn.

I år er det Heidi selv, der står for arrangementet. Det er dog ikke noget, der skræmmer den erfarne outdoor-kvinde.

”Jeg dyrker meget udeliv, hvor jeg både klatrer og vandrer og meget andet, og så er jeg uddannet inden for marketing, hvor jeg er vandt til at arrangere forskellige events. Det kræver selvfølgelig lidt at planlægge sådan en aften, men der er også fordele ved det”, siger hun og fortsætter:

Mine børn kunne godt tænke sig at se, hvor jeg skal holde jul, Heidi Lykke Jensen

”Eksempelvis var det mig, der stod for booking af lejrpladsen. Jeg bookede en lejrplads i Vestjylland, og så tog jeg på tur derud med mine børn. De kunne godt tænke sig at se, hvor jeg skal holde jul. Det er et fantastisk område ved en skov, og det er det gode ved at planlægge, så får man indflydelse på den slags ting”, fortæller Heidi.

Forskellige mennesker fra hele landet holder jul i naturen

Shelterne i lejeren i Vestjylland har ifølge Heidi Lykke Jensen 20 sovepladser, og det er netop det antal, som hun har åbnet for pladser til. Indbydelserne til julen i naturen er sendt ud på Facebook, hvor Heidi har oprettet en begivenhed i en af de mange friluftsgrupper på det sociale medie.

”Grænsen for antal deltagere er sat til 20, dels fordi der kun er plads til 20 i shelterne derude. En del af dem, der kommer, sover blandt andet også i telt og hængekøje, men man har mere grej med, når det er koldt ude, så vi får fyldt alle pladserne i shelterne alligevel. Og dels så ryger hyggen, hvis det bliver for stort, og der kommer for mange. 20 er et godt antal”, fortæller hun.

Jul i naturen
Selvom der kan være mange nye ansigter, er stemningen afslappet og god, som her i 2019 hvor Heidi holder juleaften i Stendal. privatfoto: Heidi Lykke Jensen

Det lykkes altid at få skabt en fantastisk dejlig og stille og rolig aften, Heidi Lykke Jensen

Når man sender invitationer så åbent som Heidi gør i år, er det uundgåeligt, at der mennesker, som man ikke kender i forvejen. Det generer dog ikke Heidi. Tvært imod.

”Det er en dejlig måde at lære nye mennesker at kende på og få nyt netværk. Folk kommer af mange forskellige årsager. Nogle fordi de ikke har børn, andre fordi de ikke rigtig har nogen traditioner for jul, og så er der nogen, der bare gerne vil gøre det lidt anderledes. Der er mange grunde”, siger hun.

”På samme måde er det også mange forskellige typer mennesker, der kommer fra hele landet. Nogen kommer på motorcykel, andre på cykel og nogen med offentlig transport, men det lykkes altid at få skabt en fantastisk dejlig og stille og rolig aften”, siger Heidi Lykke Jensen.

Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.

20-retters julemenu

Udover de åbenlyse forskelle, at Heidi sidder uden for, mens de fleste andre danskere sidder inden for, er der også et par andre store forskelle på den jul, Heidi holder i naturen, og på den som hendes børn holder hos sin far i år.

Jul i naturen
Jul i naturen
Jul i naturen
Jul i naturen mad (1)
Jul i naturen mad (2)
Jul i naturen mad (3)
previous arrow
next arrow

Selvom jul i naturen er mere primitivt, når maden tilberedes over et bål, er der nok af lækre sager til at stille sulten med, når alle tager noget med. Privatfoto: Heidi Lykke Jensen

Dels bliver der ikke pyntet juletræ i lejren, hvor Heidi holder jul, og dels er menuen ikke fastsat på forhånd.

Vi bliver 20, så der bliver nærmest lige så mange retter at vælge mellem, Heidi Lykke Jensen

”Menuen er ikke defineret på forhånd, så hvis nogen vil have medister, så er det, det de tager med. Andre tager flæskesteg og and med, så der bliver alt muligt. Der var en nytårsaften et år, hvor én havde taget vildsvin med. Man bidrager med det, man har lyst til”, siger Heidi Lykke Jensen og fortsætter:

”Alle hjælpes ad, og man byder ind med, hvad man selv vil. Vi bliver 20, så der bliver nærmest lige så mange retter at vælge mellem. Det eneste, som alle har med, er vand. Der er ikke rindende vand derude på den her årstid derude, så det skal vi have masser med af, så vi også har til kaffen om morgenen”, siger hun.

God mulighed for juletræ og traditioner i naturen

Selvom der ikke bliver noget juletræ for Heidi Lykke Jensen i år, er der ellers god mulighed for at få det, for dem der ønsker det. I alt har Naturstyrelsen nemlig op mod 200 store lejrpladser, der kan bookes over hele landet.

Derudover er der over 1.000 offentlige sheltere i Danmark, som enten kan bookes eller benyttes frit. Der burde derfor være god mulighed for at finde et sted i naturen med et grantræ, der kan pyntes, for dem der mener, at juletræet er en uundværlig del af julen.

For Heidi Lykke Jensen er den eneste juletradition, der ikke rykkes ved, pakkelegen. Ellers er rammerne frie og uden ret mange regler, fortæller hun.

Nogen har lidt med til en irish coffee, andre har gløgg med, og så går snakken ellers bare på kryds og tværs, Heidi Lykke Jensen

”Vi skal selvfølgelig spille pakkeleg. Ellers er det eneste krav, vi har, at det ikke er noget drukgilde. Der er selvfølgelig plads til alkohol, hvor vi holder det på et hyggeligt niveau, men ingen druk. Nogen har lidt med til en irish coffee, andre har gløgg med, og så går snakken ellers bare på kryds og tværs”, siger Heidi Lykke Jensen, inden slutter:

”Vi mødes ved 12-13-tiden, og slår lejr, og så går vi bare stille og roligt i gang. Det er så afslappende. Hvis man trænger til lidt tid alene, så er der også plads til det. vi er jo forskellige som mennesker. Jeg er for eksempel meget social, men så er der andre, der har brug for, at de kan trække sig lidt væk, og det er der også plads til. Der er ingen krav om, hvad man skal. Man gør det, man har lyst til”, siger hun.

Similar Posts