EFTERÅR FORÅR GUIDE NYHEDER SOMMER

Regler for sankning: Det må du samle og sanke i naturen

regler sankning sanke bøger om mad i naturen (2)

Du kan sanke og samle mad i naturen på alle årstider, men særligt i efteråret bugner naturen med frugter. Hvis man er nybegynder, findes der heldigvis en masse gode bøger med inspiration til sankning, og hvad du må samle i naturen. Her finder du inspiration og regler for sankning, og hvad du må samle i naturen. Foto: Outdoor-Camping

Butikkerne bugner af gode bøger om mad i naturen, og om hvad du kan sanke. Her får du et udpluk af de bedste på markedet samt regler for, hvad og hvor du må sanke.

ANNONCE

Det koster penge at lave god journalistik.

Alle links til produkter i artiklen er derfor såkaldte affiliatelinks.

Det betyder, at du støtter Outdoor-Camping økonomisk, når du foretager køb via vores affiliate-links.

På den måde kan du være med til at sikre, at Outdoor-Camping også i fremtiden kan udkomme med relevante artikler som denne.

Igennem de senere år er der kommet mere om mere fokus på, hvad og hvor i naturen du må sanke. Det er sket i takt med danskernes hastigt voksende interesse for naturen og udeliv.

Flere og flere danskere søger nemlig ud i naturen, og sankning står højt på listen over aktiviteter, både alene og sammen med andre. Men hvor og hvad må man sanke i naturen? Og hvad kan man overhovedet bruge alle de sankede lækkerier til?

Outdoor-Camping giver hjælper dig her på vej med regler for, hvad, hvor og hvor meget, du må sanke samt de bedste bøger på markedet med inspiration til mad, du kan samle i naturen.

Regler for sankning: Det må du samle i naturen

Der skelnes skarpt mellem private og offentlige skove, når man sanker. I private skove må du kun tage det med, du kan nå fra veje og stier. Går du væk fra stier og veje og sanker i private skove, er det i princippet tyveri.

I offentligt skove må du derimod som udgangspunkt sanke og samle mad overalt i skoven. Som en tommelfingerregel må du sanke, så meget du kan have i en bærepose. Svampe, bær og frugter må du dog kun samle i begrænset omfang til privat brug i statens skove og naturområder.

Derudover skal områdets ejer skal være indforstået, før du eventuelt graver rødder op. Det er dog strengt forbudt at grave fredede planter som eksempelvis orkidéer op. Fugle, pattedyr, krybdyr, padder og nogle arter af haletudser er også fredede i Danmark, og må derfor heller ikke indsamles.

Mange strande i Danmark er offentlige. Her må du som udgangspunkt sanke det, du kan fragte uden brug af hjælpemidler. Klitter betragtes dog ikke som værende ”strandområde”. Det er derfor strengt forbudt at sanke i danske klitter.

Går du ud i vandet, er du på “Søterritoriet”, så snart du er uden for “højeste daglige vandstandslinje”. her er Her er det tilladt af sanke, fordi området uden for højeste daglige vandstandslinje ejes af staten. Inden for højvandslinjen gælder den private ejendomsret, og her tilhører grunden den, der ejer jorden inden for strandbredden.

Med de regler på plads får du her nogle af de bedste bøger på markedet om mad i naturen, du sanke.

Bøger om mad i naturen: Det kan du sanke og spise

Sank med børn –
Børnenes vilde spisekammer

Sank med børn Børnenes vilde spisekammer
Sank med børn – Børnenes vilde spisekammer giver gode naturoplevelser, både ude i naturen og hjemme i køkkenet, hvor de vilde planter bliver til alt fra vingummier til sushi. Foto: Turbine Forlaget

Om Sank med børn – Børnenes vilde spisekammer

Sank med børn – Børnenes vilde spisekammer giver dig 64 danske planter, som du trygt kan plukke og tage med hjem i køkkenet. Her giver bogen dig yderligere 59 børnevenlige opskrifter, som forvandler alle jeres sankede lækkerier fra naturen til alt fra vingummier til sushi.

Forfattere: Johanne S. Philipsen og Julie A. Swane
Forlag: Turbine Forlaget
Sider: 272
Udgivet: Juni 2021
Vejledende pris: 279,95 kroner

Køb Sank med børn – Børnenes vilde spisekammer her.

Sank – spis af naturens køkkenhave

mad i naturen Sank – spis af naturens køkkenhave
Sank – spis af naturens køkkenhave indeholder 80 lækre opskrifter, som forvandler naturens vilde planter til velsmagende retter. Foto: Turbine

Om Sank – spis af naturens køkkenhave

Alle kan med lidt vejledning, øvelse og gode råd gå ud og sanke vilde planter til eget forbrug. Sank – spis af naturens køkkenhave giver både naturinteresserede og nybegyndere en hjælpende hånd til at høste af den vilde natur.

Forfattere: Julie A. Swane & Johanne S. Bjørndahl
Forlag: Turbine
Sider: 248
Udgivet: Juni 2015
Vejledende pris: 279,95 kroner

Køb Sank – spis af naturens køkkenhave her.

Høst ved havet – Tang, skaldyr og strandurter

mad i naturen Høst ved havet
Selvom hovedvægten ligger på tang, giver Høst ved havet – Tang, skaldyr og strandurter dig også et udpluk af de mest velsmagende vilde spiseplanter ved stranden. Foto: Turbine

Om Høst ved havet – Tang, skaldyr og strandurter

Med Høst ved havet – Tang, skaldyr og strandurter i hånden kan du på din gåtur langs stranden supplere dit køkken med frisk tang, skaldyr og urter. Selvom tang er bogens hovedvægt, byder den også på information om forskellige muslinger og krebsdyr.

Forfattere: Karen Lise Krabbe og Julie Anette Swane
Forlag: Turbine
Sider: 180
Udgivet: September 2019
Vejledende pris: 249,95 kroner

Køb Høst ved havet – Tang, skaldyr og strandurter her.

Lav mad i det fri

Lav mad i det fri
Lav mad i det fri‘ gør dig i stand til nemt at lave lækre retter med eller uden bål under åben himmel. Foto: Muusmann Forlag

Om Lav mad i det fri

Lav mad i det fri’ er en bog om madlavning med eller uden bål i det fri for både nybegyndere og mere erfarne. Her får du en hjælpende hånd med inspiration til lækker mad under åben himmel og gode råd til valg af udstyr.

Forfatter: Mette Arleth
Forlag: Muusmann Forlag
Sider: 197
Vejledende pris: 229,95 kroner
Udgivet: Oktober 2021

Køb Lav mad i det fri her.

Spiselige svampe i den danske natur

Vilde svampe – Naturens bedste spisesvampe

spiselige svampe i danmark spisesvampe i danske skove Vilde svampe – Naturens bedste spisesvampe
Vilde svampe – Naturens bedste spisesvampe har klimakompenseret plastomslag, så den kan holde til at komme med ud i naturen på svampejagt. Foto: Turbine Forlag

Om Vilde svampe – Naturens bedste spisesvampe

Niki Sjölund har skrevet en grundig guide til at finde de bedste spiselige svampe i Danmark. Den tidligere kok kommer selvfølgelig også med opskrifter, så man får mest muligt ud af svampehøsten.

Vejledende pris: 249,95 kroner.
Forfatter: Niki Sjölund
Forlag: Turbine Forlaget A/S
Sider: 192
Udgivelsesdato: August 2021

Køb Vilde svampe – Naturens bedste spisesvampe her.

Svampe – du kan spise

Spisesvampe i Danmark spiselige svampe i danske skove Svampe - du kan spise
Svampe – du kan spise er en rigtig god bog til begyndere. Foto: Gyldendal

Om Svampe – du kan spise

Svampe – du kan spise til dig som er begynder udi at samle svampe. Svampeekspert Jens H. Petersen guider dig sikkert igennem de spiselige svampe i Danmark. Med masser af fotos og artsportrætter, lærer du at genkende spiselige svampe, og ikke mindst at genkende disses uspiselige dobbeltgængere. Og så giver Petersen et væld af gode tips til indsamling og tilberedning.

Vejledende pris: 199,95 kroner
Forfatter: Jens H. Petersen
Forlag: Gyldendal
Sprog: Dansk
Sider: 155
Format: Indbundet

Køb Svampe – du kan spise her.

FIND & SPIS de bedste svampe

Spisesvampe i Danmark spiselige svampe i danske skove find og spis de bedste svampe
FIND & SPIS de bedste svampe er et fremragende opslagsværk med billeder og opskrifter med de indsamlede svampe. Foto: Gyldendal

Om FIND & SPIS de bedste svampe

En super guide til de cirka 30 bedste spiselige svampe i Danmark med opskrifter på lækre retter med de indsamlede svampe. FIND & SPIS de bedste svampe rummer beskrivelser af de bedste spisesvampe i Danmark med oplysninger om kendetegn, voksesteder og sæson samt muligheder for forvekslinger. Illustreret med fotos af hver enkelt art og billedteksterne henviser til kendetegn man skal være særlig på vagt overfor.

Vejledende pris: 149,95 kroner
Forfatter: Thomas Læssøe
Forlag: Gyldendal
Sprog: Dansk
Sider: 160
Format: Indbundet

Køb FIND & SPIS de bedste svampe her.

Spiselige svampe
2. udgave

Spisesvampe i Danmark spiselige svampe i danske skove Spiselige svampe i naturen
Spiselige svampe 2. udgave er en rigtig god begynderbog om spiselige svampe i Danmark. Foto: Koustrup & Co.

Om Spiselige svampe 2. udgave

De nemme svampe i Danmark som eksempelvis Kantarel, Spiselig Rørhat, Østershat og Mark-champignon er til at få lært, mens det er sikrere at få lidt hjælp og vejledning fra en svampekyndig til andre svampe. I Spiselige svampe 2. udgave er nogle navne opdateret, og bogen er nem overskuelig at gå til, også for begyndere.

Vejledende pris: 99,95 kroner
Forfatter: Peter Nielsen
Forlag: Koustrup & Co.
Sprog: Dansk
Sider: 96
Format: Indbundet

Køb Spiselige svampe 2. udgave her.

Similar Posts