EFTERÅR FORÅR GUIDE NYHEDER SOMMER VINTER

Se videoerne: Her er de 10 bedste MTB spor i Danmark

bedste MTB spor i Danmark mountainbike-spor

Mountainbiking er i vild fremgang. Her få du derfor de 10 bedste MTB spor i Danmark. Listen er lavet i samarbejde med Mountainbike United™ og MTB TV. Foto: Pixabay

Se listen: I samarbejde med Mountainbike United og MTB TV får du her guiden til de 10 bedste MTB spor i Danmark.

ANNONCE

Det koster penge at lave god journalistik.

Alle links til produkter i artiklen er derfor såkaldte affiliatelinks.

Det betyder, at du støtter Outdoor-Camping økonomisk, når du foretager køb via vores affiliate-links.

På den måde kan du være med til at sikre, at Outdoor-Camping også i fremtiden kan udkomme med relevante artikler som denne.

Der er fart på antallet af mountainbikere. Særligt under corona-pandemien er antallet af MTB’ere eksploderet og med god grund: Du får pulsen op, og selvom der ofte er fart over feltet, giver de fleste MTB spor også mulighed for hyggeture i naturen. Mountainbiking er derfor for alle, som kan lide at røre sig i naturen.

Det første MTB spor i statens naturområder blev etableret i 2000 i Hareskoven nord for København. I dag er der knap 300 MTB spor i Danmark og mere end 700 kilometer af dem løber i statens skove og naturområder.

Samtidig er antallet af mountainbikeryttere i statens skove og andre naturområder vokset med 15-20 procent om året over de seneste næsten 20 år. Men hvor kører man hen for at finde de gode MTB spor i Danmark, og hvad skal man kigge efter?

I samarbejde med Mountainbike United™ og MTB TV får du derfor top-10 over de bedste MTB spor i Danmark her.

Outdoor-Camping anbefaler: 3 populære MTB-cykler fra Trek:

GRATIS FRAGT
Trek Top Fuel 7 - Black L
Trek Top Fuel 7 er en hurtig full suspension MTB til spor i udfordrende terræn. Stellet er fremstillet i aluminium med 120 mm Fox bagdæ...
Pris fra 30.499
GRATIS FRAGT
Trek Procaliber 9.5 - Red M
Trek Procaliber 9.5 er en hurtig MTB hardtail med et superlet carbonstel med IsoSpeed afdæmpningsled, som reducerer vibrationer og st&o...
Pris fra 18.399
GRATIS FRAGT
Trek Procaliber 9.5 - Red L
Trek Procaliber 9.5 er en hurtig MTB hardtail med et superlet carbonstel med IsoSpeed afdæmpningsled, som reducerer vibrationer og st&o...
Pris fra 18.399
Find flere mountainbikes fra Trek her

Sværhedsgraderne på danske MTB spor

Rundt omkring i Danmark knokler et stort antal sporbyggere for at lave MTB spor til alle mountainbikerytterne. Langt de fleste spor er gratis at bruge. Det er derfor bare om at spænde hjelme og komme ud. Der er dog stor forskel på sværhedsgraderne på sporene, så hvilket et skal du vælge?

De flest kender til inddelingen af skipister efter sværhedsgrader. Som udgangspunkt er de grønne pister er de letteste, derefter kommer de blå, så de røde og til sidst de sorte. Det samme princip gælder for de danske MTB spor. Her har man blot tilføjet orange som det absolut sværeste.

”Sløjfer”, som man har valgt at inddele sværhedsgraderne i, hedder sådan fordi det samme spor ofte indeholder flere forskellige sløjfer. Der er dermed ofte forskellige sværhedsgrader på det samme spor, som man kan køre af og på efter behov og lyst.

Kører du ind på en orange sløjfe, skal du regne med at begge dæk indimellem letter fra sporet, og at du derfor får nogle flyveture. Er du begynder og vil undgå en snitter i skovbunden og få en skovlfuld græs eller bark i munden som følge, er det derfor en god idé at starte på grøn sløjfe. Efterhånden, som du får indøvet mere teknik, kan du stille og roligt arbejde dig opad i sløjfesystemet.

Køb mountainbikes her

Find de bedste spor med Mountainbike United

MTB spor i Danmark mountainbike-spor
Sådan ser Mountainbike United’s app ud. Download app’en til Android her og til Apple her. Foto: Mountainbike United

Mountainbike United er en app, som er udviklet af Mountainbike United.

App’en samler alle MTB spor i Danmark samt flere steder i Europa og er gratis at downloade. Her kan du se, hvilken farve sporene har, og når du klikker på ruterne får du samtidig en beskrivelse af ruten samt brugernes anmeldelser af sporet. Derudover kan du oprette en profil i app’en, lave grupper og aftale mødepunkter på sporene.

Listen over de 10 bedste MTB spor i Danmark er lavet på baggrund af brugernes anmeldelser på Mountainbike United-app’en.

Du kan downloade Mountainbike Uniteds app til Android her og til Apple her.

Se videoerne: Her er de
10 bedste MTB spor i Danmark

Selvom farven på sporet er angivet, kan der sagtens være flere forskellige sværhedsgrader på ruterne.

Outdoor-Camping anbefaler: 3 populære MTB-ture:

GRATIS FRAGT
Mountainbike Weekend - Action - GO DREAM
For 1 person - Mountenbike weekend i Harzen med forplejning og wellness - Harzen er kendt for sine fantastiske, smukke cykelruter, der er egnede til både landevejscykling, motorcykler og MTB-kørere. Du bor på Hotel Njord, som er idyllisk placeret lige ved
Pris fra 1.495

10. MTB sporet i Undallslund ved Viborg – blåt spor

Videoen er produceret af MTB TV

Undallslund er en plantage nordvest for Viborg og ejes af Viborg Kommune. Sporene ligger i plantagen, er flotte og bynære med parkering tæt ved sporstart. Det bynære naturområde er flittigt brugt af hundeluftere, O-løbere, ryttere og gående. Vis hensyn og pas på hinanden derude.

Selve sporet er afmærket og slanger sig forbi bunkerne fra et gammelt militært anlæg fra 2. Verdenskrig, som tyskerne efterlod, og fortsætter gennem den åbne bøgeskov. Sporet starter og slutter samme sted, men du slutter med at køre en del af startsløjfen.

Om MTB sporet i Undallslund

Bedømmelse: 4,4 (ud af 5)

Sværhedsgrad: Let til middel og kan køres af alle (blå)

Sporlængde: 8,5 km

Højdemeter: 142 m

Parkering: P-plads Skivevej 95 8800 Viborg, hvor der også er et toilet.

Shelter: Fem sheltere nær Naturskolen i
Undallslund. Book her.

Fri teltning: Der er fri teltning i Undallslund. Læs mere om friteltning her.

Overnatning i camper: Læs mere om reglerne for overnatning i camper på rastepladser og p-pladser her.

Se sporet i Undallslund på Mountainbike United™ her.

9. Rude Skov MTB spor nord for København – rødt og sort spor

Videoen er produceret af MTB TV

Sporet i Rude skov er et knap 9 kilometer langt singletrack, bestående af både byggede og naturlige sektioner. Sporet er et loop som køres i urets retning og er gradueret rødt med sorte sektioner, men er bygget så du kan fravælge de sorte sektioner.

Det er et af de mere krævende MTB spor i området og er til den øvede rytter, så her kan du forvente et spor som udfordrer dig på dine tekniske elementer og med højdemeter. Her får du flere rockgardens og sten-sektioner, men der er også sektioner med dejligt flow, hårde krævende opkørsler og tekniske elementer som gaps, drops, hop og stramme sving.

Om MTB sporet i Rude Skov

Bedømmelse: 4,4 (ud af 5)

Sværhedsgrad: Teknisk og udfordrende (rød og sort)

Sporlængde: 8,9 km

Højdemeter: 228 m

Parkering: Gode parkeringsmuligheder i egen bil.

Shelter: Femsølyng shelter med plads til 25-30 personer. book her.

Fri teltning: Der er fri teltning i skoven. Læs mere om friteltning her.

Overnatning i camper: Læs mere om reglerne for overnatning i camper på rastepladser og p-pladser her.

Se sporet på Mountainbike United™ her.

8. Djævlesporet i Nordsjælland – rødt spor

Videoen er produceret af MTB TV

Djævlesporet ligger i Lystrup Skov. MTB sporet er lagt så det mindst muligt skaber konflikt med andre skovgæster, dyr, planter og fortidsminder. Djævlesporet er teknisk udfordrende og du møder en masse højdemeter på ruten. Her er masser af snævre sving, drops, berms og meget andet godt fra sporbyggernes hånd.

Vær opmærksom på, at de steder, hvor det er teknisk udfordrende, er der bygget “Fun Runs” for de mindre erfarne ryttere. Undervejs er der også anlagt både broer og en rockgarden. Djævlesporet er ensrettet og køres med uret rundt. Djævlesporet starter ved P-pladsen og er markeret med blå prikker på stolperne samt med MTB-piktogrammer på Naturstyrelsens røde stolper.

Om Djævlesporet i Lystrup Skov

Bedømmelse: 4,4 (ud af 5)

Sværhedsgrad: Teknisk og udfordrende (rød)

Sporlængde: 13,3 km

Højdemeter: 319 m

Parkering: Parkeringspladsen ved Lystrupvej

Shelter: Tre sheltere med mulighed for teltning ved Skovhytten. Book her.

Fri teltning: Der er fri teltning i Lystrup Skov.
Læs mere om friteltning her.

Overnatning i camper: Læs mere om reglerne for overnatning i camper på rastepladser og p-pladser her.

Se sporet på Mountainbike United™ her.

7. MTB sporet Slettestrand i Nordjylland – rødt og sort spor

Videoen er produceret af MTB TV

Den markerede rute på Slettestrand ligger i Svinkløv Plantage. Det er en hård og udfordrende singletrack med masser af flow! Ruten er markeret med blå pile, og undervejs er der sløjfer, som er markeret med røde/sorte pile, som indikerer at det er en teknisk svær passage.

MTB sporet er godt markeret og nem at finde rundt på, på egen hånd. På de sværere passager er der ofte store drops og stejle op – og nedkørsler, som kan udfordre selv erfarne ryttere. Ruten er ensrettet og der henstilles på det kraftigste til, at dette overholdes for at undgå ulykker.

Om Slettestrand MTB spor

Bedømmelse: 4,5 (ud af 5)

Sværhedsgrad: hård og udfordrende (rød og sort)

Sporlængde: 20,3 km

Højdemeter: 333 m

Parkering: Slette å parkering

Shelter: Primitiv overnatningsplads med shelter. Læs mere her.

Fri teltning: Der er fri teltning i Svinkløv Plantage. Læs mere her.

Overnatning i camper: Læs mere om reglerne for overnatning i camper på rastepladser og p-pladser her.

Se sporet på Mountainbike United™ her.

6. Bjerre Skov MTB spor ved Horsens – blåt, rødt og sort spor

Videoen er produceret af MTB TV

Sporet er noget af en oplevelse. Bjerge Skov (også kaldet Bjerre Skov) er en meget flot og varieret skov, der ligger i et meget kuperet terræn. Ruten er fysisk hård. Man følger de blå pile rundt og kan så undervejs til vælge de røde og de sorte sløjfer, alt efter lyst og evner.

Hvis man vælger de røde og sorte sløjfer kommer man altid tilbage til det blå grundspor. Sporet er lavet udelukkende af frivillig arbejdskraft og er meget varieret fra lange flow-nedkørsler til tekniske passager både op og ned. Der er mange afsæt rundt på sporet, som giver god underholdning.

Om Bjerge/Bjerre Skov MTB spor

Bedømmelse: 4,6 (ud af 5)

Sværhedsgrad: blå, rød og sort

Sporlængde: 13,3 km

Højdemeter: 674 m

Parkering: 2 parkeringspladser ved Buderupholmvej

Shelter: Nej

Fri teltning: Der er fri teltning i Bjerge/Bjerre Skov. Læs mere her.

Overnatning i camper: Læs mere om reglerne for overnatning i camper på rastepladser og p-pladser her.

Se sporet på Mountainbike United™ her.

5. Skelhøje MTB spor ved Ikast – rødt spor

Videoen er produceret af MTB TV

Skelhøje Plantage er et naturskønt område, hvor der i 2017 er oprettet to nye spor – et blåt og et rødt. Det blå og det røde spor følges ad i store strækninger, men undervejs møder du røde loops, hvor du helt sikkert bliver udfordret.

Sporbyggerne har sørget for at bygge fede berms, en rockgarden, steps og drop. Sporet er fint afmærket og kan tilgås via Ikast Ruten. Sporet i Skelhøje Plantage har lige dele singletrack og grusvej og er helt sikkert et besøg værd.

Om Skelhøje MTB spor

Bedømmelse: 4.6 (ud af 5)

Sværhedsgrad: Rød

Sporlængde: 7,2 km

Højdemeter: 238 m

Parkering: –

Shelter: Nej

Fri teltning: Der er fri teltning i Ikast Byskov, som består af syv mindre zoner i Skelhøje Plantage. Læs mere her.

Overnatning i camper: Læs mere om reglerne for overnatning i camper på rastepladser og p-pladser her.

Se sporet på Mountainbike United™ her.

4. Danmarks Tag ved Himmelbjerget – sort spor

Videoen er produceret af MTB TV

Mountainbikesporet Danmarks Tag ligger i skovene vest for Himmelbjerget. Søhøjlandet er kendt for sine bakkede terræner, og det er netop, hvad der venter på dette spor. Her får mange og lange op- og nedkørsler med fede hop. Følg de hvide pile fra skiltet ved start og ind på sporet.

En helt unik feature ved sporet er de mange forskellige valg af sløjfer, man har på nedkørslerne. Det gør, at man aldrig bliver træt af at køre her. Der er derfor masser af muligheder for at krydse ind og ud af sløjferne og prøve forskellige teknikker. OBS. De røde og sorte forløb er kun for erfarne ryttere.

Om MTB sporet Danmarks Tag

Bedømmelse: 4.6 (ud af 5)

Sværhedsgrad: Sort

Sporlængde: 7,3 km

Højdemeter: 383 m

Parkering: Bøgedalsvej P5 øst for sporet.

Shelter: Vildmarksshelteren og Esters Eng. Uvist om stederne kræver booking.

Fri teltning: Der er fri teltning i Sønderskov og Høgdal lige vest for sporet. Læs mere her.

Overnatning i camper: Sønderskovvej/Birkemosevej. Læs mere her.

Se sporet på Mountainbike United™ her.

3. MTB sporet i Vesterskov ved Silkeborg – blåt spor

Videoen er produceret af MTB TV

Det nye MTB spor i Vesterskov bygges af frivillige og professionelle med støtte fra Silkeborg Kommune og Naturstyrelsen Søhøjlandet. Det blå mtb sporspor tager dig hele vejen rundt i Vester Skov. Der er røde afstikkere, som løbende udvides, og det er også planen at der bygges sorte sektioner.

Sporet kan køres af alle. Men selvom det kan køres af alle, er det også sjovt for mere erfarne ryttere, da der er flere hop og masser af sving på ruten. Starten går ved Søbadet ved Vejlsøhus, hvor der også er parkering. Søbadet giver en god mulighed for en dukkert før og efter løbet.

Om Vesterskov MTB spor

Bedømmelse: 4,6 (ud af 5)

Sværhedsgrad: Blå

Sporlængde: 17,0 km

Højdemeter: 557 m

Parkering: Ved Vejlsøhus

Shelter: Shelterplads og primitiv overnatningsplads ved Them samt shelter ved bunkerne ved Ørnesø – ukendt ejer.

Fri teltning: Der er fri teltning i Vesterskov syd for naturstien. Læs mere her.

Overnatning i camper: Der er mulighed for overnatning på Almindsøvænget og Gjessøvej. Læs mere her.

Se sporet på Mountainbike United™ her.

2. MTB sporet i Tisvilde Hegn i Nordsjælland – blåt spor

bedste MTB spor Danmark mountainbike spor Tisvilde hegn (2)
Billede fra Google Maps

Dejligt underholdende spor med masser af flow og i en super lækker plantage. Mountainbikesporet i Tisvilde Hegn er klassificeret som et blåt MTB spor med vægt på et godt flow. Det består af tre dele: En nord­ sløjfe på ca. 11 km, en sydsløjfe på ca. 12 km samt en tilslutning i Asserbo Plantage, hvor der er mulighed for tekniktræning til Nyvej og retur på ca. 7 km. Hele MTB sporet kan køres i et forløb som et 8-­tal.

Turen går rundt i det meste af Tisvilde Hegn og forskelligt terræn. Sporet er i videst muligt omfang, tilpasset til landskabet. Derfor kører man både på anlagte grusstier og de naturlige skovstier. Hele Sporet er blåt, og 28 km langt men kan deles op i tre dele, som kan køres individuelt. Med sine 28 kilometer er sporet Sjællands længste MTB spor.

Om MTB sporet i Tisvilde Hegn

Bedømmelse: 4,7 (ud af 5)

Sværhedsgrad: Blå

Sporlængde: 28,6 km

Højdemeter: 552 m

Parkering: Ved
Naturrum Tisvildeleje.

Shelter: Asserbo shelter på Bisp Absalons Vej 22. Ejer ukendt.

Fri teltning: Der er fri teltning i Brødemose Skov vest for sporet. Læs mere her.

Overnatning i camper: Der er mulighed for overnatning på Hovedgaden i Tisvildeleje, på Nyvej og på Bækkebrovej. Læs mere her.

Se sporet på Mountainbike United™ her.

1. Danmarks bedste MTB spor: Sir Lyngbjerg ved Holstebro – rødt spor

Videoen er produceret af MTB TV

Danmarks bedste MTB spor er bygget efter IMBA-principper, som blandt andet går ud på at skabe nem adgang til fælles, bæredygtige mountainbike-ruter. Sporet er udelukkende bygget i skovens materialer med hovedvægt på flow og funfactor, og sporet her vinder blandt andet, fordi det er fyldt med rullere, tabletops, berms, hop, drops og gaps

Nedkørslerne er lange, og de fleste opkørsler består af hårnålesving, bygget så de fleste kan køre dem. Sporet har rødt niveau hele vejen rundt med sorte elementer undervejs og en sort linje. Der findes tydelig skiltning, der fungerer både som vejviser og graduering af elementernes niveau. Sporet anbefales ikke til nybegyndere, men alt fra let øvede til eksperter vil få en god oplevelse.

Om Sir Lyngbjerg MTB spor

Bedømmelse: 4,7 (ud af 5)

Sværhedsgrad: Rød

Sporlængde: 4.2 km

Højdemeter: 103 m

Parkering: Parkering på Sirvej ved rutens start.

Shelter: Nærmeste shelter er ifølge Friluftsguiden Kanolejrpladsen Naur. Derudover ligger Tvis Kloster kanoplads og Skovlund Plantage 10-13 kilometer derfra. Læs mere her.

Fri teltning: Nærmeste mulighed for fri teltning er Klosterhede Plantage 15 kilometer fra sporet. Læs mere her.

Overnatning i camper: Læs mere om reglerne for overnatning i camper på rastepladser og p-pladser her.

Se sporet på Mountainbike United™ her.

Similar Posts

Denne side bruger cookies for at forbedre din oplevelse. Ved at benytte denne side, accepterer du, at vi bruger cookies.  Læs mere