CAMPER NYHEDER

Fra gule til hvide plader: Ombygning, afgift og omregistrering

fra gule til hvide plader ombygning omregistrering afgift varevogn varebil kassevogn gulpladebil til hvide plader

Med en omregistrering fra gule til hvide plader bliver det lovligt at overnatte og campe i en varevogn. Her får du Outdoor-Camping’s guide til beregning af afgift og ombygning af gulpladebil til hvide plader. Genrefoto: StockSnap, Pixabay

Må du bruge en varevogn på gule plader som camper, hvilke regler er der for ombygning af gulpladebil, og hvordan beregner man afgift ved omregistrering? Se guiden her.

I Danmark er der cirka 15.000 indregistrerede autocampere. Det tæl dækker over alt fra traditionelle autocampere, vans, ombyggede busser, trucks, varevogne, varebiler og kassevogne og meget andet. Fælles for dem alle er, at de kører på den lempeligere autocamperafgift.

Når det kommer til varevogn, varebil og kassevogn, så kræver det en ombygning, for at få den omregistreret til autocamper. Det store spørgsmål for mange er dog, om det er nødvendigt med en omregistrering fra gule til hvide plader for kunne overnatte i sin varevogn.

Det korte svar er ja, som udgangspunkt kræver det en omregistrering fra gule til hvide plader, hvis man vil overnatte i sin varevogn, varebil eller kassevogn. En omregistrering behøver dog og ikke være til autocamper eller campingbil, for at man må overnatte i den.

Hvis bilen skal omregistreres til campingbil kræver det, at man opfylder en lang række krav. Derfor kan det i mange situationer være nemmere blot at omregistrere sin bil fra gule til hvide plader, så den kører som almindelig personbil.

Find udstyr til indretning af campere her

Regler og ombygning af gulpladebil til hvide plader

En bil på gule plader er en arbejdsbil, som er tilknyttet en virksomhed med CVR-nummer. Det betyder, at den skal være indrettet til transport af varer og værktøj med en tilladt totalvægt på højst fire tons.

Registreringsafgiften på gule nummerplader er væsentligt lavere end for biler på hvide plader. Når du kører i en varevogn, varebil eller kassevogn på gule plader, er der derfor store begrænsninger på, hvordan du og virksomhedens andre ansatte må bruge bilen.

Privat kørsel i en gulpladebil er eksempelvis kørsel til fritidsaktiviteter, indkøb til privat brug, kørsel af børn til og fra institutioner og fragt af private ting som eksempelvis møbler, campingvogne eller haveaffald.

Hvis en gulpladebil bruges privat, skal det indberette, så der bliver betalt skat af fri bil. Hvis du bryder reglerne, risikerer du en bøde for at bryde skatte- og afgiftslovene.

Hvornår skifter man til vinterdæk regler for vinterdæk

Skat af fri bil kan man blandt andet betales ved at købe et dagsbevis. Alternativt kan varevognen, varebilen eller kassevognen få monteret papegøjeplader i stedet for gule nummerplader eller klistermærke. Et sæt papegøjenummerplader koster 1.180 kroner. Et dagsbevis på tre ton eller mindre koster 225 kroner pr. døgn.

Overnatning i varevogn kræver omregistrering fra gule til hvide plader

Med de stramme regler, der er for varevogne, varebiler og kassevogne på gule plader er det derfor som udgangspunkt ulovligt at overnatte i bilen. Hvis det sker, skal det være i forbindelse med arbejdet, og så er en madras i bagagerummet formentlig ikke en gangbar løsning, hvis myndighederne banker på.

Her vil man formentligt kræve, at en overnatning på en rasteplads eller lignende skal foregå i førekabinen i bilen. Undtagelsen er altså, hvis man køber et dagsbevis. Ellers kræver det en omregistrering fra gule til hvide plader eller papegøjeplader, hvis bilen skal bruges til overnatning i fritiden.

Læs mere om dagsbevis på Skats hjemmeside her.

Find udstyr til opbygning og ombygning af campere her

Det koster ombygning af gulpladebil til hvide plader

Ifølge ’Bekendtgørelse om detailforskrifter for køretøjers indretning og udstyr’ er en personbil en bil med en tilladt totalvægt på højest 3.500 kilo. Hvis du vil have din varevogn omregistreret fra gule til hvide plader, skal den derudover være indrettet til benyttelse til befordring af højst ni personer inklusive føreren.

Endelig skal din varevogn, varebil eller kassevogne blandt andet også have sikkerhedsseler, sidespejl og en række andet standardudstyr. Hvad det specifikt kræver af ombygning af gulpladebil til hvide plader for omregistrering er individuelt.

Hvis du er i tvivl om, hvad det præcis kræver, før du kan få din varevogn på hvide plader, er det bedste råd at køre den til synshallen. Her kan de give dig helt konkrete svar på, hvad det kræver af ombygning for at få din bil fra gule til hvide plader.

Da det er de færreste, der ønsker at overnatte i en varevogn, varebil eller kassevogne, når den er indrettet til arbejdsbrug, skal man derfor medregne udgifter til en ombygning af gulpladebil til hvide plader. Hvor stor den udgift er, afhænger fuldstændig af, hvordan man ønsker at indrette bilen bagi.

For de fleste er en madras er minimumudstyr. Derudover kommer gulv, vægge samt eventuel isolering og alt fra hylder eller skuffer til opbevaring, køleboks eller køleskab, kogeblus, og hvad man ellers kan finde på af bekvemmeligheder.

Hvad prisen er for ombygning af gulpladebil til hvide plader er derfor meget individuelt afhængig af behov.

Udgifter fra gule til hvide plader

Disse udgiftsposter skal du som minimummedregne, når du skifter fra gule til hvide plader:

– Ombygning af bilen: 10.000 til 50.000

– Ekstra registreringsafgift (difference-afgift): 35.673 til 143.156 kroner ifølge Skats eksempler.

– Syn af bil: Cirka 450 kroner

– Nye nummerplader: 1.180 kroner

– Ny sats i ejerafgift eller vægtafgift, når bilen er omregistreret

I alt skal du påregne en udgift på mellem 50.000 og 100.000 kroner, hvis du vil have en varevogn på hvide plader, som du efterfølgende kan bruge som camper.

outdoor-camping autocamper-afgift-autocamper indretning

Afgift fra gule til hvide plader

Den 13. februar 2021 vedtog Folketinget en række nye regler omkring afgift på biler. Reglerne trådte i kraft den 1. juni 2021 med virkning fra den 18. december 2020. Udover en ændring af registreringsafgiften, blev vægtafgiften, den grønne ejerafgift, og CO2-ejerafgiften også ændret.

Vægtafgiften, den grønne ejerafgift, og CO2-ejerafgiften har ingen indflydelse på udregningen af registreringsafgiften, men skal lægges oveni registreringsafgiften. Det er dog kun én ud af de tre afgifter, som køretøjets ejer betaler.

Vægtafgift, grøn ejerafgift, og CO2-ejerafgift beregnes udelukkende ud fra køretøjets vægt, hvor langt køretøjet kører pr. liter brændstof, og hvor mange gram CO2 køretøjet udleder pr. kilometer. Disse afgifter kan dog godt ændre sig, når du omregistrerer din kassevogne, varebil eller varevogn fra gule til hvide plader.

Registreringsafgiften for en kassevogn, varebil eller varevogn på hvide plader er op til 150 procent af bilens værdi, mens den tidligere afgift var 30, 50 eller 95 procent. Ved omregistrering fra gule til hvide plader lægger du differencen mellem den nye og den gamle afgift oven i den gamle afgift.

Vil du være på den sikre side, i forhold til hvad den ændrede afgift fra gule til hvide plader bliver, anbefaler Outdoor-Camping, at du søger bindende svar hos Skat.

Et bindende svar koster 400 kroner og kan søges her.

Find sikkerhedsudstyr til bilen og camperen her

Beregn afgift fra gule til hvide plader

Den afgiftspligtige værdi af en varevogn på hvide plader (inkl. moms, men uden registreringsafgift) beregnes med:

25 procent af afgiftspligtig værdi op til 65.000 kr.

85 procent af afgiftspligtig værdi mellem 65.000 kr. og 202.200 kr.

150 procent af afgiftspligtig værdi over 202.200 kr.

Difference mellem afgift fra gule til hvide plader lægges til afgiften for gule plader. Det giver den nye afgift for din kassevogn, varebil eller varevogn på hvide plader.

Vil du være på den sikre side, i forhold til hvad den ændrede afgift fra gule til hvide plader bliver, anbefaler Outdoor-Camping, at du søger bindende svar hos Skat.

Et bindende svar koster 400 kroner og kan søges her.

Læs mere om på Skats hjemmeside om betaling og satser for registreringsafgift her.

Læs mere om omregistrering fra gule til hvide plader på Skats hjemmeside her.

Læs mere om omregistrering af varebiler fra gule til hvide plader på Skats hjemmeside her.

Similar Posts

Denne side bruger cookies for at forbedre din oplevelse. Ved at benytte denne side, accepterer du, at vi bruger cookies.  Læs mere