NYHEDER GUIDE TELT & SHELTER

Kræver shelter byggetilladelse? Se regler for shelter i haven her

shelter byggetilladelse regler for shelter i haven

Reglerne for shelter byggetilladelse er ændret fra 2024, men hvilke andre regler for shelter i haven gælder stadig? Her får du guiden. Foto: Outdoor-Camping

Kravet om shelter byggetilladelse er afskaffet fra 2024. Men hvilke andre regler for shelter i haven, gælder stadig? Her får du guiden.

ANNONCE

Det koster penge at lave god journalistik.

Alle links til produkter i artiklen er derfor såkaldte affiliatelinks.

Det betyder, at du støtter Outdoor-Camping økonomisk, når du foretager køb via vores affiliate-links.

På den måde kan du være med til at sikre, at Outdoor-Camping også i fremtiden kan udkomme med relevante artikler som denne.

Interessen for at få shelter i haven er enorm. Det ses blandt andet ved, at sheltere er en af de mest efterspurgte varer hos Outdoor & Camping’s partnere.

Heldigvis er kravet om shelter byggetilladelse er afskaffet fra 2024. Det betyder, at der ikke

Heldigvis gør nye regler for shelter i haven det nu meget nemmere at få sit eget private shelter. For helt ærligt, så er det bare helt fantastisk at sove ude i den friske luft på egen grund. Og så er det bare nemt og bekvemt.

Dels kræver det væsentligt mindre forberedelse at overnatte i sin egen baghave, når man selv har et shelter, end det gør at overnatte i skoven. Der er væsentligt mindre, der skal pakkes, og hvis man glemmer noget, kan man altid bare gå ind i huset og hente det. Den fordel har man ikke i skoven.

Derudover er der også trygheden ved at overnatte under stjernerne i vante omgivelser i sin egen baghave. Det gælder både for børn og for mange voksne.

Alt i alt er der altså rigtig mange fordele ved at få sit eget shelter i baghaven. Desværre er der mange, der farer vild i hvilke regler, der gælder for at bygge shelter i haven, og om det kræver shelter byggetilladelse at opføre et shelter i haven.

Heldigvis er kravet om shelter byggetilladelse er afskaffet fra 2024. Det betyder både, at du sparer tid og penge på ansøgning om tilladelse til at opføre shelter i haven.

Du skal dog huske at melde dit nye shelter på BBR (Bygnings- og Boligregistret). Derudover er en række andre regler for shelter i haven, du skal være opmærksom på.

Regler for shelter i haven:
Det siger Byggereglementet om shelter byggetilladelse

 • En opdatering af Bygningsreglementet, gældende fra 2024, betyder, at “Følgende typer af byggearbejder skal overholde bygningsreglementet, men kan udføres uden ansøgning om byggetilladelse“: Opførelse (…) af (…) shelter og lignende”.
 • Gældende regler for shelter i haven findes under § 5 ‘Begrænsninger i bygningsreglementets anvendelsesområde’.
 • Ifølge § 5 punkt 16 skal bygningen dog opfylde følgende betingelser:
  • Bygningen skal udføres i overensstemmelse med de præ-accepterede løsninger for mindre bebyggelse i anvendelseskategori 1 og 4, som er beskrevet i Bygningsreglementets vejledning til kapitel 5 – Brand.
  • Bygningen er ikke opvarmet.
  • Der er ikke installationer i bygningen, f.eks. toilet, vand eller varme.
  • Der er en eksisterende godkendt boligenhed på grunden.
  • Bygningen anvendes kun til privat brug.
  • Bygningen er højst i 1 etage og ikke hævet mere end 0,3 m over terræn.
  • Bygningen er højst 20 m2.
 • Det siger Bygningsreglementets anvendelseskategori 1 og 4 i vejledningen om brand i kapitel 5:
  • 1) Opførelse af og tilbygninger til garager og carporte, der ikke er integrerede i den primære bebyggelse, samt udhuse, hønsehuse, drivhuse, overdækkede terrasser og lignende, når bygningerne tilsammen har et areal på højst 50 m², placeres på terræn og udføres i overensstemmelse med de præ-accepterede løsninger, som er beskrevet i Bygningsreglementets vejledning til kapitel 5 – Brand.
  • 4) Ombygninger og andre forandringer i eksisterende byggeri, som ikke er omfattet af nr. 2 og 3, og som ikke ændrer de bærende konstruktioners virkemåde eller forudsætningerne for de brandmæssige forhold. Ombygningen eller forandringen må ikke medføre en væsentlig anvendelsesændring eller en udvidelse af etagearealet. En udvendig efterisolering på maksimalt 25 cm betragtes ikke som en udvidelse af etagearealet. Ændringer af lastvirkning på mindre end 5 pct. i forhold til eksisterende dokumentation og uændret statisk virkemåde af konstruktionen betragtes ikke som en ændring.
 • Kilde: Bygningsreglementet

Det betyder nye regler for shelter byggetilladelse

Alt i alt er der altså rigtig mange fordele ved at få sit eget shelter i haven. Desværre er der mange, der farer vild i de gældende regler for shelter i haven, og om det kræver shelter byggetilladelse at opføre et shelter på privat grund.

Én af årsagerne er, at der indtil 2024 var krav om shelter byggetilladelse. Det krav er nu bortfaldet, forudsat at visse betingelser om blandt andet brandforhold opfyldes.

Men når spørgsmålet falder om, shelter byggetilladelse er et krav, så er det korte svar: Nej.

Der er dog stadig visse betingelser, der skal opfyldes i forbindelse med opførelse af shelter i haven. Dem kan du læse om i afsnittet ‘Regler for shelter i haven: Det siger Byggereglementet om shelter byggetilladelse

udover er der en række andre regler, du skal være opmærksom på. Her får du derfor guiden til, hvilke regler der gælder for shelter i haven. Blandt dem, gælder blandt andet, at:

Bygningen er ikke opvarmet.
Der er ikke installationer i bygningen, f.eks. toilet, vand eller varme.
Der er en eksisterende godkendt boligenhed på grunden.
Bygningen anvendes kun til privat brug.
Bygningen er højst i 1 etage og ikke hævet mere end 0,3 m over terræn.
Bygningen er højst 20 m2.

Endelig skal du anmelde dit shelter på Bygnings- og Boligregistret (BBR).

Med afskaffelsen af shelter byggetilladelse sparer du nu udgiften til ansøgning om byggetilladelse hos kommunen. Den ekstraudgift løb typisk op i 1.000 kr.

Derudover kommer udgiften på op til 2.000 kroner til certificerede rådgivere i forbindelse med vurdering af brandrisiko forbundet med et byggeri, som også er afskaffet.

Udover at skabe mere klare regler for shelter i haven og mindre bureaukrati i det offentlige, fjerner afskaffelsen af shelter byggetilladelse derfor også en stor ekstraudgift for forbrugerne.

Du sparer med andre omkring 3.000 kroner med de nye regler for shelter i haven.

Det koster et shelter i haven

Prisen på et shelter til haven varierer, alt efter om du ønsker at bygge selv, eller om du får professionel hjælp til det.

Et shelter som byggesæt med vejledning kan bestilles online og koster fra cirka 10.000 kroner og opefter.

Heldigvis sparer du nu cirka 1.000 kroner, som en shelter byggetilladelse før kostede at hente hos kommunen.

Se Outdoor & Camping’s guide til de bedste shelter-byggesæt til haven her.

Find flere sheltere til haven her.

Her køber du shelter til haven

TILBUD
GRATIS FRAGT
Spar 2796
Plus shelter - Ubehandlet nåletræ
Pris fra 12.199
GRATIS FRAGT
Plus Shelter 225x291x170/107 cm - ubehandlet
Plus Shelter 225x291x170/107 cm - ubehandlet Bredde: 225 cm Højde: 170/107 cm Længde: 291 cm Design: PLUS A/SUdvendige grundmål:Bredde 225 cm - dybde/længde 291 cm - højde 170/107 cm.Indvendige mål:Bredde 170 cm - dybde/længde 210 cm.Stolper:
Pris fra 11.270
GRATIS FRAGT
Plus Tagpap - B 0,7 cm x H 18 meter (3 ruller) - Sort
Plus Tagpap - B 0,7 cm x H 18 meter (3 ruller) - Sort Bredde: 0,7 cm Længde: 1800 cm Design: PLUS A/STagpap: 0,7 x 18 meter pr. rulle.Søm til tagpap medfølger.Passer til Shelter - varenr. 16746-1.
Pris fra 1.433
GRATIS FRAGT
Plus Shelter inkl. tagpap - 225×291×170/107cm - 167460-1
Plus Shelter inkl. tagpap - 225×291×170/107cm - 167460-1Sider og gavle leveres i færdigsamlede sektiooner i ubehandlet nåletræ Trykimprægnerede høvlede stolper 95x95mm Spær 45x95mm Tagbrædder 18x110mm Gulvstrøer trykimp. 45x95mm Gulvbrædder 22x120mm V
Pris fra 12.402
GRATIS FRAGT
Plus Tagpap til shelter, 3 ruller inkl. papsøm - 167960-1
Plus Tagpap til shelter, 3 ruller inkl. papsøm - 167960-1Når du har opført dit shelter er det tid til at lægge tagpap. Med de 3 ruller tagpap inkl papsøm kan du hurtigt komme videre, så du kan nyde din færdige shelter.
Pris fra 1.622
GRATIS FRAGT
Tiset Shelter Model Tiset 2,4 X 2,1 Usamlet
Tiset Shelter Model Tiset 2,4 X 2,1 Usamlet Tiset Shelter lille model Usamlet Udvendig mål inkl. udhæng 2,5 x 3m. / indvendig 2,1 x 2,45 m. Shelter produceret i dansk lærketræ. Bemærk, shelteret er vist med myggenet, dette medfølger ikke. Leveres s
Pris fra 8.499
GRATIS FRAGT
Tiset Shelter Tiset 3,6 x 2,1m Usamlet
Tiset Shelter Tiset 3,6 * 2,1m Usamlet Tiset Shelter stor model Usamlet Udvendig mål inkl. udhæng 2,5 x 4,2m. / indvendig 2,1 x 3,7 m. Shelter produceret i dansk lærketræ. Bemærk, shelteret er vist med myggenet, dette medfølger ikke. Leveres som kom
Pris fra 10.199
GRATIS FRAGT
Tiset Shelter Model Tiset 2,4 x 2,1 Delvis Samlet
Tiset Shelter Model Tiset 2,4 * 2,1 Delvis Samlet Tiset Shelter lille model samlet Udvendig mål inkl. udhæng 2,5 x 3m. / indvendig 2,1 x 2,45 m. Shelter produceret i dansk lærketræ. Bemærk, shelteret er vist med myggenet, dette medfølger ikke. Lever
Pris fra 10.999
GRATIS FRAGT
Tiset Shelter Tiset 3,6 x 2,1m Delvis Samlet
Tiset Shelter Tiset 3,6 * 2,1m Delvis Samlet Tiset Shelter stor model samlet Udvendig mål inkl. udhæng 2,5 x 4,2m. / indvendig 2,1 x 3,7 m. Shelter produceret i dansk lærketræ. Bemærk, shelteret er vist med myggenet, dette medfølger ikke. Lever
Pris fra 14.399
GRATIS FRAGT
Gram Shelter 240x210 Delvis Samlet
Gram Shelter 240x210 Delvis Samlet Gram Shelter lille model samlet Udvendig mål inkl. udhæng 3 x 3 m. / indvendig 2,1 x 2,45 m. Shelter produceret i dansk certificeret lærketræ. Bemærk, shelteret er vist med bænk, denne medfølger ikke. Indvendig
Pris fra 16.699
GRATIS FRAGT
Tiset Shelter Model Gram 360x210
Tiset Shelter Model Gram 360x210 Gram Shelter stor model samlet Udvendig mål inkl. udhæng 3 x 4,2 m. / indvendig 2,1 x 3,7 m. Shelter produceret i dansk lærketræ. Bemærk, shelteret er vist med bænk og madrasser, dette medfølger ikke. Indvendigt
Pris fra 19.399
GRATIS FRAGT
Tiset Shelter Model Gram Usamlet 240x210
Tiset Shelter Model Gram Usamlet 240x210 Gram Shelter lille model Usamlet Udvendig mål inkl. udhæng 3 x 3 m. / indvendig 2,1 x 2,45 m. Shelter produceret i dansk lærketræ. Bemærk, shelteret er vist med bænk, denne medfølger ikke. Indvendigt er s
Pris fra 9.850
Indlæs flere

Similar Posts