TELT & SHELTER GUIDE NYHEDER

Shelter ved vandet på Sjælland: De 10 bedste sheltere ved havet

Shelter ved vandet havet Sjælland (3)

Mange kender allerede denne shelter som en af de absolut bedste sheltere ved havet på Sjælland. Men hvor ligger den, og hvordan rangerer den i forhold til de andre på listen. Her får du top-10 over shelter ved vandet på Sjælland. Foto: Anja Egeriis

Sjælland råder over nogle ekstremt varierede strande. Det gør det ekstra attraktivt at finde en shelter ved vandet her. Her får du derfor de 10 bedste sheltere ved havet på Sjælland.

Vandet omkring Sjælland er utroligt varieret. Med 1.735 kilometer kystlinje har den største af Danmarks øer knap halv så lang kystlinje som Jylland. Det betyder derfor, at den store variation i havet også gælder for kysterne og mulighederne for friluftsliv og sheltere ved havet på Sjælland.

At finde en shelter ved vandet på Sjælland betyder derfor, at man får noget vidt forskelligt alt afhængig af, hvor på øen man søger én. Generelt er der rigtig mange små bugter og fjorde, hvor der ligger flere hyggelige shelter i lå for vind og vejr.  

Derudover er Sjælland også kendetegnet ved nogle lange odder og næs, som rager langt ud i havet. Her finder man ofte flere mere ubeskyttede sheltere ved vandet. Men ikke desto mindre byder flere af disse sheltere på fantastiske udsyn ud over havet.

Sidst men ikke mindst gør Sjællands størrelse, at landsdelen og har flere større søer. Sorø Sø, Tystrup Sø og Haraldsted Sø er blot nogle få af dem, og særligt omkring Haraldsted Sø ligger der nogle fine sheltere tæt ved vandet. At lave en top 10-liste over shelter ved vandet på Sjælland er derfor en kæmpe udfordring, for den kan kun blive ufuldstændig.

SE KORTET: Her er de 10 bedste sheltere ved vandet på Sjælland

På kortet her i afsnittet kan du se de 10 bedste sheltere ved vandet på Sjælland. I forlængelse heraf finder du en beskrivelse af de 10 sheltere i regionen.

Listen her er udelukkende over sheltere ved havet. Det skyldes, at vandet omkring Danmark kan noget helt særligt. Det gælder både i forhold til fiskeri, kajak og andre former for vandsport.

Endelig er luften bare bedre ved vandet. Derfor domineres listen over shelter ved vandet her primært af sheltere ved havet.

ANDRE LÆSER OGSÅ: Shelter ved vandet i Nordsjælland og København: SE KORTET

ANDRE LÆSER OGSÅ: Shelter ved vandet på Bornholm: De 10 bedste sheltere ved havet

ANDRE LÆSER OGSÅ: Shelter ved vandet på Fyn: Her er de 10 bedste sheltere ved havet

Shelter ved havet: Top-10 over shelter ved vandet på Sjælland

10. Skydebanen Shelter, Rørvig

Pladsen her er den nordligste af de pladser, som er oprettet i forbindelse med Isefjordstien. Shelteret er en godt beliggende kommunal plads cirka 70 meter fra vandet. Som navnet antyder, ligger der en skydebane tæt ved. Her er dog ingen risiko for at få hagl i suppen, men lejlighedsvist skal man forvente et par knald fra geværer på skydebanen ved siden af.

Når det er sagt, så er shelterpladsen her uovertruffen og ligger godt beskyttet mod vind og stærke strømforhold inde i den øverste del af fjorden. Til den gamle fiskerlandsby Rørvig er der cirka en kilometer, hvor der også er gode indkøbsforhold.

Byen er bestemt et besøg værd med dens hyggelige og afslappede atmosfære. Rundt omkring Rørvig ligger der flere naturperler som Skansehage og Skansebugten. Sidstnævnte har siden vikingetiden fungeret som naturhavn.

I det hele taget har vikingerne gjort sig meget bemærket omkring Issefjord og Roskildefjord, og der har tilmed været kongevalg i de år i området omkring Rørvig. På sletten nordøst for Rørvig er der derfor rejst en stor sten til minde om kongevalgene.

Vand kan hentes fra den udendørs hane ved den nærliggende hal. Heste og hunde har ingen adgang, men til gengæld er shelterne i Odsherred Kommune til fri afbenyttelse, og der er ingen booking. Det er derfor først til mølle.

9. Stigsnæs shelter, Skælskør

I Stigsnæs Skov lige syd for Skælskør ligger en helt igennem fantastisk lille perle med to sheltere kun 20 meter fra vandet. Her får du en skøn udsigt over Agersøsund og Agersø og en dejlig ro, mens skoven giver mulighed for fordybning og en pause fra hverdagen.

Stigsnæs Skov og de to sheltere ejes af Borreby Gods. Shelterne er rejst i skovbrynet ved vandkanten cirka midtvejs mellem parkeringspladsen og det historiske kystbatteri nordfor.

Det er ikke muligt at booke shelterne. Borreby Gods stiller dem gratis til rådighed for brugerne efter først-til-mølle-princippet, og det er højst muligt at have to overnatninger i træk på stedet. Reglerne for brug af shelterne følger derudover Naturstyrelsens retningslinier.

Borreby Gods forventer, at dyrene i skoven samt pladsen og shelterne behandles med respekt, og eventuel hærværk bliver mødt med erstatningskrav. Alt affald på pladsen på og omkring shelterne skal samles op og tages med, når man forlader pladsen. Både plads og sheltere skal som minimum være i lige så god stand, som da man ankom.

Shelterne ligger for enden af Stigsnæs landevej. Følg skovstien ind til shelterpladserne. De er i god stand med bålplads, og den fine placering med udsigt til havet gør stedet ideelt til kano- og kajakroere.

Borreby Gods er en af Danmarks blot fem herreborge og er opført i 1556. Udover de smukke omgivelser på herreborgen kan man blandt andet også se teater og få rundvisninger mv. Se mere om teater og Borreby Gods her.

8. Flagbakken shelter, Stevns Naturcenter

På Flagbanken ved Stevns Naturcenter finder du et shelter med plads til 6-8 personer. Shelteret ligger i forbindelse med en primitiv lejrplads, hvor det er tilladt at slå telt op og overnatte gratis.

Shelteret er en smule slidt, men beliggenheden ved Stevns Klint, som er på UNESCO Verdensarvsliste, gør, at shelteret har en uovertruffen beliggenhed.

Udover det smukke og dramatiske landskab med de stejle skrænter er Stevns Klint samtidig det bedste sted i verden at opleve sporene fra den asteroide, der ramte Jorden for 66 millioner år siden og som satte det sidste punktum for dinosaurerne her på jorden.

Om sommeren er der guidede verdensarvsture fra Højerup cirka syv kilometer syd for Flagbakken og Stevns Naturcenter. Her finder man blandt andet Højerup Gl. Kirke, hvor havet hvert år vasker det bløde kridt i bunden af klinten væk. Under et stort klinteskred i 1928, styrtede kirkens kor og en del af kirkegården i havet, og i 1910 opgav man at bruge kirken, fordi det blev for farligt.

I dag er Højerup Gl. Kirke blevet sikret mod yderlige nedstyrtning. Dér, hvor koret var før, er nu en udsigtsterrasse, hvor man bogstaveligt talt hænger på kanten af klinten med den spektakulære udsigt over Østersøen og verdensarven.

På lejrpladsen på Flagbanken er der en bålplads med grillrist, og i udstillingsbygningen er der adgang til handicaptoilet og rindende vand. Der er ingen brænde ved lejrpladsen, men det er tilladt at bruge det kvas, der eventuelt ligger i buskadset, til optænding.

Det er gratis at benytte shelteret, men det skal bookes på forhånd på friluftsguiden.dk her.

7. Odden havn sheltere, Sjællands Odde

Ved Odden Havn på Sjællands Odde ligger tre nordvendte og smukt placerede sheltere få meter fra vandet. Shelterne ligger på en græsmark øst for havnen, ganske tæt ved Kattegat og i læ for vestlige, sydlige og sydøstlige vinde.

Shelterne blev opført i 2004 af den daværende Trundholm Kommune og med støtte fra Friluftsrådet. I dag ejes de og drives af Odsherred Kommune og står desværre lidt i forfald. Shelternes relativt dårlige stand opvejes dog i høj grad af den smukke beliggenhed med udsigt ud over havet i Kattegat.

Ved lystbådehavnen, cirka 100 meter vest derfra, kan man hente vand, og derudover er der både toilet og bad på havnen. På shelterpladsen er der grillplads, og en lille kilometer derfra er der indkøbsmuligheder.

Hunde i snor er tilladt, og heste kan græsse cirka 200 meter øst for pladsen. Selvom der er mange sten på stranden, er det samtidig muligt at bade her, tilmed fra badebro.

For at komme til de tre sheltere ved Odden havn drejer man af mod nord ad Østre Havnevej ned til Havnebyen. Her fortsætter man cirka 200 meter mod øst langs vandet til pladsen. Odsherred Kommunes shelter- og teltpladser er til fri afbenyttelse, og der er ingen booking. Det er derfor først til mølle.

6. Bregnebjerg i Boserup Skov, Roskilde

Så smuk er udsigten over Roskilde Fjord fra én af de tre shelter ved vandet i Boserup Skov. Privatfoto, Ronni Frøger Nielsen
Så smuk er udsigten over Roskilde Fjord fra én af de tre shelter ved vandet i Boserup Skov. Privatfoto, Ronni Frøger Nielsen

Hele kyststrækningen langs Roskilde Fjord er et af Danmarks absolut smukke syn. I Boserup Skov er der tre sheltere ved vandet, men shelteren Bregnebjerg med plads til otte personer kan noget helt specielt.

Pladsen ligger helt ned til vandet, og der er mulighed for at lægge til med kajak og lille båd fra søsiden. Gående og cyklister kan med fordel følge “Fjordstien rute 40” ud til shelteret.

Der er multtoilet tæt på pladsen. Brænde eller kul til grillen skal du selv medbringe eller samle i skoven. Pladsen er til fri afbenyttelse, og kan derfor ikke reserveres eller bookes. Det er derfor først til mølle.

5. Fugledegård, Tissø, Vestsjælland

Fra Sydfyn til Vestsjælland. Her ligger Fugledegård, som både er en naturpark, et vikingecenter og et formidlingscenter. I Naturpark Åmosen, som naturparken hedder, er der flere flotte sheltere, som kan bookes for 50 kroner pr. person. Derudover er der tre bålpladser på som frit kan bruges, og Fugledegaard har snobrødspinde og pander til pandekager med langt skaft, som kan lånes i åbningstiderne. Brænde kan købes for 75 kroner.

Shelter ved vandet havet Sjælland Fugledegård
Shelterne ved Fugledegård ligger, i modsæt til de andre på listen her, ikke ved havet men ved Tissø i det vestlige Sjælland. Foto: Fugledegård

Naturparken har et rigtig flot fugleskjul med et specielt glas, der gør, at fuglene ikke kan se jer, så I kan komme rigtig tæt på livet i naturen. Det er derudover muligt at låne kikkerter.

I vikingecenteret kan I lære om de gamle nordiske guder. Her kan både børn og voksne tage på en gådefuld skattejagt med Freja rundt omkring i området ved Fugledegaard.

Ved Tissø er der lavet en bro ud i søen, hvor børn har mulighed for at komme helt tæt på vandet og fange krible-krable dyr. Vandet er meget børnevenligt. Dybden om sommeren er kun cirka 30 – 100 cm., og der en næsten ingen bølger. Ved broen findes der en grejkasse som indeholder lup, fiskenet, akvarie, bestemmelsesbakke og meget mere.

4. Skjoldunge-shelteret, Boserup skov, Roskilde

Skjoldunge-shelteret er et nyere shelter til 6 -8 personer. Shelteren ligger helt ud til vandet fjorden og er derfor nem at komme til fra vandsiden. På bålpladsen er der både bålplads og multtoilet, men ingen drikkevand, så det skal selv medbringes.

Skjoldunge shelteren er det tredje sted i Boserup Skov, hvor man kan overnatte ved vandet. Her er Bregnebjerg også blandt de bedste shelter ved havet på Sjælland. Skjoldunge shelteren fra 2018 er dog det nyere og en smule lækre end Bregnebjerg og derfor også et par pladser højere oppe på listen.

Både Skjoldungestien og Fjordstien går tæt forbi shelteret. Hvis man er på cykel- eller vandretur, er Skjoldunge-shelteret derfor et oplagt sted at overnatte på ruten. Hvis shelteret er optaget, er der gode muligheder for at sætte hængekøje op i nærheden. Det er dog ikke tilladt at sættes telte op.

Skjoldunge-shelteret kan benyttes gratis, men skal bookes på forhånd. Der kan dog højest bookes seks måneder frem og højest tre døgn ad gangen. Skjoldunge-shelteret kan bookes her.

3. Avnø Naturcenter, mellem Næstved og Vordingborg

Shelter ved vandet havet Sjælland avnø naturcenter
Så smuk er udsigten fra de to sheltere ved vandet på Avnø i det sydlige Sjælland. De to sheltere ligger klods op ad Nokkeskoven med skøn udsigt ud over Avnø Fjord. Foto Avnø Naturcenter

I det sydøstlige hjørne af Nokkeskoven på Avnø Fjords nordlige bred ligger der to sheltere med plads til fire personer i hver. Pladsen ligger i fredelige omgivelser tæt ved Avnø Naturcenter og helt ud til kysten, og shelteren her får en 3. plads for den skønne og rolige idyl.

Shelternes placering gør, at de kan bruges af både folk, som kommer fra landsiden og fra vandsiden. Der er plads til at slå telte op til cirka 20 personer i umiddelbar nærhed af shelterne.

Der er to faste grillsteder, og det er tilladt at samle brænde i Nokkeskoven, og drikkevand hentes ved naturskolen på Avnø. Parkering skal ske ved naturcenteret, og det er derfor ikke tilladt at køre helt hen til shelterne.

Shelterne ved vandet kan ikke bookes, så kom tidligt, for det er først-til-mølle-princippet, der gælder.

Hvis de to sheltere er optaget, har Avnø Naturcenter bygget fire nye sheltere med muldtoilet i den anden ende af Nokkeskoven og lidt længere inde mellem træerne. De nye sheltere har alle plads til seks personer og kan bookes her.

2. Marjatta Bålshelter ved Præstø Fjord

Ved Præstø Fjord ligger et bådshelter i skøn maritim stil lige ud til vandet ved den Rudolf Steinerinspirerede institution Marjatta. Bålshelteret er en 21-fods fiskerjolle fra Karrebæksminde, som har fået bunden vendt i vejret og er blevet forsynet med lærketræsgulv og regndæk af malet lærred.

Shelteret ser ikke ud f så meget, og mange går derfor sikkert bare videre uden at skænke det ret meget opmærksomhed. Men gør man stop, er der garanti for et rigtig lækkert shelter ved havet. Det kan ikke bookes, så det er først til mølle.

Bålshelteret har plads til 4-5 overnattende gæster. Der må tændes bål med omtanke, og vand kan hentes ved Gøngehuset 100 meter i retning mod Præstø. Cirka 250 meter vest for bådshelteret ligger Bredeshave, hvor Marjatta har en sansehave, driver café og sælger et lille udvalg af egne biodynamiske fødevarer.

Yderligere 400 meter bag Bredeshave har Marjatta etableret en større shelterplads med flere shelters, bålhytte, vand og toiletter, men det klart bedste er altså bådsheltere.

Adressen er Strandvejen 15, 4733 Tappernøje, og der er indkørsel på Strandvejen 15. En shelterbøje markerer position fra søsiden og gående og cyklende kan nå shelteret via en sti overfor indkørslen til Strandvejen 15. Kommer du med bus, tager du 102A fra Køge Station mod Præstø og står af ved Bredeshave Strand. Herfra er der cirka en kilometer til shelteret.

Læs mere på Friluftsguiden her.

1. Det bedste shelter ved vandet på Sjælland: Røsnæsspidsen

Shelter ved vandet havet Sjælland (2)
Shelter ved vandet havet Sjælland (1)
Shelter ved vandet havet Sjælland (3)
Shelter ved vandet havet Sjælland (2)
Shelter ved vandet havet Sjælland (1)
Shelter ved vandet havet Sjælland (3)
previous arrow
next arrow

Udsigten er fremragende fra shelteret på Røsnæsspidsen. Den fås ikke meget bedre, og blandt andet derfor er dette det det bedste shelter ved havet på Sjælland. Foto: Anja Egeriis

Det bedste shelter ved havet på Sjælland er absolut det på spidsen af Røsnæs. Shelteret er gravet ind i de stejle skrænter helt ude ved fyrtårnet og kun 3-5 meter fra vandet Det er derfor også meget populært, men kan desværre ikke bookes. Hvis man ønsker at overnatte her, er det derfor en god ide at komme tidligt på dagen.

Spidsen af halvøen er Sjællands vestligste punkt og samtidig vestvendt, hvilket gør det en smule udsat i forhold til vestenvinden. Til gengæld hører klimaet på Røsnæs til noget af det tørreste og mest solrige i Danmark med cirka 100 solskinstimer mere end landsgennemsnittet. Der er derfor gode chancer for kunne nyde solnedgangen herfra.

Røsnæs Fyr er åbent for publikum i sommerhalvåret, og på Røsnæsgården er der natur- og lejrskole, café og udstilling. Nordøst for Røsnæsgården er der derudover en primitiv overnatningsplads, som også frit kan benyttes. Ved p-pladsen for enden af Røsnæsvej er der toilet, borde, bænke og grillpladser, som ligeledes frit kan benyttes.

Den 25 kilometer lange vandre- og cykelrute Røsnæs Rundt-ruten går lige forbi shelteret. Ruten kan tages i etaper og kun et stenkast fra ruten ligger Danmarks største vingård, Dyrehøj Vingaard. Er man til gyldne druer i vandkanten i aftensolens sidste stråler, så er shelteret på Røsnæsspidsen klart et af de mest oplagte steder.

Similar Posts