NYHEDER TELT & SHELTER

Shelter ved vandet i Vestjylland: De 10 bedste sheltere ved havet

Shelter ved vandet Vestjylland shelter ved havet Børsmose Strand Camping (2)

Sådan er udsigten fra klitterne på Børsmose Strand Camping. Det er en af de få campingpladser, som har shelter på pladsen, hvor du kommer helt tæt på havet. Se listen over de bedste shelter ved vandet i Vestjylland i artiklen her. Foto: Børsmose Strand Camping

Vestjylland har nogle af landets bedste strande, og flere steder ligger der de meste fantastiske sheltere helt tæt på havet. Her får du den bedste shelter ved vandet i Vestjylland.

Vestjylland råder over nogle af Danmarks bedste strande. Den rå og vilde natur ved vestkysten bliver for alvor intens, når man kommer helt tæt på havet. Derudover er der den helt oplagte grund til at finde en shelter ved havet i Vestjylland: Solnedgang over vandet.

Heldigvis er der god mulighed for både at se solnedgang og for at overnatte med havets rumlen i baggrunden i nogle af de mange sheltere ved vandet i Vestjylland.

Shelterpladserne langs den jyske vestkyst fordeler sig nemlig rimelig jævnt langs kysten og ind i landet. Og ønsker man en shelter ved vandet, er der derfor god mulighed for det. Udfordringen for de fleste er dog, hvilken shelter man skal vælge for at komme helt tæt på havet.

De fleste sheltere i Vestjylland er offentlige, men få campingpladser er alligevel begyndt at se potentialet i også at tilbyde gæsterne shelterpladser. Shelter på campingpladser giver en række fordele i form af øget komfort som bedre toiletter, kiosker og meget andet. Men det er altså stadig de færreste steder, det er muligt at sove i shelter på campingpladser ved vandet i Vestjylland.

I stedet er det derfor de offentlige sheltere, der dominerer listen over de bedste sheltere ved vandet i Vestjylland.

SE KORTET: Her er de 10 bedste sheltere ved vandet i Vestjylland

På kortet her i afsnittet kan du se de 10 bedste sheltere ved vandet i Vestjylland. I forlængelse heraf finder du en beskrivelse af de 10 sheltere i regionen.

Listen her er udelukkende over sheltere ved vandet. Det skyldes, at vandet omkring Danmark kan noget helt særligt. Det gælder både i forhold til fiskeri, kajak og andre former for vandsport.

Endelig er luften bare bedre ved vandet. Derfor domineres listen over shelter ved vandet her primært af sheltere ved havet.

ANDRE LÆSER OGSÅ: Shelter ved havet i Nordjylland: De 10 bedste sheltere ved vandet

ANDRE LÆSER OGSÅ: Shelter ved vandet på Fyn: Her er de 10 bedste sheltere ved havet

ANDRE LÆSER OGSÅ: SE KORTET: Her er det bedste shelter ved vandet i Østjylland

Shelter ved havet: De 10 bedste sheltere ved vandet i Vestjylland

10. Shelterpladsen ved roklubben i Ringkøbing

Fra shelterne ved roklubben i Ringkøbing får du en smuk udsigt ud over havet i Ringkøbing Fjord. Se videoen med shelterpladsen herover.

Ved roklubben i Ringkøbing ligger der 3 sheltere lidt udenfor byen. På pladsen er der 3 sheltere af A-hus typen med cirka fire sovepladser i hver.

Shelterne ejes af Ringkøbing-Skjern Kommune og savner desværre vedligeholdelse, men pladsen ligger i rolige omgivelser ud til Ringkøbing Fjord. Bagved pladsen løber Vonå ud i fjorden, og om morgenen kan man høre fritidsfiskerne og fuglene ved vandet.

Shelterne her er endnu et godt alternativ til mange andre sheltere ved havet i Vestjylland, fordi det ligger i læ bag den 40 kilometer lange landtange Holmsland Klit. Samtidig ligger den i gåafstand fra Ringkøbing, med alle de fordele det giver.

På pladsen er der muldtoilet, bålplads med grillrist, bord/bænke sæt og en affaldspand, men ikke rindende vand. Brænde til bålet skal man selv medbringe, og to ud af de tre sheltere kan reserveres på pladsinaturen.dk.

9. Ferring Sø Shelterplads, Lemvig, Høgsgaard Strand

Ved Ferring Sø vest for Lemvig ligger to hyggelige små sheltere med plads til fire i hver. Herfra er der tre minutters gang til havet ved Ferring Strand. Shelterne ligger derfor rimelig godt beskyttet for vestenvinden.

Landtangen mellem havet og Ferring sø er oplagt til gå- og cykelture, og nord for søen ligger den populære Vejby Klit. Halvanden kilometer syd for shelterpladsen ligger først Jens Søndergård Museet og yderligere et par kilometer derfra ligger det flotte Bovbjerg Fyr fra 1800-tallet.

Der er offentligt toilet ved Jens Søndergård Museet, som man finder ved at følge cykelstien mod syd. Her er der også adgang til vand. Brænde skal man selv medbringe eller købe hos lokale brændesælgere.

Det er tilladt med to overnatninger efter hinanden på pladsen. Hvis du allerede har haft én overnatning i shelterne, har nyankomne derefter førsteret til at benytte pladsen. Brug af radio, generator eller andet, der giver unødig støj, er forbudt. Efterlad pladsen og naturen, som du gerne selv vil modtage den.

Ferring Sø Shelterplads kan ikke bookes, men må bruges efter ”først-til-mølle princippet”. Find Ferring Sø Shelterplads på Google her.

8. Shelter i Resenborg Plantage

Shelterpladsen i Resenborg Plantage ligger på en ryddet plads i skoven i bunden af Kilen ved Struer. Området er et fascinerende og kuperet istidslandskab, og Kilen, hvor shelteren ligger, er en inddæmmet fjordarm, der nu er en brakvandssø.

Selvom Kilen i dag er afskåret fra havet af Holstebrovejen, så skal shelteret her alligevel med på listen over sheltere ved vandet i Vestjylland. Det skal den primært på grund af den smukke natur, som shelteret ligger i, og da det stadig er muligt at komme dertil med kajak eller kano fra Venø Bugt i Limfjorden.

Det kuperede terræn gør det relativt vanskeligt at komme frem til Resenborg Plantage shelter. I bil følger man skiltet “Kilen” cirka 100 meter nord for Resen Kirke. Her når man via en grusvej frem til parkeringspladsen, som ligger cirka 50 meter fra shelteret. Derfra er der yderligere 50 meter til vandet.

Skoven omkring shelteret er ryddet, og der er bål- og grillplads ved fjorden samt borde/bænkesæt. Hunde i snor må gerne medbringes. Pladsen kan ikke bookes. Læs mere om shelteret i Resenborg Plantage her.

7. Shelterplads ved Bjerregaard Havn

De tre shelter ved Bjerregaard Havn ligger smukt ned til vandet i Ringkøbing Fjord i Vestjylland. Se videoen fra shelterne herover.

Shelterpladsen ved Bjerregaard Havn er en hyggelig og fredfyldt plads med tre shelters i bunden af Ringkøbing Fjord og i læ bag den 40 kilometer lange landtange Holmsland Klit. Her er du skærmet for den værste vestenvind, men kan stadig vågne med udsigt til havet og Vestjyllands skønne natur.

Pladsen er omgivet af smuk natur og gæster er velkomne til fods, med båd, kajak eller på cykel. På pladsen findes der både toilet, vand og brusefaciliteter i den lille hvide servicebygning. Servicebygningen på havnen er dog kun åben i sommerhalvåret fra påske til uge 42.  

Shelterpladsen er ligger på Jeppesvej, Hvide Sande, og to ud af de tre sheltere kan bookes på pladsinaturen.dk.

6. Shelterplads ved Gjellerodde, Lemvig

Shelterpladsen ved Gjellerodde består af 3 sheltere med plads til i alt 15 personer. Shelterne ligger i skoven på Gjeller Odde helt ud til vandet i Nissum Bredning. Der er grill- og bålplads, samt tre borde og bænke samt adgang til toiletter.

For at finde shelterne følges skiltet mod Nordstranden på Gjellerodde. Vejen ender på en p-plads, hvor shelterpladsen ses cirka 100 meter inde mellem træerne. Der er ikke brænde på stedet, så de skal selv medbringes.

Fra pladsen ligger smukt og fredeligt ved vandet mellem Nissum Bredning og Gjeller Sø. Her får du en af Danmarks bedste udsigter ud over havet til Thyborøn, Agger Tange og Nationalpark Thy på den anden side af Limfjorden.

Pladsen ejes og vedligeholdes af Lemvig Kommune og Adressen er Gjelleroddevej 171. Det er muligt at reservere shelterne på udinaturen.dk.

5. Luftværnsbunker v/Thyborøn Kanal

Shelter ved vandet Vestjylland shelter ved havet luftværnsbunker vThyborøn kanal
Under 2. Verdenskrig anlagde tyskerne adskillige bunkere ved havet i Vestjylland. Ved Thyborøn har man omdannet en af de bunkere til en shelter, som man kan overnatte i kun få skridt fra vandet. Foto: Naturstyrelsen

Ved kanalen i Thyborøn har man tænkt ud af boksen og brugt områdets lokalhistorie og den tyske besættelsesmagts efterladenskaber effektivt. Her har man nemlig indrettet en af de gamle bunkere, der pryder kysten i Vestjylland, som shelter.

De gamle bunkere i klitterne ligger helt tæt på havet, og en overnatning i shelteren v/Thyborøn Kanal er en helt speciel oplevelse.

Shelteren er etableret med tag over en gammel luftværnsbunker. Ulempen ved stedet er, at konstruktionen er meget åben, så vind og sandfygning finder nemt ind i shelteret. Det gode ved stedet er dog, at det på varme sommerdage giver en helt unik oplevelse med solnedgang over havet.

Shelteren ligger ved indsejlingen til Thyborøn Kanal, og der er plads til i alt fire personer deri. Derudover er der borde og bænke på p-pladsen, men desværre ingen vand.

Omkring shelteren ligger Naturrum Thyborøn, som er et oplevelsesrum i naturen. Naturrum Thyborøn består af to vandreruter, legeplads, kube, udsigtsplatform, en ”rævegrav”, bålplads, rasteplads, toilet, og altså en opholdsbunker til overnatning.

Naturrummet er bygget af materialer fra området som træ, sten, beton og stål i det barske miljø. De to vandreruter er på 4 og 11 kilometer, og der er infotavler formidler undervejs om naturen og kulturen.

Læs mere om shelteret i luftværnsbunkeren v/Thyborøn Kanal her.

4. Handbjerg Marina nær Struer 

Shelter ved vandet Vestjylland shelter ved havet Handbjerg Marina
Til foråret 2022 kommer der to sheltere mere op, så der i alt bliver fire sheltere ved vandet på Handbjerg Marina. Foto: Handbjerg Marina

Handbjerg Marina ved Struer ligger der en skøn lille overnatningsplads med bålsted på en dejlig sandstrand i bunden af Venø Bugt. Her kommer du derfor helt tæt på Limfjorden, som i modsætning til de fleste andre sheltere ved vandet i Vestjylland, er mere rolig og fredsommelig.

Der er plads til seks personer i hver af de to sheltere. Der er ingen booking, men benyttes efter ”først til mølle” princippet. Til gengæld er det tilladt at sætte en seddel op, hvor der står, at du gerne vil bruge den, hvis du kommer først, men har andre ærinder, inden du vender tilbage for natten.

Ved pladsen finder du en sansesti og legeplads for de mindste. Derudover er der en grejbank, hvor du kan leje udstyr, en vinterbadeklub, og Café Isbåden hvor du kan købe is og kaffe. På Restaurant Pavillonen kan I derudover nyde en lækker middag, inden I lægger jer til rette under stjernerne.

Pladsen ejes af Handbjerg Marina og er primært for kano- og kajaksejlere. Adressen er Handbjerg Marina 16, 7830 Vinderup. Husk at efterlade shelteren, som du gerne selv vil modtage den.

Læs mere om Handbjerg Marina her.

3. Børsmose Strand Camping: Shelter i klitterne

Shelter ved vandet Vestjylland shelter ved havet Børsmose Strand Camping (3)
Så tæt kommer man på vandet i de to shelter på Børsmose Strand Camping. Foto: Børsmose Strand Camping.

Børsmose Strand Camping er en af de få campingpladser, der til byder overnatning i shelter. Campingpladsen ligger nær Oksbøl ved Blåvandshuk i Sydjylland og nærmest direkte i klitterne. Fra de to sheltere kan havet derfor nemt høres i baggrunden.

Adgangen til havet er nem, og der ses ofte mange surfere på vandet unik naturskønt klitterræn få meter fra vandet. Campingpladsen adskiller sig fra andre pladser ved at have, hvad der minder om fricamping på campingområdet, og her ses generelt flere autocampere og vans end på andre campingpladser.

I oplandet til campingpladsen ligger flere gode cykel- og vandreruter, som snor sig ind og ud af det fascinerende lynglandskab. Flere steder stikker gamle bunkere op af sandet og vidner om tyskernes tilstedeværelse under 2. Verdenskrig.

Der er plads til cirka seks personer i de to sheltere. Toiletforholdene på pladsen er gode, og der er mulighed for både at lave mad over bål ved shelteret og i fælleskøkkenet. Derudover er der kiosk på pladsen, hvor der også kan købes morgenbrød, hvis ikke morgenmanden selv tilberedes på pladsen.

Det koster 92 kroner for voksne og 62 kroner for børn at overnatte i shelterne. Brænde til bålet kan købes i kiosken på pladsen for 35 kroner. Læs mere om Børsmose Strand Camping her.

2. Myrthuegård, Ho Bugt

Shelter ved vandet i Vestjylland shelter ved havet Myrthuegård
Myrthuegård ligger i læ for vestenvinden bag træerne, 200 meter fra vandet i Ho Bugt. Stedet er en overset perle i Vestjylland Foto: Myrthuegård

Ved Ho Bugt vest for Esbjerg er der fire sheltere med plads til seks personer i hver. Shelterne tilhører Myrthuegård Natur- & Kulturformidlingscenter, som ligger, hvor Varde Å løber ud i Ho Bugt, og Vadehavet begynder. Selvom der er omkring 200 meter fra shelter til havet, skal de alligevel med på listen.

Shelterne ligger godt beskyttet mod vestenvinden af Blåvands Huk, der bugter sig ud i havet mod vest. Samtidig er vandet i Ho Bugt dejlig stille i forhold til den voldsomhed, der nogle gange kommer over Vesterhavet.

Ved shelterne er der bålsted, bænke og borde og lokum, og ved Myrthuegård er der udendørs vandhane og døgnåbne toiletter samt affaldscontainer. Brænde skal medbringes, men ellers er shelterne i skønneste orden og absolut et besøg værd – også med børn. I skoven ligger Feltstationen nemlig med seks små hytter med oplevelser for de 0-8 årige og deres voksne.

På hverdage er shelterne reserveret til grupper, der besøger Myrthuegård. I weekender og skoleferier kan andre derimod godt booke shelterpladsen. Ved bookning af shelter skal aktiviteter og ophold primært foregå der, men det er selvfølgelig tilladt at gå en tur i området. Der godt være flere grupper samtidig, så man skal være indstillet på at dele pladsen.

Adressen er Myrtuevej 39, 6710 Esbjerg V. Booking sker hos Myrthue på telefon 76 16 81 00 eller på mail: myrthue@esbjergkommune.dk. Læs mere om Myrthuegård her.

1. Den bedste shelter ved vandet: Fjaltring, Høfde Q, Lemvig

Høfde Q ved Fjaltring i Lemvig er ekstremet populær. Shelterpladsen har en enestående flot beliggenhed med en skøn udsigt. Derudover er der handicapvenlig adgang til både shelter og toiletbygning. Området er derfor et samlingssted for hele egnen og tilrejsende med plads til surfere, autocampere og vans hele året rundt.

De to sheltere er placeret på en eng lige bag den yderste klitrække ved havet. Udsigten over stranden og vandet er derfor enestående og både parkerings- og adgangsforhold til både shelterne, stranden og havet er rigtig gode. Endelig er der bålplads samt mulighed for et koldt brusebad på pladsen.

Cirka en kilometer derfra er der gode indkøbsmuligheder. Desværre kan der være en del støj fra parkeringspladsen på varme sommerdage. Det er desværre prisen for pladsens popularitet. Til gengæld er shelterne til fri afbenyttelse, og det samme er grillen, hvor maden kan nydes med udsigt til den nedgående sol.

Shelterne ejes af Lemvig kommune og ligger på Kjeldbjergvej 25, 7620 Lemvig. Der er plads seks personer i shelterne, og de kan ikke bookes. Derudover er det forbudt at slå telt op, men ellers er det bare med at komme i god tid, inden shelterne bliver optaget af andre.

Læs mere på udinaturen.dk.

Similar Posts